Francie slaví! Pořez Tuivasa šel k zemi a domácí miláček Ciryl Gane si hlasitě řekl o další titulovou šanci

Francie slaví! Pořez Tuivasa šel k zemi a domácí miláček Ciryl Gane si hlasitě řekl o další titulovou šanci Ciryl Gane vs. Tai Tuivasa | zdroj: Profimedia

Ciryl Gane ukázal mimo skvělou taktiku také houževnatost a před domácím publikem si připsal hodně důležité vítězství.

Pařížská hala Bercy má za sebou první turnaj UFC v historii Francie a snad nikdo si nemohl přát lepší vyvrcholení této povedené akce. Tedy nejspíše s výjimkou Australana Tuivasy a jeho fanoušků. Domácí hrdina Ciryl Gane jej totiž dokázal před bouřícím publikem ukončit před limitem  na technické KO. Jeho vítězství se ale nerodilo snadno.

Tuivasa nastupoval do klece v doprovodu známé písničky Lady Marmelade společně s výrazným pískotem, který mu měl připomenout, že se nachází na dost nepřátelské půdě. Nevypadal však, že by si z toho dělal těžkou hlavu a s úsměvem přitančil až do oktagonu. Trochu překvapivě si nějaký ten pískot při nástupu musel vyslechnout i Ciryl Gane. Nejspíše ale šlo o nějaké nedorozumění, protože když poté Bruce Buffer vyvolával v kleci jeho jméno, hala doslova šílela.

Samotný zápas začal docela opatrně a podle předpokládaného scénáře, Gane dokázal s lehkostí ustupovat před Australanem a vysílal na něj jeden lowkick za druhým, který občas prokládal kopem na hlavu a na játra. Tuivasa se snažil zkracovat vzdálenost, což se mu však příliš nevedlo. To vše v jedinečné atmosféře, kdy diváci začali zpívat francouzskou hymnu Marseillaisu.

Asi nejvážněji v tomto kole zahrozil zhruba minutu před koncem Ciryl s dobrým kopem na hlavu, ale Tuivasa se jen lehce oklepal a okamžitě přešel do protiútoku. Úvodní pětiminutovka šla tedy za Francouzem, to nejzajímavější ale na všechny přítomné teprve čekalo.

Ciryl i v druhém dějství dodržoval důsledně taktiku a jen přidával na kadenci svých direktů a kopů. Tuivasa ho stále naháněl po oktagonu a sám začal zapojovat více kopy na lýtka s jasným úmyslem Francouze pokud možno co nejvíce zpomalit. Jenže nevypadalo to, že by mu to přinášelo viditelný úspěch.

Když ale do gongu druhého kola zbývala minuta a čtyřicet sekund, povedlo se Australanovi nachytat Ganea při troše nepozornosti a nastal obrovský chaos. Jeho pravý hák přesně našel cíl na Cirylově bradě a ten doslova odletěl na pletivo, kde přistál zadkem na zemi. Chvíli to tak vypadalo, že Tai skutečně překazí velkou francouzskou párty, jak před soubojem sliboval. Gane ale ukázal odolnost, nejspíše na autopilota se mu povedlo boj svázat a postavit se na nohy, kde se dokázal vzpamatovat. A nejen to, krátce na to Australanem otřásl přesným kopem na játra. Ten ale kontroval dalším monstrózním pravým hákem a Ciryl se ocitl opět v problémech. Konec kola pak patřil opět Francouzovi a jeho kopům na tělo. Šílená minuta a čtyřicet sekund, ve které byli oba bojovníci několikrát krůček od ukončení!

Do třetí rundy oba nastoupili za obrovského jásotu, na Tuivasovi ale bylo poškození znát o něco více. Působil čím dál tím pomalejším dojmem, neustávající kopy na játra a na solar si vybíraly svou daň. Přesto stále zůstával nebezpečný a dokonce si s Ganem vyměňovali úsměvy. Na Australana ale dopadalo obrovské množství úderů a brzy začalo být jasné, že tohle nedokáže příliš dlouho snášet.

Tři minuty do konce kola trefil Gane čistý kop na hlavu, kterým Tuivasu roztancoval, ten přesto pořád stál na nohách a rozdával divoké údery. Ciryl se ale většině dokázal snadno vyhnout a pokračoval v bombardování svého protivníka. Neuvěřitelná odolnost Australana vzala za své až v čase 4:23 třetího kola, kdy jej krásná a brutální kombinace načatá čistým pravým hákem poslala nedobrovolným způsobem na zem.

Jestli to ještě vůbec bylo možné, tak celá hala propukla v ještě o něco hlasitější jásot, Ciryl Gane zvítězil na TKO. Navíc také ukázal, že dokáže vydržet rány i od někoho jako je Tai Tuivasa. Ten sice prohrál, ale předvedl houževnatý výkon a oba dva pak společně neuvěřitelně atraktivní podívanou.
„Nebyl to můj den, ale přišel jsem bojovat,“ řekl společně s poděkováním fanouškům poražený Australan, když jej vítězný Gane po zápase pozval k mikrofonu. Sám „Bon Gamin“ si pak řekl o další titulový zápas. Těžko říct, jestli ho dostane, nebo se bude muset ještě utkat například s Curtisem Blaydesem. S tímto zápasem a svým výkonem má však velmi silný argument, proč by UFC mělo vybrat právě jeho.

Zdroje:  UFC

Nejnovější články