Henry Cejudo a Marlon Moraes se dnes střetnou o titul v bantamové váze

Henry Cejudo a Marlon Moraes se dnes střetnou o titul v bantamové váze zdroj: Profimedia

Je tu den D a dnes v noci vypukne UFC 238, proto přicházíme s hlavním zápasem, kde se o titul střetnou Henry Cejudo a Marlon Moraes.

Henry Cejudo

Cejudo se narodil 9. února 1987 v americkém Los Angeles, ale je po rodičích mexického původu. Pochází ze sedmi dětí, které vychovávala svobodná matka. Jeho otec byl alkoholik a drogově zavislý. Oba dva rodiče byl nezdokumentovaní imigranti a Cejudo cestoval téměř 50x mezi Kalifornii, Novým Mexikem a Arizonou. Do té doby, než se stal řecko-římským zápasníkem, Henry nikdy nespal v posteli sám, pak dostal byt v olympijském výcvikovém zařízení v rámci rezidenčního programu.

V roce 2006, když byl na vysoké škole, zvítězil Cejudo v turnaji americké federace v řecko-římském zápase v té nejelitnější třídě. Díky tomu začal trénovat profesionálně v olympijském tréninkovém centru v Colorado Springs. Poté co vyhrál Panamerické hry získal Cejudo zlatou medaili na olympijských hrách 2008 v Pekingu. V té době byl nejmladším mexicko-americkým olympijským vítězem ve volném zápase. Cejudo si poté dal pauzu a nakonec s řecko-římským zápasem v roce 2012 skončil nadobro.

30. ledna 2013 Cejudo oznámil na svém Twitteru, že začíná trénovat na MMA. Ačkoliv měl během předchozího zápasení 55 kilo, dostal se před svým debutem na 61. Pak porazil v organizaci WFF díky TKO Michaela Poea. Další rok odbojoval 6 zápasů a ani jeden neprohrál, navíc tři vyhrál opět díky TKO. I proto se před podepsáním smlouvy s UFC dostal v žebříčku MMA Prospects na první místo v nadějných zástupcích bantamové váhy.

V půlce roku 2014 podepsal Cejudo kontrakt s UFC. Jako první se měl zúčastnit turnaje UFC 177. Během vážení ale bylo zjištěno, že Cejudo váhově přesahuje bantam a z duelu byl vyloučen. Dana White ho nechtěl pustit do vyšší váhy a dal mu na výběr: ‚Buď shodíš, a nebo se rozluč s UFC.‘ Henrymu se to nakonec povedlo a v prosinci 2014 nastoupil k svému debutu proti Dustinovi Kimurovi během show UFC on Fox 13. Zápas vyhrál na body.

S hubnutím šel do sebe Cejudo víc a víc a už do druhého zápasu v UFC nastoupil v rámci muší váhy a dvakrát za sebou porazil Chrise Cariasa. V UFC za celou dobu prohrál jeden jediný zápas a to titulový proti Demetriousovi Johnsonovi, který ho ošklivě uzemnil kolenem do hlavy na začátku druhého kola. 4. srpna 2018 to Johnsonovi vrátil, porazil ho na body a šampionský pás mu sebral. Letos v lednu se mu ho značil uzmout T.J. Dillashaw, ale Cejudo mu po půl minutě knokautem dal najevo, že pás chrání ze všech sil.

Marlon Moraes

Marlon Moraes je trochu neznámá veličina. Narodil se 26. dubna 1988 v Nova Friburgo v Brazílii. V 7 letech začal s thajským boxem a v 15 přidal Brazilské jiu-jitsu. Než vkročil do MMA, stal se díky thajskému boxu velice úspěšný ve své domovině a dokonce získal dva národní šampionské tituly.

V prosinci 2011 Moraes oslavil svojí první výhru v premiérovém zápase MMA v americké organizaci Xtreme Fighting Championships. První výhra byla na body, v druhém fightu už soupeří po 50 sekundách uštědřil tvrdé KO a dostal se do World Series of Fighting. Tady odbojoval 11 zápasu a všechny vyhrál, z toho polovinu díky tvrdím knokautům a dvěma submisím, což svědčí o neskutečné Moraesově univerzálnosti.

Ta ho v dubnu 2017 dostala až do UFC. První zápas úplně nezvládl a prohrál těsně na body s Raphaelem Assuncaem. 11. listopadu se na něj štěstěna už obrátila a stejným stylem jakým prohrál porazil Johna Dodsona na turnaji UFC Fight Night 120. Hned v prosinci se v oktagonu ukázal znovu, protože nahradil zraněného Raniho Yahyu a utkal se s Aljamainem Sterlingem. Toho nepustil absolutně k ničemu a ještě v prvním kole ho překvapivě kolenem do hlavy vypl, za což dostal i ocenění za nejlepší výkon večera.

Po tomto turnaji ho Kalifornská Statní Atletická Komise obvinila, že překročil 10% normu váhy, která je tolerovaná pro každou třídu. Musel upravit svoji životosprávu a doručit dokumentaci od licencovaného lékaře, která se zaručuje, že může zápasit v bantamové váze. Vše se uklidnilo a Moraes 1. června 2018 v rámci UFC Fight Night 131 opět nastoupil a po půl minutě kopem do hlavy naprosto vypnul Jimmieho Riveru. V zatím jeho posledním zápase opět předvedl svoji univerzálnost, když letos 2. února v domácí Brazílii na hostujícím turnaji UFC 144 ukončil po třech a půl minutách submisí (guillotine choke), Assuncaa, kterému vrátil jedinou prohru v UFC a vysloužil si boj s Henry Cejudem o titul.

Zdroje:  YouTube UFC , YouTube TheMacLife , tisková zpráva

Nejnovější články