Francis Ngannou - z bezdomovce až na vrchol UFC

Francis Ngannou - z bezdomovce až na vrchol UFC zdroj: Profimedia

Bojovník Francis Ngannou neměl lehký život, i přesto se dokázal vypracovat až na vrchol UFC.

Bojovník těžké váhy Francis „The Predator“ Ngannou (14-3) je držitelem nejtvrdšího úderu v UFC, kde má na svém kontě zatím celkem 11 zápasů, z nichž 9 vyhrál, většinou před limitem. Nejvíce na sebe asi upozornil v roce 2017, kdy tvrdým zvedákem děsivě knockoutoval legendárního Alistaira Overeema. Začátky ale neměl kamerunský rodák vůbec lehké. Jeho brutální síla vychází možná i z toho, že už jako malý tvrdě pracoval v písečných dolech.

Jako skoro každé dítě měl i "Predátor" několik vysněných povolání. „Chtěl jsem být od mala právníkem, protože se rodiče rozváděli a já je chtěl v budoucnu dát znovu dohromady,“ prozradil v dokumentu na svém Youtube kanále. Později toužil pracovat také jako účetní, poněvadž byl dobrý v matematice. Avšak protože jeho rodina neměla dostatek peněz, musel školy vždy předčasně opustit. Snil prý i o kariéře boxera, ale v jeho vesnici nebylo, kde trénovat. "Znělo to bláznivě, lidé mi říkali, ať se uklidním, že mám až příliš velké sny."

Francis Ngannou zdroj: Profimedia

Právě sny ho ale vždy posouvaly kupředu. Když mu bylo 22, přesunul se ze své rodné vesnice za tréninkem do většího města. Věděl však, že pokud si chce splnit své životní cíle, bude muset ještě dál. „Cestoval jsem od státu do státu. Pak jsem zůstal rok v Maroku. Když se ale naskytla možnost dostat se přes hranice do Evropy, využil jsem toho.“ Nakonec se dostal do  Paříže, kde však nikoho neznal a neměl ani žádné peníze.

„Mým prvním domovem bylo místní parkoviště,“ popisuje své těžké začátky v neznámé zemi, kde neměl v prvních měsících, kde bydlet. Brzy začal hledat boxerský klub. Prý se ptal neznámých lidí na ulici, jestli o nějakém neví. A pak prostě vešel dovnitř a řekl, že se právě přistěhoval, nemá peníze, ale chce se stát šampionem. Ačkoliv to zní jako laciná zápletka z filmu, Predátorovi to vyšlo. Možná i díky tomu, že na první pohled budí svou tělesnou konstrukcí respekt.

"Neměl jsem bandáže na ruce ani chránič zubů, ale bylo mi to jedno, prostě jsem chtěl začít," vzpomíná. Po několika týdnech boxování, se rodák z Kamerunu od svých tréninkových partnerů dozvěděl o MMA. „Řekli mi, že v tom mám velký potenciál a že by to pro mě mohl být snadnější a lepší finanční příjem než box. V té době jsem ale nevěděl, co to je. Nakonec jsem to zkusil, ale mojí hlavní náplní zůstával i nadále box.“

Francis si díky zápasům v MMA, přišel i na menší finanční obnos, který v těchto těžkých časech rád uvítal. V zápasení se mu začalo dařit. „Lidé často říkali, že jednoho dne ze mě bude šampion UFC. Já to ale nebral nějak vážně a nevěnoval jsem tomu pozornost. O dva roky později jsem ale od UFC obdržel pozvánku a řekl jsem si, tak jo, pojďme do toho!“

Díky angažmá v UFC Ngannou poprvé navštívil i vysněnou Ameriku. MMA pro něj ale stále bylo velkou neznámou. „Před svou premiérou v UFC jsem si stále nebyl jistý, co tady vlastně dělám. Neustále jsem si opakoval: Co je MMA? Jaká jsou pravidla? Věděl jsem akorát to, že mám velkou sílu a to mi musí pro začátek stačit,“ okomentoval své počáteční pocity před prvním zápasem v nejlepší organizaci na světě. I přes malou znalost a nezkušenost ve smíšených bojových uměních ale dokázal „Predátor“ svůj první zápas vyhrát KO. Tím tak započala jeho velkolepá jízda.

  Francis Ngannou O síle Francisových úderů už se přesvědčil nejeden bojovník. | zdroj: Profimedia

Když knockoutoval také legendy Arlovskiho a Overeema, přišla titulová šance proti Stipe Miocicovi. Začátek sice patřil predátorovi, avšak záhy se ukázalo, že brutální síla není všechno. Ngannou doplatil na svou nezkušenost, protože vyčerpal všechny síly hned v úvodu a později vypadal, že každou chvíli zkolabuje.

Podobná situace se pak opakovala ještě v zápase s Derrickem Lewisem a zdálo se, že pohádka o Predátorovi skončila. Naštěstí šel Francis do sebe a další tři soupeře ukončil hned v prvním kole. Pokud v sobotu potvrdí své kvality i v souboji s neporaženým Rozenstruikem, čeká ho následně nejspíš reparát v souboji o titul. Jakkoliv ale zápas na UFC 249 dopadne, Francisova životní cesta je ale velmi inspirující už teď.

 

Zdroje:  Bleach Report , Youtube Francis Ngannou

Nejnovější články