Bantam už má zase jen jednoho šampiona, toho ale fanoušci vybučeli

Bantam už má zase jen jednoho šampiona, toho ale fanoušci vybučeli Aljamain Sterling po výhře nad Petrem Yanem na UFC 273 | zdroj: Profimedia

Odveta souboje o titul bantamové váhy nenabídla divácky nejvděčnější podívanou. Publikum v hale bučelo, šampion ale dobrým taktickým výkonem ubránil šampionský pás, který původně nabyl dost kontroverzním způsobem.

Konečně, dnes v noci došlo na jednu z nejočekávanějších odvet v UFC a bantamová váha má už zase jen jednoho právoplatného krále. Aljamain Sterling se totiž v roce 2020 stal šampionem díky diskvalifaci Petra Yana, který ho trefil kolenem ve chvíli, kdy klečel na zemi, což pravidla zakazují. Do té doby přitom ruský bojovník jasně vyhrával, bylo tedy jasné, že bude muset přijít repete.

To však oddálilo Sterlingovo zranění krku, které si vyžádalo operaci. Yan mezitím zariskoval a přijal výzvu v podobě mladého dravce Coryho Sandhagena. Vítězstvím získal pás prozatimního šampiona a dnes měl podle většiny fanoušků i odborníků ovládnout sjednocující bitvu a stát se znovu nezpochybnitelným vládcem bantamové divize.

Paradoxní bylo, že měl ruský bojovník v aréně na Floridě větší podporu fanoušků než domácí Sterling, kterého naopak publikum vybučelo už při nástupu.

Zatímco v první bitvě začal Sterling hodně zhurta, teď to byl naopak Yan, kdo tlačil. Většinou ale bez úderů, zatímco Sterling z ústupu dobře kopal a bodoval také jednotlivými údery. Bylo ale vidět, že se z předchozího zápasu poučil a tentokrát si chtěl síly šetřit do pozdějších kol, v nichž jeho soupeř většinou tempo ještě stupňuje.

Ve druhém kole Yan přidal, ale Sterlingovi se povedlo vzít boj na zem, kde se Rusovi rychle dostal do zad. Ten sice jakékoliv pokusy o škrcení bránil, ale Američan ho obíjel údery a kolo šlo bodově jasně na jeho stranu.

Pokud by se bojovalo v postoji, nejspíš by se opakoval scénář z prvního vzájemného duelu a Yan by postupně Američana rozebral, jenže ten mu to nehodlal dovolit. Po minutě a půl třetího kola se opět dostal Petrovi do zad. A ačkoliv z toho publikum soudě podle zvukové kulisy nebylo moc nadšené, sbíral cenné body a zároveň vysával soupeři síly.

Na začátku čtvrté pětiminutovky to ale vypadalo, že došlo na lámání chleba. Yan hned ze startu dobře trefil a Sterling byl v problémech. Zoufale se snažil jít po takedownu, když už se ale boj svázal, nebo skončil na zemi, byl to naopak Petr, kdo byl v lepších pozicích a kolo šlo jasně na jeho stranu.

Páté kolo, Sterling až moc prahl po takedownu, ale Yan jeho pokusy odrážel. Povedlo se mu i parádní naskočené koleno. Poslední kolo bral tedy bodově opět na svou stranu a o vítězi tak mělo rozhodnout, na čí stranu se rozhodčí přiklonili v nejvyrovnanější první rundě. Tu nakonec v poměru 2:1 přiřkli Sterlingovi. Publikum bylo podle všeho rozpolcené stejně jako výsledek, protože se potlesk mísil s bučením.

V pozápasovém rozhovoru Sterling vyzval bývalého šampiona T.J. Dillashawa, čímž by se umně vyhnul další odvetě s Yanem, který by si ji určitě zasloužil. Sám poražený si o ni ihned řekl a postěžoval si, že ho rozhodčí okradli. Na následné tiskovce ho podpořil i šéf UFC Dana White, který ho prý též viděl vyhrát 3:2 na kola.

Zdroje:  UFC

Nejnovější články