Kolik kg naberou UFC bojovníci po vážení? Možná vás to překvapí, být těžší ale není zárukou úspěchu

Kolik kg naberou UFC bojovníci po vážení? Možná vás to překvapí, být těžší ale není zárukou úspěchu Ciryl Gane na vážení | zdroj: Profimedia

Mnoho bojovníků vám potvrdí, že ten nejtěžší boj svádí dávno před tím, než nastoupí k samotnému zápasu. Musí se totiž zbavit přebytečných kil, aby je mohli vzápětí opět nabrat. A mnozí jdou až na hranu, aby měli v boji výhodu.

Pro jedny může být výhodou, pro druhé je to jen nutné zlo. Řeč je o shazování váhy v bojových sportech, které se kromě diety často řeší drastickým odvodněním. Ačkoliv už se v minulosti objevily případy úmrtí, většina organizací tento proces zatím nijak nereguluje. Světlou výjimkou je například ONE Championship či nově vzniklá česko-slovenská thaiboxerská organizace PML, kde bojovníci nemohou shodit a nabrat více než určité procento své celkové hmotnosti.

Kalifornská atletická komise nyní zveřejnila váhové rozdíly bojovníků z uplynulého UFC 270, které ukazují, že někteří bojují o dvě váhové divize níž, než je jejich přirozená váha.

V případě těžkotonážníků z hlavního zápasu asi nikoho nepřekvapí, že rozdíly byly zanedbatelné. Francis Ngannou nabral ze 116,6 na 118 kg a Gane dokonce z původních 112 do druhého dne ještě necelé kilo "odložil".

Aktéři hlavního předzápasu, v němž se bojovalo o titul nejnižší tzv. muší divize (limit 56,7 kg), už ale svá těla potrápili o dost víc. Brandon Moreno totiž následující den překonal i hranici bantamové divize (61,2 kg), když váha ukázala 61,8 kg a Deiveson Figueiredo se 65 kg málem dosáhl dokonce hranice pérové divize, který je 65,8 kg.

Brandon Moreno - Deiveson Figueiredo Brandon Moreno - Deiveson Figueiredo | zdroj: Profimedia

Rekordmanem se ale stal Cody Stamann, který to z 61,5 kg vytáhl až na 72,1. Ani váhová převaha necelých 5 kil mu však k vítězství nad Saidem Nurmagomedovem nepomohla, Dagestánec jej utáhl už po necelé minutě.

Pokud se podíváme na celou startovku, těžší bojovníci vyhráli v poměru 6:5. Nedá se ale samozřejmě zevšeobecňovat, protože v některých případech se nejednalo o velké rozdíly a výsledky zápasů ovlivňuje také spousta dalších faktorů včetně určité míry náhody a štěstí. Je ale fakt, že pokud bojovníci umí se svou váhou dobře pracovat, je to pro ně velká výhoda. Netají se tím například Karlos Vémola, který poté váhové převahy využívá v zápasech. Zároveň se však jedná o hazard se zdravím. Celé problematice se na Instagramu v sérii příspěvků detailně věnuje například bojovnice Viktorie Bulínová.

Zdroje:  Tisková zpráva - UFC

Nejnovější články