Marihuana povolena! Antidopingová agentura už nebude za její užívání trestat bojovníky UFC

Marihuana povolena! Antidopingová agentura už nebude za její užívání trestat bojovníky UFC zdroj: Profimedia

Antidopingová agentura USADA uznala, že THC nezvyšuje výkonost. Vyhráno však bojovníci ještě nemají.

Americká antidopingová agentura USADA ohlásila významnou změnou ve svém antidopingovém programu. S platností od 1. ledna letošního roku již nebude trestat sportovce, kteří byli pozitivně testování na marihuanu, konkrétně na látku THC, která je hlavní psychoaktivní složkou této rekreační drogy. Toto rozhodnutí tak určitě vykouzlí úsměv na rtech spoustě bojovníku v čele s Natem Diazem či Jonem Jonesem

Kouření “trávy”, jak se marihuaně přezdívá, má ve Spojených státech opravdu velkou tradici a její legalizaci pro rekreační užití zavedlo již více než deset států v čele s Coloradem či Kalifornií. Legální prodej THC se stal obrovským byznysem, který ročně vynáší miliardy dolarů a štědře dotuje státní pokladnu. Podnikání s touto rostlinou provozuje například boxerská legenda Mike Tyson či bývalý UFC bojovník Anthony Johnson, který prodejem vydělává více peněz, než mu na účet zasílal Dana White a UFC.

Mezi bojovníky všeobecně panuje vřelý vztah k této rekreační droze. Nejznámějším kuřákem je Nate Diaz, který se svou láskou k marihuaně nijak netají a veřejně ji propaguje. Jeho starší bratr, bývalý šampion StrikeForce, Nick Diaz, byl v roce 2015 po prohře s Andersonem Silvou pozitivně testován na přítomnost THC v krvi a vyfasoval pětiletý zákaz činnosti a pokutu 165 tisíc dolarů. Trest mu byl následně zmírněn na rok a půl a "jenom" 100 tisíc dolarů, ale Nick už se zpátky do oktagonu nevrátil.

Nick Diaz zdroj: Profimedia Velkým milovníkem marihuany je i nejmladší šampion v dějinách UFC Jon Jones. Bývalý král polotěžké váhy dokonce přiznal svou závislost:

“Byl jsem na marihuaně velmi závislý a bylo opravdu těžké, si to přiznat. Ale nyní jsem v pohodě, závislost zmizela a já se cítím zcela volný,” prozradil Jones v upřímné výpovědi. Jones kouřil trávu velkou část své kariéry a dokonce v žertu prohlásil, že když všechny porazil na trávě, jak to asi bude vypadat, až se skutečně začne připravovat.

Jeff Novitzky, odborník na doping a muž který usvědčil z dopování legendárního Lance Armstronga, v rozhovoru vysvětlil důvody, které vedly k odstranění marihuany ze zakázaných látek. 

“Museli jsme reagovat na situaci způsobenou pandemií koronaviru. Bojovníci často vzali zápas na poslední chvíli a po zápase byli pozitivně testování na THC. Vždy jsme se jich ptali, kdy látku použili a vždy to byly dny, ne-li týdny před zápasem. Vždy mě to zajímalo a tlačil jsem na změny, které se letos podařilo prosadit,” řekl světoznámý bojovník s dopingem. Jon Jones zdroj: Profimedia Důležitým faktorem ve změně antidopingových pravidel, byla zpráva amerického kongresu, která se zabývala vlivem THC na chování řidičů za volantem. Z výsledků vyplývá, že člověk, který byl pozitivně testován na malé množství THC v krvi, není touto látkou nijak ovlivněn, jako je tomu například u zbytkového alkoholu. 

Dříve stačilo k porušení antidopingových pravidel 180 nanogramů na mililitr krve. Ze zprávy amerického kongresu vychází, že tyto hodnoty neovlivňují člověka v jeho fungování a rozhodování. UFC tedy aktualizovalo svá antidopingová pravidla, aby odrážela modernější přístup ke sportovcům, kteří marihuanu užívají. 

Své vyjádření přidala i USADA, která již nepovažuje THC za látku, která zvyšuje sportovní výkonnost.

“Ve významném počtu případu zahrnujících kanabinoidy jsme zjistil, že přítomnost THC v krvi, neposkytla žádný účinek zvyšující výkonnost,” řekl Ryan Carpenter z organizace USADA.

Kontroverzní sportovní manažer Ali Abdelaziz však upozorňuje, že ještě není úplně vyhráno. Antidopingová pravidla musí nejprve změnit jednotlivé státní atletické komise, což bude běh na opravdu dlouhou trať. 

USADA svůj boj za čistý sport bez dopingu často až přehání. Množství anabolik velké jako lžička soli v olympijském bazénu, sebralo titul Jonu Jonesovi. Stopy růstového hormonu z kontaminovaného kožního přípravku, přerušily kariéru Chadu Mendesovi. Jeden z mála bojovníků, který spor s USADA vyhrál, je Yoel Romero, který jako náhradu vysoudil miliony amerických dolarů.

Jelikož bojovníci MMA postupují nejtvrdší trénink ze všech sportovních odvětví a spousta z nich užívá marihuanu k relaxu a regeneraci, je krok UFC a USADA správným směrem a důkazem, že i nekompromisní antidopingová politika, se může změnit k lepšímu.

Zdroje:  mmafighting.com

Nejnovější články