Porazím kohokoliv, v kleci, v ringu a klidně i v šachu, věří si sportovní talent Červinský

Porazím kohokoliv, v kleci, v ringu a klidně i v šachu, věří si sportovní talent Červinský Viktor Červinský (vlevo) | zdroj: FOTO: Se svolením IAF

Před měsícem složil zkoušku dospělosti v kleci, když triumfem na IAF 7 doma v Říčanech odstartoval vítězně svoji profesionální MMA kariéru. Dva týdny nato zvládl i maturitu. Opět na výbornou – s vyznamenáním. „Jak v osobním, tak sportovním životě mám jen ty nejvyšší cíle,“ říká 19letý zástupce Cage Warriors Říčany Viktor Červinský.

Svěřenec trenérů Jiřího Čibery, Jakuba Skočdopole a Jana Pavlase má za sebou i povedenou amatérskou kariéru – ze šestnácti zápasů vyhrál čtrnáct, prohrál pouze v semifinále mistrovství světa a na dalším turnaji, tehdy kvůli zranění, do duelu nemohl nastoupit. 

V pátek se opět ukáže, tentokrát na IAF 8 v Sokolově. „Doufám, že dorazí co nejvíce fanoušků. Nejen za kvalitními sekanicemi, ale také kvůli atmosféře. Už akce u nás v Říčanech potvrdila, že v menších městech jsou skvělí a vděční příznivci, kteří se nebojí zařvat a ukázat svoje emoce,“ říká mladík, kterého se rozhodně vyplatí sledovat.

 

Proč ses dal na MMA a jaké jsou tvé předchozí zápasnické zkušenosti? 

Vyzkoušel jsem toho docela hodně. Ve třech letech jsem začal s judem, ve čtyřech, pěti pak přešel na karate, u kterého jsem vydržel asi do devíti, deseti. A zkusil taekwoondo, ale pořád to nebylo ono, necítil jsem to, co jsem chtěl, tréninky mě tak úplně nenaplňovaly. Tak jsem jednou zašel na trénink MMA a už u něj zůstal, věděl jsem, že to je ono. 

Zkoušel jsi i jiné než úpolové sporty?

Hrál jsem i ping-pong, tenis, florbal, ragby, které mě hodně bavilo, takže pokud bych nedělal bojové sporty, zůstal bych u něj. Ale vybral jsem si MMA i kvůli tomu, že mě prostě baví boj, mlácení lidí dle pravidel.

Máš v bojových sportech nějaké vzory? A pokud ano, jaké a proč?

Mým vzorem byl a je stále Khabib Nurmagomedov. Obdivuji, jak na sobě neustále pracoval a stále i pracuje, jak každý den maká, dře, nedělá kolem sebe velký humbuk, nekecá, ale maká, líbí se mi i jeho vztah k Bohu, rodině, pořád je to skromný chlap. Prostě vše, co dělá, se mi líbí, inspiruje.

Je pravda, že ses jako malý věnoval šachu? A hraješ ještě?

Ano, opravdu jsem chodil s bráchou do šachového kroužku, ale už je to dávno, už si ani nepamatuji, kdy jsem hrál poslední partii, ale pokud by měl nějaký soupeř zájem, klidně si s ním dám zápas v kleci i souboj na šachovnici. Porazím každého v čemkoliv.

Na IAF 7 jsi zaujal pozápasovou výzvou, že chceš jít o titul ve welteru. Byly v tom emoce z vítězství, nebo jsi to myslel vážně?

Nebyly v tom žádné přehnané emoce, myslel jsem to naprosto seriózně. Myslím, že bych na ten titul měl, proč ne. Souhlasím s Pínem, jehož reakce mě moc potěšila (promotér Petr Ondruš pronesl v reakci na Červinského výzvu, že se mu líbí jeho dravost a že pokud zvládne duel v Sokolově, mohou se o této možnosti seriózně bavit, obdobně se vyjádřil také Steven Krt). Musím teď navázat na výkon z Říčan, klidně to ještě jednou zopakovat, protože se potřebuji zdokonalovat, sbírat zkušenosti, pořád jsem mladé pívo. Ale jo, troufám si na titulový zápas. Co si budeme povídat, je hezké mít doma šampionský pás, dobře se to promuje, je to ve všech ohledech super.

Budeš s ohledem na toto vše sledovat i páteční hlavní duel mezi Stevenem Krtem a Frantou Bočáněm? 

Určitě hlavní duel galavečera IAF 8 sledovat budu, jsou to dva zkušení borci, takže chci vidět, co předvedou a možná i budoucího šampiona troškou nakoukat.

Mimochodem, velterovou váhu chce chodit i Frederico Komuenha, v záloze čeká Matěj Fojtík. Jsou to pro tebe zajímavá jména, třeba do eliminačního souboje?

Neřekl bych, že jsou to pro mě úplně zajímavá jména, zápasy s jedním, nebo druhým by určitě byly pro organizaci a fanoušky zajímavé, ale že bych na jednoho z nich mířil? To úplně ne, nemám je ve svém hledáčku.

Jaké máš kariérní cíle v MMA? S tvých odpovědí cítím, že jen ty nejvyšší…

V MMA stejně jako ve všech svých životních cestách bych chtěl dosáhnout maxima možného. Chci být v top deset na celém světě, ne být jen řadovým českým zápasníkem, který udělal pár dobrých duelů, ale chci, aby i deset, dvacet let po konci mé kariéry lidé znali moje jméno. 

A co vzdělání, ještě studuješ?

Ano, studuji, před dvěma týdny jsem odmaturoval s vyznamenáním na Střední škole stavební Josefa Gočára, a teď se chci dostat na Karlovu univerzitu, na fakultu tělovýchovy a sportu. Určitě by se mi další studia sportovního zaměření hodila i do mojí kariéry.

Jak trávíš volný čas? V Říčanech jsi měl hodně gratulantů, velká parta.

Právě s kamarády trávím volno nejčastěji, jsem rád venku, mezi nimi, chodíme si zahrát fotbálek, v létě koupaliště, zablbnout si, jsem hodně extrovertní typ. A samozřejmě jsem rád i se svojí rodinou, která mě maximálně podporuje.

A na závěr: mladý, dravý, sympaťák, dejme jednu odlehčenou otázku pro slečny, dámy – jsi zadaný, nebo single?

Vše, co říkáš, sedí, to jsem přesně já. (směje se) A jsem single, takže ničemu se nebráním, piště, volejte. (smích)

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený I Am Fighter (@iaf_iamfighter)

Zdroje:  Tisková zpráva IAF

Nejnovější články