Loket mu přeťal tepnu a Mexičan v zápase ztratil 20 procent krve, přesto zvítězil

Loket mu přeťal tepnu a Mexičan v zápase ztratil 20 procent krve, přesto zvítězil Rafa Garcia | zdroj: Profimedia

Krev k MMA zápasům neodmyslitelně patří a většina fanoušků si na ni zvykla. Bitva Mexičana s Číňanem se ale ve druhém kole změnila v krvavou lázeň. Jak se později ukázalo, Garcia bojoval dvě kola s roztrženou tepnou.

Mexičan Rafa Garcia nastupoval o víkendu do oktagonu UFC s tím, že pokud prohraje, pravděpodobně si bude muset hledat angažmá jinde. Do nejslavnější organizace sice přišel jako neporažený, ihned ale tvrdě narazil a za necelé dva roky dokázal z pěti zápasů vyhrát pouze dva.

Jeho soupeř Maheshate, etnický Kazach z Číny, byl na tom přesně opačně. Do UFC se loni dostal skrz Dana White Contender Series a letos v červnu se tam uvedl tvrdým KO za pouhou minutu a čtrnáct vteřin (VIDEO). Nyní měl papírové předpoklady něco podobného zopakovat, soupeře koneckonců o hlavu převyšoval.

Hned na začátku Maheshate využíval frontkicky na hlavu. Sice nezasáhl, ale dával Garciovi jasně najevo, že zkrátit vzdálenost nebude jednoduché. Postupně přidal také pěkná naskočená kolena, ani ty ale škody nenapáchaly. Mexický bojovník chtěl v úvodu boj přenést na zem, po neúspěšných pokusech o strh to ale vzdal a dařilo se mu s boxerskými kombinacemi. Číňana ve druhé půlce prvního kola několikrát tvrdě zasáhl a kolo muselo jít bodově na jeho stranu.

Druhé pětiminutovka začala o dost aktivněji. Garcia pokračoval v tlaku a tvrdých boxerských kombinacích. Maheshate zkusil neortodoxní loket a pak trefil naskočeným kolenem. Rafa ale boj v tu chvíli svázal do klinče a během pár otřes trochu rozdýchal. Číňan se ale po chvíli trefil pěkný front kick do brady a následně i loket do boku Garciovy hlavy. Z té začala okamžitě v pravidelných intervalech vystřikovat krev. Varovný signál, že byla porušena tepna. Do konce kola zbývaly necelé 4 minuty, rozhodčí ale nechal zápas pokračovat bez přerušení. 

Pokud byste zápas zapnuli až v této části, nejspíš byste jen nechápavě kroutili hlavou a hádali, co se to v oktagonu událo. Oba bojovníci byli celí od krve a na první pohled nebylo jasné, komu patří. Garcia prosazoval boj na zemi, soupeře tam sice několikrát dostal, ale nikdy ho tam dlouho neudržel, byť to chvílemi vypadalo, že není od ukončení na ground and pound, to se ale nepovedlo. Při posledním roztržení z klinče pak aspoň Číňanovi oplatil loket, který sice nezpůsobil silné krvácení, ale příjemný určitě nebyl. Po konci kola jako by oba bojovníci ani nechtěli pauzu a nejradši by pokračovali bez přerušení.

Během pauzy se cutman pokusil krvácení zastavit vazelínou, to se ale úplně nepovedlo a krvavá lázeň pokračovala i v závěrečném třetím kole. V něm Garcia sice sežral dvě naskočená kolena, po většinu času ale soupeřovy zbraně eliminoval za pomoci wrestlingu, takže si dokráčel pro vítězství na body.

Mahesat vs. Rafa Garcia Mahesat vs. Rafa Garcia | zdroj: Profimedia

Garciův týmový parťák Cub Swanson, který ho v zápase koučoval, na sociálních sítích uvedl, že doktoři krvácení v zákulisí zastavovali takřka dvě hodiny (VIDEO, nic pro citlivější povahy). Houževnatý Mexičan ztratil prý 20 procent krve, to mu ale nezabránilo v tom, aby posléze s úsměvem došel na tiskovou konferenci. Tam přiznal, že ho krvácení v zápase nijak nelimitovalo, ale bál se, aby rozhodčí zápas předčasně neukončil.

Ačkoliv Garcia nakonec zvítězil, je otázkou, zda neměl rozhodčí zápas raději přerušit, nebo alespoň o přestávce přivolat lékaře, aby se na krvácející ránu podíval a zhodnotil, zda neohrožuje zdraví zápasníka. Tohle totiž mohlo vyústit v pořádný průšvih.

Zdroje:  UFC Fight Pass

Nejnovější články