Historie MMA: Záznam prvního UFC připomíná filmy Jeane-Claudea van Damma

Historie MMA: Záznam prvního UFC připomíná filmy Jeane-Claudea van Damma zdroj: Profimedia

Tak teď pro vás máme velikou bombu a chuťovku, nesestřihaný záznam z úplně prvního UFC turnaje v historii!

Tady to začalo! Rorion Gracie a Art Davie vytvořili 12. listopadu 1993 základ pro největší MMA organizaci světa. Zorganizovali UFC s pořadovým číslem jedna. Osm bojovníku, každý z jiného stylu bojových sportů a umění, se utkalo v turnaji o 50 000 dolarů.

Neexistovaly váhové třídy, time outy ani sudí, kteří by přídělovali body. Bylo jen pár základních pravidel - nekousat, nekopat do rozkroku a nezasáhnout jakkoliv oči. To bylo pokutováno „pouhými“ 1 500 dolary. Nebyl časový limit a zápas se dal ukončit pouze submisí, knockoutem nebo hozeným ručníkem do ringu. A tak se v prvním zápase klidně mohl utkat skoro stokilový Gerard Gordeau, holandský mistr savate, proti 190 kg těžkému Havajanovi a sumistovi Teilovi Tulimu.

ufc one Teia Tuli - Gerard Gordeau, UFC 1 1993 | zdroj: Profimedia

Vzhledem k tomu, že ještě neexistovala klasická MMA výbava, bylo povoleno používat oblečení, obuv a rukavice ze svého sportu. Vznikaly tak bizarní situace jako když Art Jimmerson přišel do ringu v botách, s jednou (!) boxerskou rukavicí a proti němu stál mistr brazilského jiu-jitsu a dědic slavného klanu Gracie Royce Gracie, v gi s černým páskem.

Turnaj bylo možno sledovat pouze na placeném kanálu a později byl vydán na VHS. Myslím, že není potřeba dalšího komentáře, přesvědčte se sami ve videu pod článkem. Je to doba, kdy bylo MMA ještě v plenkách a s nynějším UFC to moc společných rysů nemá. Pokud máte rádi Bloodsport a nebo Quest s Jean-Claude Van Dammem, tak tohle je povinnost. Plus je milé, že UFC toto video dala k dispozici všem, protože i na placeném Fight Passu byly jen fragmenty. Užijte si tu hodinu a půl, protože je to bizarní a přitom fascinující show.

Zdroje:  https://www.youtube.com/user/UFC , tisková zpráva

Nejnovější články