Chrisi, mám tě rád, ale zabal to prosím, vzkázal šéf UFC ex-šampionovi po nevydařeném comebacku

Chrisi, mám tě rád, ale zabal to prosím, vzkázal šéf UFC ex-šampionovi po nevydařeném comebacku Chris Weidman vs. Brad Tavares | zdroj: Profimedia

Když Chris Weidman začínal kariéru MMA bojovníka, nemohl ani tušit, jak rychle vylétne na vrchol. A samozřejmě ani to, jak strmý bude odtamtud následovat pád.

Správné psychické rozpoložení a sebedůvěra jsou v bojových sportech základ úspěchu. Občas se ale při pohledu na statistiky zápasníků zdá, že jedna tvrdá prohra může "sílu mysli" rázem zničit. To je i případ Chrise Weidmana. Úspěšný univerzitní wrestler započal v roce 2009 kariéru MMA bojovníka. Stačily pak pouhé 4 výhry, aby dostal pozvánku do UFC. Po pěti dalších stanul v nejslavnějším oktagonu proti fenomenálnímu Andersonu Silvovi.

Brazilec byl tehdy už pár let na vrcholu a platil za jednoho z nejlepších bojovníků v dějinách MMA. Weidman proti němu sice nastupoval jako velký outsider a Silva si z něj v boji dokonce utahoval, právě na to ale nakonec doplatil a zjistil, jaké to je dostat tvrdé KO. Následovala okamžitá odveta, kterou už "Spider" bral vážně, ve druhém kole si ale zlomil holeň.

Weidman byl na vrcholu a pokračoval v krasojízdě, když jasně přebodoval Lyota Machidu a Vitora Belforta ukončil v prvním kole na TKO. Následně ale narazil na neporaženého krajana Luka Rockholda a v divácky atraktivní bitvě nakonec padl ve čtvrtém kole.

Jedno zaškobrtnutí ale nakonec způsobilo pád, který nemá konce. Weidman od první porážky fasoval v podstatě jedno T/KO za druhým. Postupně dostal od Romera, Mousasiho, Souzy a Reyese. Pád zbrzdily jen výhry nad Gastelumem a Akhmedovem. V roce 2021 přišla paradoxní situace, když si Chris po pár vteřinách zlomil holeň o blok Uriaha Halla, stalo se mu tedy skoro to stejné jako onehdá Silvovy v souboji s ním. 

Zranění se navíc nehojilo dobře a ukončení kariéry by tedy dávalo smysl. Weidman chtěl ale ukázat, že je bojovníkem tělem i duší, a tak se dnes v noci znovu postavil do klece. V prvním kole si ale nechal rozkopat přední nohu a zbytek zápasu už dobojoval zřejmě jen silou vůle. Z opačného střehu ale dokázal zahrozit a nakonec to dotáhl až k bodovému rozhodnutí, to však jasně prohrál.

Šéf UFC by byl rád, kdyby Weidman ukončil kariéru

"Mám Chrise Weidmana rád, mám rád jeho rodinu," vyjádřil se na poturnajové tiskovce Dana White, když se ho reportéři ptali, jak to s někdejším šampionem vidí dál. "Myslím, že by měl ukončit kariéru. Mluvili jsme s doktorem a ten si myslí, že si utrhl nějaký vaz."

"Ten chlap se vrátil po hrozném zranění, a poslouchejte, stárnutí nám nepomáhá, určitě ne, pokud jste profesionální sportovec," pokračoval na konto ex-šampiona, kterému je už 39 let. "Podle toho, jak moc je poškozené to koleno, tady mluvíme o dalším roce. Takže bych mu řekl: Chrisi, mám tě rád, ale prosím ukonči kariéru."

Později se k Weidmanovi ještě vrátil. "Dosáhl ve sportu vrcholu a podařilo se mu to velkolepým způsobem, knockoutoval toho nejlepšího v dějinách (Silvu). Co teď? Proč? Vrátit se a ještě jednou to začít? Zažil to dnes večer a zničil si koleno, takže bude muset zase podstoupit šílenou operaci a uzdravit se z toho. Říkám si proč, vždyť jsi všechno dokázal. Dosáhl jsi všeho, čeho jsi mohl doufat, že v UFC dosáhneš.

Chris by sice po zápase kvůli rozkopané noze nejspíš ani nedošel zpátky do šatny, pokud by mu Tavares kolegiálně nepomohl, ale nevypadá to, že by zatím pomýšlel na důchod. Uvidíme tedy, jak dlouho se bude dávat do kupy a zda nad ním UFC po špatných výsledcích nezlomí hůl. Je ale takřka jasné, že k vysněnému souboji s šampionem Adesanyou se už asi neprobojuje. 

Zdroje:  Tisková konference UFC

Nejnovější články