Doma chtěl bojovat za každou cenu. Nastoupil bych i s jednou nohou, říká Kalašnik. Půjde příště na Juráčka?

Doma chtěl bojovat za každou cenu. Nastoupil bych i s jednou nohou, říká Kalašnik. Půjde příště na Juráčka? Jetsaam gym Brno – zleva Martin Karaivanov, Andrej Kalašnik, Martin "Karviňák" Burkot a Jiří Procházka | zdroj: FOTO: Se svolením Oktagon MMA

I přes nepříjemné zranění vybojoval brněnský bojovník Andrej Kalašnik před domácím publikem desátou výhru mezi profesionály a stoupá vzhůru ve welterové divizi. Co ho čeká dál?

Andrej Kalašnik (10-3) na turnaji Oktagon 35 vybodoval nebezpečného brazilského soupeře a slavil desátou výhru v profesionálním oktagonu. Předvedl skvělý taktický výkon a všem ukázal, že není pouze typickým zemařem. V našem pozápasovém rozhovoru jsme Andreje vyzpovídali a zjistili, jak si užil domácí atmosféru, jak se vyrovnal se zdravotními problémy či psychické přípravě s Jiřím Procházkou.

Gratuluji k důležité výhře nad kvalitním brazilským soupeřem. Jak vysoko řadíš vítězství na zápasníkem, který měl před zápasem rekord 16-6?

Děkuji. Výhru řadím opravdu vysoko, protože šlo o speciální turnaj. Byl jsem domácí, měl jsem tam spoustu kamarádů. Startovat ve vyprodaném Rondu byl vždy můj sen. Soupeř byl dvakrát zkušenější než já, takže výhra je opravdu velmi cenná.

Po dvou rychlých zápasech jsi v oktagonu vydržel plných 15 minut. Diváci v hale ti fandili celou dobu. Vnímal jsi jejich povzbuzování, nebo jsi byl, jak bojovníci říkají, v tunelu?

Snažil jsem se být v tunelu, měl jsem to v plánu. Ale nešlo to. Při nástupu jsem se podíval mezi diváky a viděl tam to peklo, které dokázali vytvořit. Až mě z toho mrazilo. Trošku mě mrzí, že jsem soupeře nevypul, protože to by Rondo spadlo. Ale tak to si snad necháme na příště.

Do zápasu jsi nastoupil se zraněním zad, které ti neumožnilo wrestlit tak, jak by sis přál. V prvním kole tě Santos zkusil vzít na zem, ale skvěle jsi se bránil. Ve druhém jsi wrestling použil ty, ale rozhodně ne tak, jak by sis přál. Cítil jsi výrazné omezení ve svém pohybu či případnou bolest?

Nechtěl jsem se vymlouvat, ale jinak to nešlo. Kdyby ten turnaj nebyl v Brně, tak jsme s týmem zápas odložili. Bojovat v Rondu byl můj sen, takže bych nastoupil i s jednou nohou. Zkrátka šlo o nabídku, která se neodmítá.

Předvedl jsi taktický výkon a sám jsi na tiskovce říkal, že ses pořádně naběhal ve stylu Matouše Juráčka. Vzhledem ke zdravotním komplikacím jsi musel bojovat v postoji. Jak moc je psychicky náročné jít do zápasu s vědomím, že nemůžeš použít své největší zbraně?

Psychicky to bylo náročné kvůli zranění a také proto, že šlo o první velký turnaj doma. Ale nemám se na co vymlouvat, dostávám za to peníze, takže nikoho nezajímá, jak moc náročné to pro mě bylo. Jde v první řadě o výsledek.

Před zápasem jsi říkal, že ses v přípravě nesoustředil na soupeře, ale na svůj bojový rozvoj. V zápase Ti skvěle fungovaly lowkicky a přední ruka. Cítíš, že se tvůj boj v postoji neustále zlepšuje?

Já si myslím, že postoj se neustále zlepšuje. Cítím se v něm velmi dobře. Přípravu jsme zaměřili na postoj a účel to splnilo. 15 minut jsem zvládl v postoji a to mi dodá sebevědomí do dalších zápasů. V dnešní době již musíte být komplexním bojovníkem, nemůžete být pouze postojář nebo zemař. V TOP 5 welteru už jsou všichni komplexní a já se jim snažím vyrovnat.

Měl jsi ve svém rohu Jirku Procházku, který je známý svou psychickou přípravou. Pomáhal Ti v tomto směru?

Určitě mi to pomáhá. Dával mi cenné rady ohledně dýchání. O přestávce mezi koly mě povzbuzoval. Málokdo může říct, že mu pot utírá šampion UFC. Jirka byl v mém rohu již několikrát, takže jsme na sebe zvyklí. Pracovali jsme jako jeden tým, a to je to nejdůležitější.

Všichni domácí bojovníci své duely úspěšně zvládli. Měli jste po turnaji nějakou společnou oslavu v brněnském stylu?

Byla oficiální afterparty v jenom klubu v Brně, ale bylo vidět, že jsme všichni unavení, protože jsme do toho dali všechno, takže jsme moc neslavili. Určitě na nějaké oslavy ještě dojde.

Po cenné výhře výrazně poskočíš žebříčkem welterových vah. Můžeme Tě očekávat v oktagonu v průběhu jara nebo si léčba vyžádá delší pauzu?

Teď mě především čeká návštěva nemocnice. Musím záda pořádně vyléčit. Navštívím několik lékařů a fyzioterapeutů. Většinou jsem léčbu zanedbával, takže teď se musím dát do pořádku a doufám, že během jara budu připraven znovu bojovat.

Na pozápasové tiskové konferenci Andrej přirovnal svůj boj z ústupu ke stylu Matúše Juráčka. Ten pohotově reagoval na sociálních sítích a připravil půjdu pro případný zápas.

“Tak Andreji, běhačka na Juráčka. A jak to funguje? Tak jestli chceš, tak můžeš jít doslova na Juráčka, protože já už jsem fit, tak pojďme v Ostravě. Co? Mi to předvedeš,” reagoval Juráček na svém instagramovém profilu. 

Andrej pohotově reagoval a s utkáním souhlasil. 

“Včera večer mě při večerním poklidném sledování AZ kvízu vyrušil Matúš Juráček! Který mě vyzval pomocí sociálních sítí na zápas. Konečně! Vždy jsem si stěžoval, že se mnou nechce nikdo z československé scény zápasit! O Matúše byl zájem z mého teamu už dlouho, ale když jsme si o něj řekli, pokaždé odpověď od Ondřeje Novotného byla, že je zraněný. Tak jsme to přijali a hledali soupeře pro Brno. Najednou zraněný není a chce se mnou zápas, což mu mile rádi splníme! Ten zápas dává smysl a Matúš už za nás dělá tu černou práci a pěkně ho promuje. Jak jsi Matuško jistě slyšel, do zápasu jsem nastupoval se zraněním, takže teď po zápase řeším jen to, abych se vůbec do MMA v nejbližší době vrátil. Takže ti nemůžu slíbit termín v Ostravě nebo Praze, ale co ti můžu slíbit je, že až budu fit, tak ty budeš první, kdo o tom bude vědět! Jen mi dej trošku času, já na tebe taky slušně čekal.”

Promotér Ondřej Novotný má zřejmě o starost méně. Populární bojovníci welterové váhy si totiž pravděpodobně domluvili zápas, ze kterého může možná v budoucnu vzejít další vyzyvatel pro neporazitelného šampiona Davida Kozmu.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články