Gaethje vysvětlil, jaké dilema řeší s pětikolovými zápasy

Gaethje vysvětlil, jaké dilema řeší s pětikolovými zápasy Justin Gaethje vs. Rafael Fiziev | zdroj: Profimedia

Většina zápasů v MMA bývá vypsaná na tři kola po pěti minutách, titulové či hlavní zápasy UFC turnajů pak na pět kol.

Většina zápasů v MMA bývá vypsaná na tři kola po pěti minutách, titulové či hlavní zápasy UFC turnajů pak na pět kol. Patnáct nebo pětadvacet minut boje, to je velký rozdíl, obzvlášť pokud si neumíte dobře rozložit síly, anebo máte obecně problém s fyzičkou. Viděli jsme to už mnohokrát – jeden z bojovníků má rychlý start a v úvodu zápasu totálně dominuje, když ale dojde na tzv. šampionské kolo, otěže převezme druhý fighter a zápas otočí. 

"Můj trenér preferuje zápasy na pět kol. Koneckonců jste viděli, co se stalo v tom posledním," rozpovídal se Justin Gaethje v rozhovoru pro ESPN. V duelu s Rafaelem Fizievem sice zpočátku tahal za kratší konec provazu, jakmile se ale jeho soupeř unavil, převzal otěže. "Kdyby to šlo na pět kol, tak není možné, abych prohrál, pokud by mě nenachytal nějakým úderem. Strašně zpomaloval."

"Tříkolové zápasy jsou riskantní. Prohrajete dvě kola a i kdyby byly extra těsná, tak je rozhodčí z nějakého důvodu dají soupeři. Pak už máte jen jeden způsob, jak vyhrát ( – ukončit soupeře před limitem) a navíc to v tu chvíli nikdy nevíte. Ještě riskantnější to je v zápasech na vysoké úrovni, kde je v sázce hodně. S přihlédnutím k tomu by měly být na pět kol," míní Justin.

Bojovníkům tím pádem ale hrozí, že "v práci" stráví více času a s tím roste i riziko zranění. V tomhle ohledu je Gaethje rozpolcen, protože mu současné navýšení výplaty za delší zápas nepřijde fér. "Za tříkolový zápas mám určitou výplatu a rád bych, aby to rozdělili na třetiny a dvě mi pak přidali. Pak bych rád bojoval pětikolové zápasy. Oni mi ale za ty dvě extra kola zaplatí 25 tisíc dolarů a to si myslím, že za to nestojí."

"Ale zároveň by ty zápasy prostě měly být na pět kol," pokračoval v přemýšlení nahlas. "Máš víc času a většinou ten lepší bojovník je jasný vítěz. Někdo má v prvním a druhém kole spoustu energie a schopností, ale ve třetím, čtvrtém a pátém se z nich stane jiný bojovník. Nejsou už tak techničtí, jako to bylo v mém posledním zápase i v souboji s Chandlerem. Množství škod, které jsem začal páchat na konci druhého a ve třetím kole bylo obrovské v porovnání s prvním." Zároveň ale přiznal, že pokud by měl dostávat výprask, samozřejmě bude raději, pokud to bude trvat jen tři kola.

Naposledy jsme Gaethjeho v pětikolovém zápase viděli v květnu 2020, kdy ukončil spanilou jízdu Tonymu Fergussonovi a vyfoukl mu titulový souboj s Khabibem. Kdy "Highlighta" uvidíme v oktagonu znovu a na kolik kol to bude, ještě není jasné, on sám ale doufá, že to bude co nejdřív a rád by si dal odvetu s Dustinem Poirierem. V takovém případě nezbývá, než doufat, že u třech kol nezůstane. 

Zdroje:  ESPN

Nejnovější články