Čtyři roky od prvního zápasu Diaze s Conorem, závěr trilogie zřejmě nedopadne kvůli penězům

Čtyři roky od prvního zápasu Diaze s Conorem, závěr trilogie zřejmě nedopadne kvůli penězům Památný okamžik, kdy Nate Diaz překvapil všechny krom sebe | zdroj: Profimedia

Zápas, který by si nenechal ujít asi žádný fanoušek bojových sportů, se nedaří domluvit, přestože by se oba bojovníci rádi znovu utkali.

V prosinci roku 2015 získal Conor McGregor titul pérové váhy a ihned oznámil útok na další mistrovský pás. V té době kraloval lehké váze Rafael dos Anjos a k vzájemnému duelu mělo dojít na turnaji UFC 196. Dos Anjos si však zlomil nohu a do zápasu s irskou superstar nastoupil Nate Diaz. Odstartovala tak jedna z největších rivalit v dějinách UFC.

Nate Diaz je svérázný a upřímný člověk, který se nebojí ostrých výrazů. Po vyhraném zápase s Michaelem Johnsonem prohlásil: „Conore McGregore, vzal jsi mi všechno, pro co jsem roky dřel, ty sr**i! Moc dobře víš, že já jsem pravý money fight, jsem to já a né ti klauni, které jsi zesměšnil na tiskové konferenci.“ Málokdo tehdy tušil, že k vzájemnému duelu dojde již o pár měsíců později.

Nate Diaz zdroj: Profimedia

Jak bylo zmíněno výše, tehdejší šampion Rafael dos Anjos, si čtrnáct dnů před zápasem zlomil nohu a UFC muselo narychlo hledat náhradu. Skloňovala se jména jako Eddie Alvarez, Donald Cerrone či Anthony Pettis. Vydělat miliony na irském válečníkovi, touží kdejaký bojovník a tak mělo UFC z čeho vybírat.

Matchmaker UFC zavolal Diazovi, pouhých dvanáct dní před zápasem a jelikož by Nate nestačil shodit do lehké váhy, duel se odehrál ve welterové divizi do 77 kilogramů. „Vrátil jsem se z dovolené, byl jsem trošku tlustý a bez peněz.“ vysvětlil Diaz, proč přijal utkání na short notice.

Zápasy McGregora není téměř nutné promovat a tak proběhla pouze jedna tisková konference, kde se bojovníci opravdu nešetřili. Diaz se nenechal zastrašit McGregorovými výroky a bavil přítomné novináře. Na tiskovce mimo jiné z úst Ira zaznělo: „Porazil jsem všechny, které přede mě postavili.“ Diaz to ihned glosoval: „Protože bojuješ s trpaslíkama.“ A měl svým způsobem pravdu, McGregor se do té doby neutkal se soupeřem, který je vyšší i těžší a to v utkání nakonec rozhodlo.

Conor navážil 75,5 kilogramu, tedy více než 3 libry pod stanovený limit. Diaz také neměl s váhou problémy a do zápasu dokázal přibrat téměř deset kilogramů. McGregor nebyl z lehčích vah zvyklý na tak silné údery a taky možná proto nakonec prohrál.

Památný duel se odehrál přesně před čtyřmi roky - 5. března 2016 - na turnaji UFC 196, který se stal nejsledovanějším duelem v dějinách UFC, než ho překonala odveta ze srpna téhož roku. McGregor vstoupil do zápasu plný sebevědomí. Skvěle se hýbal, zkusil kop z otočky, s rukama u pasu uhýbal Diazovým úderům a především ho trefoval přesnou levačkou, která mu roztrhla obočí. První kolo ovládl irský šampion a rozhodně si nepřipouštěl, že může prohrát. V přestávce mezi koly, téměř neposlouchal svého trenéra a dokonce se usmíval do kamery.

  Conor McGregor Conor McGregor | zdroj: Profimedia

Začátek druhého kola se nesl ve stejném rytmu. Conor trefil několik přesných úderů, ale s Diazem nijak výrazně neotřásl. Sebevědomě bojoval s bradou nahoře a to se mu stalo osudným. Natovi začala odcházet fyzická kondice, což je pochopitelné, neboť neměl žádný tréninkový kemp. Ale i přesto dokázal v polovině druhého kola trefit přesný levý hák na bradu irského soupeře a pořádně jím otřásl. Conor se snažil zůstat v klidu, ale Diaz ucítil svou šanci. Začal rozhazovat rukama a hecoval McGregora do pravé pouliční bitky, ve které se cítí jako doma. Stocktonský rodák přezval otěže zápasu, natlačil soupeře na pletivo, zasypával tvrdými údery, jimiž mu bral čím dál více kyslíku a fyzické kondice.

Minutu a půl před koncem, byl McGregor již na prahu svých fyzických sil a Nate Diaz jej opět trefil svým levým hákem. Conor byl pořádně otřesený a tak zkusil vzít Diaze na zem. Nate je ovšem černý pás v brazilském jiu-jitsu a na zemi téměř neporazitelný. Rychle se dostal do plného mountu a tečkoval Conora svižnými údery. Irský bojovník se otočil, nabídl záda a takovou šanci si Diaz nemohl nechat vzit. Nasadil rear-naked-choke a 50 vteřin před koncem druhého kola, donutil šampiona pérové váhy utkání vzdát.

Nate Diaz vs. Conor McGregor Památný okamžik, kdy Nate Diaz překvapil všechny krom sebe | zdroj: Profimedia

Nate Diaz si připsal největší vítězství své kariéry a doslova šokoval celý svět. V pozápasovém interview pronesl legendární větu: „I´m not suprised, motherf*ckers.“ McGregor soupeři pogratuloval a vyzval k odvetě, ke které došlo na turnaji UFC 202 a Conor porážku odčinil v pětikolové bitvě, která byla fanoušky zvolena nejlepším zápasem v dějinách UFC.

Diaz sám je ale přesvědčený, že měl vyhrát i rematch. Od té doby ve vzduchu stále visí uzavření trilogie, což by si nejspíš nenechal ujít žádný fanoušek MMA. Sám McGregor je přesvědčený, že se jednou musejí znovu utkat, zatímco Diaz se spíš snaží dávat najevo, že je nad věcí. Teď se však připomněl na Twitteru a z jeho vyjádření je jasné, že se v zákulisí o třetím vzájemném souboji jednalo.

"Co se stalo s tvojí sezónou? Já už jsem byl touhle dobou zpátky, wtf.“

Bývalý zápasník UFC a nyní komentátor na stanici ESPN Chael Sonnen prozradil, že má zákulisní informace o tom, že minimálně ze strany UFC byl o zápas zájem. Nyní to však vypadá, že se „money-fightu“ dočká spíš bombarďák Justin Gaethje.

„Je zkrátka trochu těžší jednat s Natem než s Gaethjem. Nate by ten zápas chtěl, ale už ho měl. A mimochodem, měl ho pak znovu,“ nabídnul Sonnen své vysvětlení. „Je si dobře vědom své ceny, moc dobře ví, co by třetí zápas s Conorem udělal.“

Přesto se dá očekávat, že zápas v budoucnu skutečně proběhne. Otázkou je, jestli Diaze uvidíme i proti někomu jinému nebo bude raději vyčkávat.

Zdroje:  Express.co.uk

Nejnovější články