Demolition man v akci. Vytýkali mu, že dělá nudné zápasy, tak předvedl totální destrukci

Demolition man v akci. Vytýkali mu, že dělá nudné zápasy, tak předvedl totální destrukci Roman Dolidze vs. Phil Hawes | zdroj: Profimedia

Uplynulý turnaj UFC Vegas 63 nabídl mimo jiné velmi zajímavý souboj zatím nepříliš známých bojovníků střední váhy, která nové tváře potřebuje jako sůl.

Gruzínec Roman Dolidze (10-1) a Američan Phil Hawes (12-4) začínali jako wrestleři/zemaři, rychle ale pochopili, že se v UFC dostanou na vyšší příčky spíše za pomoci knockoutů. Obzvlášť první jmenovaný mluví doslova o prozření, ke kterému došel po sérii dvou nepříliš atraktivních zápasů, které museli rozhodovat bodoví rozhodčí. Následující zápas v červnu už ale Dolidze vyhrál v prvním kole za pomoci KO.

I tentokrát samozřejmě Dolidze doufal, že se mu povede zvítězit před limitem. Hned ze začátku zkusil soupeře překvapit jednou ze svých hlavních zbraní – highkickem z levé nohy. Hawes se ale blýskl obranou ve stylu matrixu, kdy se nebezpečnému kopu záklonem vyhnul. Na to si pak oba porovnali sílu zadních direktů. Američan se ale vzápětí rozhodl vyzkoušet i wrestling a bleskově se dostal Gruzíncovi do zad. Ten za pomoci kotoulu pohotově unikl alespoň do spodní pozice, odkud okamžitě začal rozdávat tvrdé lokty.

Hawes proto zvolil raději úprk, při němž se ale ocitl v pasti v podobě armbaru. Z toho se sice okamžitě vysmýkl, jenže z louže se dostal přímo pod okap, když mu Dolidze chytil nohu a koleno křuplo. Gruzínec leg lock kolegiálně pustil. Domníval se, že už je konec. Jenže Američan ukázal srdce bojovníka a chtěl pokračovat, přestože viditelně kulhal.

Kdyby Hawes věděl, co ho zanedlouho čeká, nejspíš by si to rozmyslel. Zůstával sice nebezpečný, ale zhruba minutu před koncem ho noha opět zradila a podklouzl. A tentokrát už si Dolidze vítězství uklouznout nenechal. Rozdal několik tvrdých úderů a Hawes šel definitivně k zemi. Pro gruzínského bojovníka to nakonec bylo lepší, protože vítězství kvůli zranění kolene (nebylo by toho večera jediné) by mu takovou pozornost určitě nepřineslo.

Po zápase Dolidze poděkoval komentátorovi Michaelu Bispingovi. Právě on prý totiž prohlásil, že dělá nudné zápasy, což si vzal k srdci a začal víc pilovat boj v postoji. Po parádním vítězství by konečně rád soupeře z nejlepší patnáctky střední váhy. Nutno uznat, že teď bude mít pro matchmakery pádný argument. Je ale připraven v případě potřeby zaskočit jako náhradník i ve vyšších váhových divizích. Výhra je v jeho případě o to cennější, že dlouho nemohl získat vízum do USA, takže se musel připravovat v provizorních podmínkách doma v Gruzii, kde se ale po technické stránce prý moc nezdokonaloval a pracoval spíše na fyzičce. Ta nakonec ani moc potřeba nebyla.

Zdroje:  UFC Fight Pass

Nejnovější články