Královna muší váhy Valentina Shevchenko se na UFC 238 chystá sestřelit vyzyvatelku Jessicu Eye

Královna muší váhy Valentina Shevchenko se na UFC 238 chystá sestřelit vyzyvatelku Jessicu Eye Valentina Shevchenko | zdroj: Profimedia

Dnes si představíme první titulový zápas na UFC 238, kde se bude bojovat o šampionský pás v ženské muší váze.

Valentina Shevchenko

Valentina Shevchenko je jednou z nejlepších aktivně bojujících ženských bojovnic. Narodila se 7. března 1988 v kyrgyzském městečku Frunze a díky otci má také peruánskou národnost. Svůj soukromý život si dost tají, ale některé informace známé jsou. O bojové sporty se začala zajímat už v raném věku a v pouhých 5 letech začala trénovat taekwondo. Veliký vliv na ní měla její starší sestra Antonina a její matka, které tomuto korejskému bojovému umění také propadly.

Ve 12 letech už Valentina trénovala muay thai, kickbox a valetudo. Pro kariéru si nakonec zvolila kickbox, protože v tom samém roce dokázala vypnout svého 22letého oponenta a vysloužila si tím od svého trenéra Pavla Fedotova přezdívku „Bullet“, která definuje její rychlost a vydržela jí až do teď. Než se vrhla do profesionálního bojového umění, stačila ještě vystudovat obor filmové režie na Univerzitě umění v Kyrgyzstánu.

Od roku 2003 do roku 2015 získala neuvěřitelných 50 výher v řadě v poloprofi kickboxerských zápásech. Mezitím zkoušela i MMA, ale to spíš rekreačně. Když v roce 2015 přišla první a jediná prohra s Číňankou Cong Wang, vzdala celý kickbox a vrhla se na profi MMA. Začala v bantamové váze a první zápas své nové kariéry odbojovala v domovině svého otce v Peru pod organizací Fusion FC. Během 50 vteřin ukončila Priscillu Orellana a velkolepě odstartovala svoji cestu v ultimátních zápasech. Hned po druhém duelu, který musela zastavit doktor, protože soupeřka Valentiny byla v hrozivém stavu, dostala první nabídku ze Severní Ameriky.

V texaské Legacy FC už ji stačila jen jedna výhra a smlouva s UFC byla na světě. Tam sice v druhém zápase prohrála na body s Amandou Nunes, následně však porazila jednoznačně Holly Holm a Juliannu Peňu. To ji umožnilo odvetu s Nunes a zároveň se utkat o šampionský pás bantamové váhy. Bohužel Shevchenko opět prohrála na body a přesunula se do nižší muší váhy. Tam okamžitě po první výhře díky submisi nad Priscilou Cachoeirou dostala možnost o titulový zápas. V prosinci loňského roku se o něj utkala v tuhém zápase s Polkou Joannou Jedrzejczyk a nakonec jednoznačně vyhrála na body a poprvé se stala šampionkou, kterou je do teď.

Jessica Eye

Jessica Eye se narodila Randymu Allenovi a Colleen Joanne Eye v americkém Akronu v Ohiu. Vyrůstala s bratrem a s dvěma nevlastními sestrami. V pouhých šesti letech se její rodiče rozvedli. Zatímco matka se sestrami byly nuceny přestěhovat se do Washingtonu D.C., Jessica zůstala s otcem v Ohiu, protože na ní otec získal plnou péči.

Už během studií na střední škola zářila v mnoha sportech, ale to ji přerušila nešťastná událost. V 16 letech ji porazil opilý řidič ve chvíli, kdy se s otcem snažila roztlačit její auto. Jessica si mezi jinými zraněními především zlomila několik obratlů a musela strávit tři měsíce připoutaná k lůžku. Tento incident a léčbu si spojuje s vytvořeným úsilím, které momentálně věnuje MMA.

S tím začala v roce 2008. Úspěchy v amatérských soutěžích NAAFS a ROC jí zajistili první profesionální kontrakt v Bellatoru. Poprvé měla vstoupit do oktagonu 20. dubna 2012 a čelit jí měla Aisling Daly, ta ale zápas zrušila kvůli infekci v uchu. Eye se nakonec utkala s Anitou Rodriguez, zdolala ji na body a oslavila první výhru. Po dalších dvou výhrách už se dostala na nejvyšší metu, metu jménem UFC.

19. října 2013 na turnaji UFC 166 Jessica ve svém premiérovém zápase triumfovala na úkor Sarah Kaufman. Bohužel se jednalo o Pyrrhovo vítězství, protože při pozápasové kontrole ji vyšly pozitivní testy na marihuanu, fight byl anulovaný a Eye dostala roční podmínku a pokutu 1875 dolarů. Z dalších šesti zápasů bohužel pět prohrála a už se schylovalo k nepříjemnému rozhodování co dál, když Eye zkusila snížit váhu na muší. To se ukázalo jako perfektní tah, protože má odbojované tři duely a všechny vítězně. Naposledy loni v prosinci zdolala na body Katlyn Chookagian.

V dubnu letošního roku napsala Jessica Eye článek do časopisu The Players Tribune, kde odhalila, že jí otec celé dětství a pubertu týral.

Valentina je naprostou favoritkou a to do té míry, že se na ní ani nevyplatí vsadit - kurz se pohybuje pod 1,1. Bylo by velmi překvapivé, kdyby titul s Jessicou Eye ztratila. Nicméně, kouzlo MMA spočívá v tom, že o všem může rozhodnout jediný úder a veškerá statistika a papírové předpoklady jsou v tahu.

Zdroje:  tisková zpráva

Nejnovější články