Drastická realita hubnutí v MMA opět dolehla na Joannu

Drastická realita hubnutí v MMA opět dolehla na Joannu Joanna na videu z náročného shazování | zdroj: Profimedia

Polská hvězda Joanna Jedrzejczyk musí s vahou dolů.

V sobotu se má na Floridě uskutečnit zajímavý MMA zápas mezi polskou drsňačkou Joannou Jedrzejczyk a americkou kráskou Michelle Waterson. Před nedávnem se však objevili pochybnosti, jestli se fanoušci zápasu vůbec dočkají, protože Jedrzejczyk má problém dostat se na soutěžní váhu. Obě bojovnice se mají utkat ve slámové váze, do 52 kg, což se zdá být pro polskou bývalou šampionku UFC dost těžký úděl.

Joanna se v minulosti vždy dokázala dostat na soutěžní váhu, i když to pro ni nebylo vždy bez problémů. V roce 2015 uniklo drastické video, které ji zachycuje při hubnutí ve vaně, kdy je evidentně na pokraji fyzického i psychického zhroucení. Aby se dostala na požadovanou váhu 52 kg a mohla tak obhájit svůj titul, musela totiž zhubnout, resp. odvodnit téměř 10 kg během několika dnů.

Joanna však dnes poskytla rozhovor, kde rázně odmítla všechny „kecy“, že váhu neudělá. „Neudělala jsem váhu? Je vážení dnes nebo zítra? Ne! Je to v pátek, tak mi dejte čas a prostor, abych mohla tu váhu udělat. Normálně nevážím 52 kg a před zápasením v UFC jsem bojovala ve váza 57 kg, ale pak jsem si na tu váhu zvykla, i když mě to stojí spoustu energie a sebeobětování. Prostě mi dejte prostor“. Motivací ji může být také skutečnost, že pokud váhu neudělá, bude muset odevzdat 20% ze své odměny svojí soupeřce.

Joanna Jedrzejczyk zdroj: Profimedia

Její oponentka Michelle Waterson rovněž věří, že se Jedrzejczyk zachová profesionálně a váhu udělá. V případě, že by se tak nestalo, je však možné, že k zápasu nedojde. „Jako bojovnice bych ten zápas vzala i tak, ale není to jen na mně, ale i na managementu, trenérovi, manželovi… uvidíme, jak to dopadne“, říká Waterson.

Drastické hubnutí není mezi bojovými sporty ničím neobvyklým a občas skončí kolapsem nebo i dokonce úmrtím sportovce. Nejznámější případ, kdy se shazování do soutěžní váhy stalo bojovníkovi osudným, je případ čínského MMA bojovníka v organizaci ONE FC, Yang Jian Binga, kterému díky drastickému odvodnění selhalo srdce a zemřel tak v pouhých 21 letech. Od té doby organizace ONE FC stanovila sérii pravidel pro shazování váhy, aby podobnému případu předešla. Bojovník tak např. nesmí vážit 2 měsíce před zápasem o více než 6% hmotnosti v době zápasu.

waterson Michelle Waterson | zdroj: Profimedia

UFC však žádná takové pravidla nemá a zatím se o nich ani neuvažuje. Joanna tak, pravděpodobně shazuje stejně jako v minulosti váhu okolo 10 kg, což činí zhruba 17 % její tělesné hmotnosti a to vše během několika dnů. Při shazování ji zřejmě nepomáhá ani fakt, že si na začátku tohoto roku udělala radost (a možná i některým svým fanouškům) v podobě nových prsních implantátů.

Zdroje:  Vlastní , BJ Penn.com

Nejnovější články