Thajský punk české bojovnice. O životní zápas ji málem připravil zázračný lektvar a trenér nedorazil

Thajský punk české bojovnice. O životní zápas ji málem připravil zázračný lektvar a trenér nedorazil Marcela Šafránová | zdroj: FOTO: Se svolením Marcely Šafránové

Elitní české thaiboxerce Marcele Šafránové se lepí smůla na paty, ona si ale dál nezlomně kráčí za svými sny. Šílenostem, které teď zažívá v Thajsku, se už jen směje.

Když v patnácti skončila s házenou, hledala jiný sport, který by mohla dělat a v němž by nebylo úplně pozdě začít od píky. Shodou okolností byl tehdy jejím učitelem tělocviku úspěšný kickboxer Pavel Hennrich, který jí prozradil, že sám začínal trénovat až v osmnácti letech. To se Marcele Šafránové líbilo a zamířila do olomoucké sokolovny na trénink thajského boxu. Nakonec z toho i díky přátelskému přístupu trenéra Tomáš Musila byla láska na první úder.

Po roce trénování dostala pozvánku mezi pokročilé. Větší intenzitu ale její tělo nezvládlo, hned po první lekci se jí udělalo zle a skončila v nemocnici, kde si nakonec poležela celý týden. Diagnóza – zánět na srdci. Na sport, u kterého byste se mohla víc zadýchat, do konce života zapomeňte, slyšela tehdy od doktora. Naordinován dostala také půlroční klidový režim.

Mladá bojovnice má ale buldočí povahu, a tak po 2-3 měsících začala chodit na rychlé procházky a pozvolna se do tréninku vrátila. Po zhruba 2 a půl letech od první návštěvy klubu Muay Thai Olomouc, nastoupila ke svému prvnímu zápasu. "Tím nechci nikoho nabádat, že nemá poslouchat doktory," zakončuje rázně tuhle část svého vyprávění. "Ale dávám si od té doby sakra pozor na přecházení nemocí, protože právě blbé nachlazení mi na to srdce sedlo."

Těžko tehdy mohla byť jen doufat, že po deseti letech od prvního tréninku bude patřit mezi nejlepší thaiboxerky na domácí scéně. V amatérském ringu nasbírala 21 zápasů (14 vítězství, 7 porážek), mezi profesionálkami to má zatím 5-2, naposledy jsme ji mohli vidět na galavečeru PML 3, kde na body porazila Veroniku Matzekovou (VIDEO). 

Marcela Šafránová a Veronika Matzeková Marcela Šafránová a Veronika Matzeková se znají z tréninků, v ringu si ale nic nedarovaly | zdroj: FOTO: Se svolením Marcely Šafránové

Jako asi každý bojovník u nás i Marcela snila o tom, že jednou okusí trénink v kolébce Muaythai. Ještě před pár dny ale neměla nejmenší tušení, že se do Thajska podívá už letos. Zrovna se po dvouměsíční pauze zapříčiněné různými zraněními vrátila do tréninku a v průběhu kempu v pražském X-gymu se spontánně rozhodla, že se za tři dny přidá k týmovému parťákovi Domenicu Naswetterovi a koupila letenku.

"No a v posledním kole při posledních sparrinzích jsem si něco udělala s kolenem. Už po zápase v březnu jsem s ním měla jít na operaci, mám prasklý meniskus a drží mi to tam jen svaly okolo. Takže jsem si říkala, že v Thajsku budu asi jenom cestovat," vykládá Šafránová s úsměvem, na nepřízeň osudu už si očividně celkem zvykla. Na pohodovou dovolenou ale nakonec nedošlo. Doktoři jí dali koleno zázračně dokupy a s doporučením, aby první týden raději netrénovala, sbalila kufry a nasedla do letadla. 

"Přistáli jsme a neměli jsme vůbec žádný plán. Domenic chtěl zůstat v Bangkoku a já mu říkala, že bych chtěla na Phuket, protože mi všichni říkali, ať letím tam, že je to tam pěkný. Dohodli jsme se tedy, že první dva dny zůstaneme v Bangkoku, ráno zajdeme na nějaký trénink, a pak se rozhodneme," popisuje česká bojovnice, jak spontánní výlet pokračoval. "Ráno jsme se šli podívat po nějakém gymu a 800 bahtů (cca 520 korun) za trénink, což se nám úplně dávat nechtělo, jelikož tu jsme dost lowcostově."

Zkušenější parťák Domenic tedy napsal známému Jozefovi Molnárovi, otci slovenského fenoménu Jožka Molnára, který v Thajsku žije. Ten jim domluvil tréninky a ubytování v klubu Danger training camp na Pattaye. Tam Máca i přes radu lékařů naskočila rovnou do procesu. Snila totiž o tom, že by během měsíčního pobytu v Thajsku ráda absolvovala zápas. Od místních ale slyšela, že takhle na poslední chvíli už nejspíš nic neseženou. Nakonec se ale na českou fighterku usmálo štěstí.

Máme pro tebe zápas na Lumpinee, zněla nečekaná nabídka, která se neodmítá. O možnosti bojovat na nejslavnějším thajském stadionu, sní snad každý ortodoxní thaiboxer. Jen málokomu se to ale poštěstí. Nebyla by to ale Marcela, kdyby se opět něco nepokazilo.

"V sobotu už mi nebylo úplně dobře, ale brala jsem to, že jsem první týden v Thajsku a po dvoufázových trénincích jsem prostě přetrénovaná. V neděli bylo volno a večer mi začalo být strašně zle, v noci jsem měla horečky, které trvaly dva dny. Do toho se přidaly nějaké střevní potíže, na což mi tady poradili takový pitíčko, že to mám vypít celý, tak jsem to udělala," popisuje krušné chvíle. "A z pondělí na úterý v noci se to ještě tak desetkrát zhoršilo. Bylo to šílený, fakt jsem si myslela, že umřu. Tak jsem si zkusila tu lahvičku přeložit, protože thajštině houby rozumím, dala jsem prostě na ně. Našla jsem to v angličtině a tam byl návod na užití: 1-3 polévkové lžíce třikrát denně, což je dohromady tak 60 ml a já jsem toho vypila najednou 240, takže jsem se prostě předávkovala nečím na žaludek. Bylo to šílený, nemohla jsem vůbec nic."

Pořád ale doufala, že bude v sobotu schopná do životního zápasu nastoupit. Ve středu večer jí bylo konečně trochu lépe, a tak se vrátila do tréninku. Zbývalo zhubnout tři a půl kila, což by za normálních okolností nebyl žádný problém, po několika dnech na rýži a banánech to však bylo trochu náročnější. Olomouckou bojovnici to ale už nemohlo zastavit, zatnula zuby a v sauna obleku přebytečnou váhu vypotila. "Kdyby to byl jen tak nějaký zápas, tak do toho asi nejdu, ale že je to Lumpinee, tak jsem si říkala, že taková příležitost už nemusí být znova," přiznává. 

Tréninky v Danger gymu v Thajsku nejsou snadné Tréninky v Danger gymu v Thajsku nejsou snadné | zdroj: FOTO: Se svolením Marcely Šafránové  

Během několika tréninků, které v Thajsku absolvovala, nestihla samozřejmě nasát tamější trochu odlišný styl, těžkou hlavu si z toho ale nedělá. "Přijde mi, že je to tady všechno naopak – dej ruce od těla, nechytej ty kopy, blokuj je, s čímž já mám trochu problém, protože jsem zvyklá je chytat. Ale dvakrát jsem tu spárovala a třeba konkrétně kopy mi hodně chválili a jelikož se tady na to hodně hraje, takže dobrý. Paradoxně si tady možná do zápasu věřím aj možná víc než doma, protože tam mám vždycky trošku strach ze svýho boxu a tady se víc kope. Zároveň mi říkají, že jsem hodně silná a že i klinče mám dobrý."

Soupeřku Martinu Steiner ze Švýcarska prý absolutně neřeší. Od trenéru dostala jen informaci, že by jí měla stylově sedět. To prý stačí, netřeba nakoukávat videa a dělat si v hlavě zbytečné bubáky. 

"Ty kráso, tohle je strašnej punk všechno," prohlásí, když mi sděluje, že váhu nakonec bez problému zvládla. Přímo na místě ale vyvstaly další komplikace. Jožka Molnára, který jí měl dělat kouče, totiž nepustili z gymu. "Mě už popravdě fakt nic nerozhodí. Jdu si ten zápas užít, i kdybych se měla odkoučovat sama," konstatuje odhodlaně, než se rozloučí s tím, že je na čase vypnout telefon, aby se mohla plně koncentrovat na zápas, který ji čeká už za pár hodin. 

Turnaj Fairtex Fight bude možné sledovat na Youtube kanále organizace, Marcela by měla přijít na řadu okolo 4. hodiny ranní našeho času. O pár hodin později čeká fight i jejího týmového parťáka Domenica Naswettera, který nastoupí proti thajskému soupeři na akci Max Muay Thai, i ta by měla běžet volně na Youtube.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články