Infarktová bitva o titul neměla vítězku. Shevchenko se zlobí na rozhodčí, nadržovali podle ní mexické šampionce

Infarktová bitva o titul neměla vítězku. Shevchenko se zlobí na rozhodčí, nadržovali podle ní mexické šampionce Valentina Shevchenko vs. Alexa Grasso | zdroj: Profimedia

Alexa Grasso se v březnu postarala o pořádné pozdvižení, když dokázala sesadit dlouholetou šampionku muší váhy Valentinu Shevchenko. Tu tehdy porazila před limitem, odveta měla ale úplně jiný příběh a bude se o ní nejspíš hodně diskutovat.

Dlouhých 5 let vládla Valentina Shevchenko muší divizi UFC a soupeřky válcovala jednu za druhou. Její dominance nečekaně skončila letos v březnu, když se Alexa Grasso ve čtvrtém kole vyhnula kopu z otočky a vlezla šampionce na záda, odkud chytila škrcení. Shevchenko nakonec musela odklepat.

O motivaci do odvety tedy rozhodně neměla nouzi. "Tahle jedna prohra nic neznamená, protože moje duše je duší šampionky. Soustředím se teď na to, abych získala zpět to, co bylo mé dlouhou dobu, a abych dokázala lidem, že jsem pořád ta nejlepší. Grasso dnes večer uvidí tu nejexplozivnější, nejsilnější, nejnebezpečnější verzi Valentiny. Tentokrát nebudu mít slitování," hlásila v promo videu před zápasem. "Bude to jiný zápas. Já vím, co od ní čekat, ale ona netuší, co je to opravdová Valentina. Může utíkat, může se schovávat, to je jedno, já ji zlomím a odejdu z oktagonu s pásem."

Grasso se oproti tomu mohla opřít od podporu publika. Turnaj Noche UFC byl totiž uspořádán jako oslava nezávislosti Mexika na Španělsku, mezi fanoušky se to tedy vyloženě hemžilo zeleno, bílo, červenými vlajkami.

Lépe začala Shevchenko, v postoji byla aktivnější, razantnější a přesnější. Na konci kola se jí navíc povedlo strhnout Grasso na zem a na moment se jí dostala do zad. Mexičanka ale dokázala z pokusu o škrcení vyklouznout a vyškrábala se zpět na nohy. První kolo nicméně jasně prohrála.

Zvrat přišel po necelé minutě a půl druhé rundy, kdy Grasso v přestřelce propašovala tvrdou levačku přímo na bradu a Valentina šla k zemi. Dokázala se sice okamžitě vyhoupnout zpět na nohy, ale v klinči dostala sadu kolen a loktů. Z problémů se dostala až úspěšným takedownem. Na zemi sice unikla bezprostřednímu nebezpečí, ale jinak tam nic zásadního nevymyslela, takže kolo brala šampionka.

Ve třetím kole nebyla Shevchenko daleko od vítězství. Po přenesení boje na zem chytila Grasso do gilotiny, ta ale nepanikařila a nakonec ze sevření unikla. Problémy pro ni ale pokračovaly, Valentina se jí totiž držela v zádech. Nepodařilo se jí sice nasadit škrcení, ale i tak bodovala údery. O vítězce tedy ani tentokrát nebylo pochyb. 

Zásadním pro vývoj čtvrtého dějství byl neúspěšný takedown od Shevchenko. Grasso ji za něj potrestala koleny, které se Valentina snažila eliminovat tím, že natáhla ruku k zemi. Dost kontroverzní moment, který sama zkoušela reklamovat u rozhodčího, pomoci se jí ale nedostalo. Následně se sice vyšplhala na nohy, Grasso ji ale zvedla do vzduchu a mrštila s ní o zem, kde chytila armbar. Z něj se ale Valentina dostala a pokračovalo se v postoji, dokud se nepokusila boj přenést na zem, což se nakonec opět ukázalo jako chyba, Alexa se totiž ubránila a následně chytila knee bar. Nebyl však čas na dotažení, Shevchenko unikla díky časomíře.

Velmi těsné kolo, jak se ukázalo, neshodli se ani rozhodčí. Dva jej dali Shevchenko, jeden Grasso.

To ale bojovnice nemohly vědět, a tak do poslední části nastupovaly s tím, že jej potřebují ovládnout. Zdálo se, že Shevchenko má navrch, bodovala především předním direktem. Jenže, aby si pojistila vítězství, pokusila se minutu a půl před koncem opět o takedown, Grasso jí ale pohotově přetočila a okamžitě jí vlezla do zad, takže si pro sebe urvala závěr.

Rozhodčí nakonec vzbudili velké pozdvižení a zadělali na další odvetu. Jeden totiž viděl vyhrát Grasso, druhý Shevchenku a třetí dost nepochopitelně dal 10:8 pro Mexičanku, takže mu vyšla remíza, kterou tak nakonec skončil i zápas. Pás, nově speciálně upraven v mexických barvách, tak uhájila Grasso.

"Opravdu si myslím, že to bylo 3-2 na mojí stranu, ale rozhodčí asi cítili tlak, protože je to Den nezávislosti Mexika, takže to dali mexické bojovnici," postěžovala si Shevchenko, která si za to z publika samozřejmě vysloužila hlasité bučení. Dostalo se jí ale naopak zastání od některých kolegů, kteří rovněž nechápou, jak jeden ze sudích mohl poslední kolo nabodovat 10-8. Řešením tak jistě bude další odveta, podobně jako jsme to kdysi viděli v případě Brandona Morena a Deivesona Figueireda.

Zdroje:  UFC Fight Pass

Nejnovější články