Nate Diaz, svéráz, který okouzluje MMA svět svými nesmysly i stylem boje

Nate Diaz, svéráz, který okouzluje MMA svět svými nesmysly i stylem boje zdroj: Profimedia

Vymyslel si vlastní pás, který chce obhajovat a stává se neočekávanou hvězdou.

Nate Diaz si po dvou výdělečných zápasech s Conorem McGregorem dával načas. Na jeho návrat se čekalo dlouhé tři roky a mnozí už pochybovali, že vůbec přijme jiný zápas než završení trilogie s irskou hvězdou. Diaz ale podle svých slov jen odmítal přijmout zápasy s nezajímavými bojovníky. Na spadnutí byl sice zápas se současným prozatímním šampiónem lehké váhy Dustinem Poirierem a na Twitteru si také domluvili souboj s Donaldem Cerronem, ale ani v jednom případě to bohužel nedopadlo.

Až po třech letech Diazovi konečně nabídli souboj s bývalým šampionem lehké váhy Anthony Pettisem. Nate sice před zápasem působil sebevědomě, ale fanoušci samozřejmě pochybovali, v jaké formě se vrátí. On však do boje nastoupil s takovou vervou, že hned od první chvíle nenechal nikoho na pochybách, že starý dobrý Diaz je zpět. Ve tříkolové bitvě plné přestřelek v postoji i krásných technik na zemi nakonec Pettise jasně porazil na body. Byl to velkolepý návrat, který Diaze katapultoval zpátky mezi největší hvězdy UFC. To uznal i Dana White, když Nathana zařadil po bok McGregora a Rondy Rousey mezi největší hvězdy MMA a naznačil, že Diaz si teď bude moci diktovat podmínky.

Dlouhá cesta na vrchol

Společně se svým starším bratrem Nickem vyrůstal Nate ve zkrachovalém americkém městě Stockton, které nebylo zrovna ideálním místem pro výchovu dětí. Právě drsné prostředí ale z bratrů Diazů udělalo to, čím dnes jsou – pravé bojovníky. Starší Nick prošlápával cestu a Nate šel v jeho stopách. Sám ale přiznal, že zprvu ho motivovalo spíš to, že mu po hodině brazilského jiu-jitsu starší kluci obvykle koupili burrito z food tracku, co stával před tělocvičnou.

„Neměl jsem peníze, doma jsme měli h***o a celý den jsem hladověl. Takže, když jsem šel trénovat, dostal jsem tak něco k jídlu. Někdy jsem seděl doma a říkal si, dobrá, když půjdu trénovat s Nickem, tak se potom najím, když ne, tak tady budu sedět a hladovět.  Chodil jsem trénovat kvůli burritu a večeřím, a chtěl jsem večeřet každej den. Než jsem si to uvědomil, tak jsem měl modrý pás.“

Podobně jako se Nate dostal k jiu-jitsu, netoužil ani nijak zvlášť po zápasnické kariéře. První zápas mu domluvil jeho trenér Kron Gracie. A Nate byl takový talent, že se po šesti zápasech dopracoval k titulu v organizaci WEC. Byla to nabídka na poslední chvíli proti mnohem zkušenějšímu Hermesi Francovi, ale Diaz se podle svých slov nikdy moc nezajímal o to, s kým bude bojovat. Říká, že byl jako voják, který prostě jde do boje, když mu řeknou.

I když prohrál, přišla mu vzápětí nabídka na účast v páté řadě reality show The Ultimate Fighter, kterou nakonec vyhrál a ve svých 21 letech podepsal kontrakt s UFC. Úvodní sérii 5 vítězství v řadě už však nikdy nedokázal překonat. Ani jeho celková zápasová bilance (20 výher, 11 porážek) není zrovna oslnivá. Většina jeho proher však byla těsně na body a nikdy nepředváděl nudné přetaktizované zápasy. Je zkrátka typem bojovníka, který nikdy moc netaktizuje a prostě se bije. Taky proto si odnesl rekordních 8 bonusů za zápas večera a získal více fanoušků než mnozí šampióni.

Rivalita s Conorem McGregorem

Diaz sice v UFC sbíral bonusy za zápasy či výkony večera, ale nikdy se mu nepodařilo udržet delší sérii výher, nejspíš proto se nedostal na úplný vrchol divize a zůstával ve stínu svého staršího a slavnějšího bratra Nicka, který proslul skvělými a zábavnými zápasy proti Andersonu Silvovi či kanadské hvězdě GSP. Zlom v Natově kariéře přinesla až výhra nad tvrďákem Michaelem Johnsonem. Joe Rogan se Diaze po zápase zeptal, jak se cítí, ale ten jako by jeho otázku ani neslyšel.

„Conore, dostáváš všechno, na co jsem já makal, ty s**či!“ rozvášnil se. „Ty víš, co je opravdový zápas, opravdový money fight, jsem to já! Ne ti klauni, které jsi zesměšnil už na tiskovkách.“

Nate Diaz zdroj: Profimedia

Jeho slova však v té chvíli zněla jen jako výkřik do tmy. V té době po souboji s McGregorem toužil každý a Diaz, který měl v té chvíli z posledních 5 zápasů jen 2 výhry, nebudil příliš respektu. To se však mělo brzy změnit a dnes již legendární pozápasové interview zaplnilo narychlo sestříhaná promo videa. Když se totiž zranil Rafael dos Anjos, se kterým se měl McGregor utkat o titul v lehké váze a stát se šampiónem ve dvou váhových kategoriích, UFC rychle shánělo náhradu.  11 dní před zápasem zavolali také Diazovi, a přestože tou dobou popíjel s kamarády někde na lodi, bez váhání přijal. Spousta jiných bojovníků by do tak důležitého zápasu na poslední chvíli nenastoupila, natož bez pořádné přípravy.

Diaz byl jasným outsiderem, ale už z předzápasových tiskových konferencí bylo zřejmé, že má oproti předchozím McGregorovým soupeřům jednu obrovskou výhodu – Ir se mu ani za nic nedokázal trashtalkem dostat do hlavy. Conor překypoval sebevědomím na tiskovkách i v prvním kole samotného zápasu, jenže se vyčerpal a Nate začal mít na vrch. Jak zápas dopadl, ví teď už každý fanoušek MMA. McGregor se zoufale vrhl po takedownu, ale Nate mu zkušeně vlezl do zad a donutil ho odklepat.

Joe Rogan se v pozápasovém rozhovoru Diaze zeptal, jak se cítí, když právě šokoval svět. Nate odpověděl větou, která u fanoušků MMA zdomácněla: „I´m not suprised, motherfuckers!“ V UFC se právě nečekaně zrodila hvězda první velikosti, ale Diaz o svých kvalitách věděl vždycky. Zároveň tímhle památným vítězstvím vystoupil ze stínu do té doby slavnějšího bratra Nicka.

Zklamaný McGregor si vydupal odvetu, kde si Nate podle všeho přišel na výplatu 2 milióny dolarů. Conor nakonec po pěti kolech na body výhrál, ale rozhodčí mohli s klidným svědomím dát výhru i Diazovi. Ten sám sebe také za vítěze považuje a nikdy neopomene zmínit, že Conora profackoval už dvakrát. Zatímco irský bojovník se pak vrátil k původnímu plánu a získal titul lehké váhy, Nate se odmlčel. Zdálo se, že ho tučný výdělek změnil a nepřijme žádný jiný zápas, než završení trilogie.

The baddest motherfucker in the game

Když se Diaz po výhře nad Pettisem chopil mikrofonu, mnozí nejspíš čekali, že opět vyzve právě McGregora. Nebyl by to však Diaz, kdyby opět všechny nepřekvapil.

„Je dobré být zpátky. Důvod, proč jsem byl tak dlouho byl, že všichni stáli za h***o,“ rozpovídal se Diaz a publikum šílelo. „Tenhle pás bych rád obhajoval,“ pokračoval a málokdo chápal, o čem to mluví. Na pozdější tiskovce pak tenhle svůj imaginární opasek nazval „The baddest motherfucker in the game“. „Jorge Masvidal měl dobrý poslední zápas,“ nadhodil jméno svého potenciálního soupeře a kamery ho pohotově našly přímo v hledišti. „Všechna čest jemu, ale v týhle hře už nejsou žádní gansteři. Není tu kromě nás nikdo, kdo by to dělal dobře.“

Diaz se ukázal jako skvělý matchmaker, protože tenhle potenciální souboj ihned nadchl většinu fanoušků. Masvidal sice po svém fenomenálním výkonu v posledním zápase, kdy naskočeným kolenem knockoutoval do té doby neporaženého Bena Askrena, prohlašoval, že vezme pouze titulák, ale ihned pochopil, že tohle je hozená rukavice a souboj gangsterů vydělá mnohem víc. Je tedy jasné, že jakmile UFC oběma dostatečně zaplatí, můžeme se těšit na další velký zápas.

Nate si svou upřímností zároveň proti sobě ihned poštval další zápasníky. Zkritizoval současné šampiony a na otázku jednoho z novinářů, jestli nemá zájem o zápas s prozatimním šampiónem Colby Covingtonem, se zeptal, kdo to je a v jaké váze zápasí. Zhrzený Covington už se samozřejmě ozval. Zareagoval i Conor McGregor,který svému rivalovi pogratuloval ke skvělému a inspirujícímu výkonu po tak dlouhé pauze a prominul mu, že v pozápasové řeči nevyzval právě jeho. Zároveň ale znovu přiživil naděje na závěr jejich společné trilogie, která by určitě zajímala nejednoho fanouška.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články