Zápas století je tady. Kdo je Karlos "Terminátor" Vémola?

Zápas století je tady. Kdo je Karlos "Terminátor" Vémola? zdroj: Profimedia

Pokud neznáte asi nejslavnějšího českého MMA fightera, tenhle článek vám jej zevrubně představí.

Hodil jsem je všechny. Tak se může jmenovat autobiografie nejpopulárnějšího českého MMA zápasníka Karlose „Terminátora“ Vémoly. Karlos je celebrita, která překonala hranice bojových sportů. Navštěvuje sportovní přenosy, televizní talkshow, objevil se na galavečeru pořádaném Pražským hradem. Jméno Vémola rezonuje českou společností a Terminátor si užívá života sportovní celebrity. V očekávaném zápase století hrdě ponese český prapor a touží všem ukázat, kdo je jedničkou domácí scény. Pojďme si připomenout příběh českého lva, který žere první.  

Karel Vémola se narodil prvního července 1985 v hanácké Olomouci. Otec byl místním trenérem řecko-římského zápasu a Karlos začal zápasit již v útlém věku. Zápasení pochopitelně zlepšilo jeho fyzickou kondici a postupem času začal s kulturistikou. V devadesátých letech nebylo v České republice fitness vůbec rozšířené, podmínky k tréninku nebyly zdaleka ideální a tak se Karlos rozhodl odcestovat na britské ostrovy. Dnes je tomu patnáct let, kdy Vémola vstoupil na půdu Body Limits Gymu, který se nachází v londýnské části Sandridge.

Zpočátku v posilovně přespával a trávil tam všechen svůj čas. V té době přišla na svět přezdívka Terminátor. Karlos svým přízvukem připomínal Arnolda Schwarzeneggera, který ztvárnil kultovního kyborga. Kulturistika není sport, kterým by se člověk dokázal uživit a i Karlos musel najít vedlejší příjem. Začal pracovat jako vyhazovač v londýnských klubech. Noční život v Londýně je plný alkoholu a drog. Každý večer vyhazoval opilé hosty, než dostal pod ruku dva profesionální bojovníky MMA. Bez větších problémů je zpacifikoval a vyhodil. To vše před očima zástupce obou bojovníků. Manažer za Karlosem přišel a nabídl mu práci. Terminátor přijal a následující pondělí se objevil na prvním MMA tréninku.

Psal se rok 2008 a po necelém měsíci trénování čekal Terminátora první profesionální zápas. Zasáhl osud a vinou zranění soupeře se Karlos nečekaně dostal k titulovému zápasu. Šampiona přejel za 42 vteřin a získal pás těžké váhy anglické organizace Cage Fighter. Během následujících dvou let vybojoval šest vítězství v řadě. Každého soupeře ukončil v prvním kole. Nejrychlejší duel proti Markusi Hippovi trval pouhých 15 vteřin. Terminátor se stal v Británii hvězdou a zamířil do ligy mistrů světového MMA – do UFC.

UFC je nezpochybnitelná jednička mezi MMA organizacemi. Téměř každý zápasník sní, že navlékne rukavice s magickými písmeny UFC. Terminátor vstoupil na nejvyšší kolbiště v roce 2010. Tehdy v České republice o MMA věděl málokdo. V novinách ani slovo, nenašli byste téměř žádné internetové články, o vysílání v televizi ani nemluvě. Nabídka z UFC přišla v době, kdy Vémola vládl Anglii, avšak nezapomněl na svůj český původ. Na zápasových trenýrkách vždy hrdě nosil českou vlajku. Premiéru si odbyl na turnaji UFC 116, kde měl hlavní zápas populární Brock Lesnar. Soupeřem byl Vémolovi Jon Madsen a Terminátor odešel poražen po třech kolech.

Největším problémem byla zápasová váha. Karlos nastoupil ve 102 kilogramech, což je na těžkou váhu naprosto nedostačující číslo. O půl roku později, v listopadu 2010 vybojoval možná nejcennější vítězství kariéry. Na turnaji UFC 122 doslova zničil Setha Petruzelliho tvrdými lokty v prvním kole. Poté následovala téměř roční pauza, než nadešel souboj s Ronny Markesem. Český zástupce bohužel nenašel recept na nepříjemného protivníka a prohrál jednomyslným rozhodnutím na body. Jaro roku 2012 vyšlo Terminátorovi na jedničku. Skvěle provedením škrcením ukončil Mikea Massenzia a připsal si druhou výhru v konkurenci těch nejlepších.

V následujícím duelu se karta obrátila a Francis Carmont uškrtil Karlose, po minutě druhého kola. S bilancí 2-3 nastupoval do rozhodujícího zápasu pod hlavičkou UFC proti Caio Magalhaesovi. Karlos věděl, že případná prohra ukončí jeho působení v zámoří. Zápas se konal v Brazílii pod otevřeným nebem, což nejsou ideální podmínky pro bojovníka z Evropy. V prvním kole Terminátor dominoval, avšak ve druhém odešel fyzicky a byl ve třetí minutě ukončen škrcením. Svou štaci v UFC tedy zakončil s bilancí 2 – 4.

Terminátor vždy vehementně propagoval MMA, jako nejnáročnější sport, který toužil přiblížit českým fanouškům. Po odchodu z UFC narazil na legendu českých bojových sportů – Petra Monstera Knížete. Turnaj MMAA 2 Vémola vs. Kníže byl do té doby nejsledovanějším zápasem historie českého MMA. Monster vydržel téměř celá tři kola, poté ho Karlos ukončil pomocí submise. Následovalo pět suverénních vítězství, než přišel na řadu souboj s Jackem Hermanssonem na turnaji Warrior Fight Series 4.

Dnes již osudová porážka překazila plány na rychlý návrat do UFC. Hermansson, aktuálně velmi nadějný fighter v UFC, je skvělý zemař, což bez zaváhání potvrdil. Chytil Vémolu do armbaru a chtěl přimět Karlose vzdát. Tohle slovo ovšem Terminátor nezná, neodklepal a ze zápasu si odnesl těžkou zlomeninu ruky. Trpká porážka dokonce přiměla Vémolu uvažovat o konci kariéry. Vémola však zahnal chmurné myšlenky a rozhodl se naplno věnovat rozvoji MMA v České republice.

Dvě ukončení v prvním kole na turnajích Night of Warriors vrátily bojovníkovi potřebné sebevědomí a chuť znovu zápasit. Spojil své jméno s organizací XFN a stal se její hlavní tváří. Prosinci 2017 čekal Vémolu duel s Píno Ondrušem. Zápasu předcházelo velké promo a turnaj se vryl do mysli fanoušků, ještě dřív, než se uskutečnil. Turnaj XFN 6 poprvé přivedl MMA do O2 Arény a ukázal velký potenciál tohoto sportu v České republice. Oba bojovníci před zápasem nešetřili trashtalkem a navnadili fanoušky na očekávaný souboj.

Samotný zápas měl klasický průběh. Karlos svého soupeře hodil na podlahu oktagonu a ukončil dvacet vteřin před koncem prvního kola.  O tři měsíce později odešel poražen i Jamie Sloane, který byl rovněž uškrcen v prvním kole. Popularita, které se Terminátor těší, nenechala ostatní bojovníky chladnými. Po vyhlášení, že Karlos je česká jednička všech váhových kategorii přišla výzva od Patrika Kincla. XFN se výzvy chytlo a uspořádalo jeden z nejvyhrocenějších zápasů v historii domácí scény. Trashtalk, nenávist, verbální útoky, to vše předcházelo duelu, který se konal v létě loňského roku. Spousta fanoušků i odborníků dávala Kinclovi velké šance, že se stane prvním Čechem, který Vémolu porazí.

Zápas ovšem probíhal dle Terminátorových not, hodit soupeře a zpracovat ho na zemi. Stejně dopadl i Patrk Kincl, který nedokázal vstát a téměř celý zápas ležel na podlaze oktagonu. Ve třetím kole cítil Kincl šanci, ale nedokázal soupeře ukončit a nakonec prohrál jednomyslným rozhodnutím na body. Další tři duely pod hlavičkou XFN Karlos zvládl bez problémů. Porazil i legendu bojových sportů Moise Rimbona, který zápasil například s Alistairem Overeemem. Všeobecně známé problémy organizace XFN přiměly Terminátora k přestupu do Oktagon MMA. Zápasu století tak již nic nestálo v cestě. Vémola při své premiéře ukončil Pawela Brandyse, tradičně v prvním kole. V dubnu 2019 si odskočil do Liberce, kde vyřídil dlouholetý spor a porazil Prince Aounallaha po třech kolech na body. Terminátora nechceš vyzývat. To si měl uvědomit Henrique da Silva, který dostal namláceno na turnaji Oktagon MMA 13. 27. výhra v kariéře nasměrovala Terminátora k zápasu století, kde se utká se slovenskou legendou Attilou Veghem.

Karlos Vémola zdroj: Profimedia

Karlos Terminátor Vémola je pojem, který přesahuje hranice českého sportu. Stal se reklamní tváří, marketingovou hvězdou a magnetem na peníze. Někteří fanoušci, ale i odborná veřejnost kritizuje, že se za poslední roky zápasnicky nikam neposunul. Terminátor je jedním z posledních bojovníků, kteří sází na svůj styl a nehodlají ho měnit. Síla, kterou Karlos disponuje je neuvěřitelná a na domácí půdě nikdo nenalezl recept, jak ubránit dokonalý single leg, který rodák z Olomouce nejčastěji používá. Tréninkový partneři říkají, že pokud je Karlos v horní pozici, nemá soupeř pod ním téměř žádnou šanci. Attila je bývalý šampion Bellatoru a největší slovenskou MMA hvězdou. Bude prvním, kdo rozebere Terminátora, nebo si Karlos opět řekne: Hodil jsem všechny. Odpověď zjistíme již 9. listopadu.   

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články