McGregor vs. Poirier 3: Analýza ostře sledovaného zápasu dvou velkých rivalů

McGregor vs. Poirier 3: Analýza ostře sledovaného zápasu dvou velkých rivalů Poirier vs. Mcgregor 2 | zdroj: Getty Images

Ve hře je hodně a vítěz může být jen jeden. Dokáže se McGregor otřepat z porážky, nebo jej Poirier nadobro uzemní?

Dvakrát se spolu utkali a dvakrát si každý odnesl po jedné výhře. Conor McGregor i Dustin Poirier tak mají před sebou už tuto neděli ráno finální duel, který rozhodne jejich vyrovnanou sérii. Pojďme se podívat, jak jejich zápas může probíhat, jakou taktiku by mohli oba bojovníci zvolit a jaké zbraně v zápase použijí.

Postoj

Tak trochu zvláštností na duelech mezi Poirierem a McGregorem je fakt, že oba jsou tzv. „southpaw“, tedy že bojují v levém střehu, se svojí pravou nohou vepředu. Zatímco u McGregora je to přirozené, protože je levák, Poirier je pravák, který si navykl na levý střeh, což už tak běžné není.

S tím souvisí také rozdílná síla úderů v rukách obou bojovníků. Conor má nejsilnější úder svojí levačkou, která je jeho dominantní rukou. Navíc ji má vzadu, takže díky plné rotaci boků a ramen má úder ničivé účinky.

Naopak Dustin má dominantní pravou, tedy přední ruku. To znamená, že jeho levý zadní direkt (nebo hák či zvedák) sice není tak silný jako ten od Conora, ale zato jeho přední jab dokáže soupeřem otřást a navíc jej má Dustin vždy připraven k použití.

Conorova levačka

Jak už bylo řečeno, Conor nejvíce spoléhá na svoji přesnou a tvrdou levačku a většinou se celá jeho taktika točí kolem této zbraně. Conor už několikrát ukázal, že tuto techniku umí používat skvěle jak v kontru, tak i v útoku. Jeho excelentní timing a tvrdost nechvalně pocítil například José Aldo, kterého Conor sundal levým hákem za pouhých 13 vteřin. Jakýkoliv zbrklý útok tak Conor dokáže okamžitě potrestat a dá se předpokládat, že Dustin si toho je velice dobře vědom a bezhlavě do útoku rozhodně nepůjde.

I v útoku ale dokáže Conor levačkou najít přesně svůj cíl. Mistrně k tomu využívá vzdálenost, kdy posune boky dozadu a otravuje svého soupeře nataženou pravou rukou. To vytváří v jeho soupeřích falešný pocit bezpečí, protože to vypadá, že Conor je moc daleko na to, aby dosáhl svojí levačkou. Jenže ve správný okamžik Conorovi stačí malý výpad, vyšle své boky dopředu, natáhne se a také díky svému velkému rozpětí dokáže své soupeře trefit.

Geniálnost Conorovy taktiky spočívá také v práci s klecí. Conor je „pressure fighter“, to znamená, že své soupeře nahání po oktagonu a pod tlakem je donutí k chybám. Skvělým pohybem dokáže své soupeře dostat přesně tam, kde je chce mít – zády ke kleci. A poté začne utahovat smyčku, až jediná soupeřova možnost kam ustoupit, je za Conorovou pravou rukou. A právě v tu chvíli past sklapne a Conor vystřelí svoji levou ruku na soupeřovu bradu. Takto to udělal například s Chadem Mendezem, kterého knockoutoval.

Nutno říct, že Conorův obávaný levý direkt funguje skvěle především na bojovníky v pravém střehu, protože v takovém případě je cesta Conorovy pěsti k soupeřově bradě v podstatě volná. V případě Poiriera, který bojuje většinu zápasu v levém střehu, je však brada z levé strany chráněná ramenem a Conor tak bude muset najít cestu, jak toto rameno a vůbec celou Poirierovu přední ruku obejít. To se mu ale podařilo už v jejich prvním zápase, kdy Dustina sundal levým hákem na spánek, který sice nedopadl čistě, ale i tak poslal Poiriera na zem.

Samozřejmě, že má Conor i jiné zbraně, jako jsou highkicky, spinning back kicky i nepříjemné frontkicky. Téměř v každém zápase dokáže trochu změnit svůj styl a přijít s něčím novým, jako to udělal s Cowboyem Cerronem, když mu zlomil nos údery ramenem. Dá se ale předpokládat, že bude jeho taktika znovu směřovat k tvrdé levačce, kterou bude chtít na Dustina použít.

Dustinovy calfkicky

Calfkicky se v poslední době v MMA dost „nosí“. Tento trend je starý jen pár let, ale je velice účinný. Dobře mířený kop na lýtko totiž může zvrátit průběh celého zápasu a bojovníka zcela znehybnit, stejně jako se to stalo v druhém souboji Dustina a Conora z letošního ledna. Dustin začal už v prvním kole útočit na Conorovo lýtko, a ten očividně nevěděl, co má proti takovému útoku dělat a snažil se s Dustinem i přes bolestivé kopy boxovat.

Jenže kop na lýtko dokáže zdemolovat a dokonce i zpřetrhat lýtkový sval a v některých případech (zdravíme Seana O’Malleyho) i poškodit peroneální nerv a nohu tak paralyzovat. Nezáleží na tom, jak je jedinec mentálně silný a nevadí mu bolest, noha jej zkrátka přestane poslouchat. A přesně to se stalo Conorovi, kterému jeho pravá noha vypověděla službu a on se stal snadným cílem pro Dustinův tvrdý boxing.

Calfkicky jsou o to horší, že jediná opravdová obrana, která proti nim funguje, je nenechat si je dát. Bojovník tak musí s nohou uhnout dřív, než ji soupeř trefí. Veškeré další alternativy obrany už jsou jen kompromis. Je sice možné calfkick vyblokovat holení, ale jelikož kop útočí na spodní část nohy, kde holeň není tak silná, i dobře vyblokovaný kop způsobí bolest a opakované blokování tak nemusí být nejlepší nápad.

Je téměř jisté, že Conor si tentokrát určitě udělal domácí úkol a na calfkicky se připravil. Je však otázkou, zda v zápase použije svůj klasický dlouhý karatistický postoj, který bývá na calfkicky háklivý. Na druhou stranu by mohl Conor tento postoj využít jako past na Dustina a vyprovokovat jej ke calfkicku, který následně zakontruje.

Naopak Dustin si je pravděpodobně vědom toho, že tentokrát už to s calfkicky tak jednoduché mít nebude a uvidíme, jestli se pokusí změnit taktiku.

Wrestling

Conor není žádný wrestler a zápasy raději řeší v postoji. Sám řekl, že kdo se v tomto zápase jako první pokusí o takedown, bude srab, takže žádné velké takedowny od něj asi nemusíme očekávat. Naproti tomu však Conor disponuje velice dobrou obranou proti takedownům a nestává se moc často, že by jej někdo dokázal vzít na zem. Když už se tak stane, Conor se většinou dokáže velice rychle dostat zpět na nohy (pokud zrovna nebojuje proti Khabibovi).

Dustin je v tomto ohledu oproti Conorovi mnohem komplexnější a wrestlingu se nevyhýbá. Dokonce i v lednovém zápase vzal Conora v prvním kole na zem, čímž irského bojovníka dost překvapil. Ani on ale nejde primárně po takedownech a má rád souboj v postoji. Když se však naskytne příležitost, neváhá vzít svého soupeře na zem a dominovat mu tam. To by také mohla být cesta, jak Dustin k zápasu přistoupí a možná se bude snažit vnutit Conorovi wrestlerský zápas na krátkou vzdálenost. Každopádně už jen hrozba takedowny Dustinovi pomůže, protože donutí Conora, aby na ně myslel a musel je bránit, čímž se Dustinovi otevírají další možnosti ve strikingu (podobně, jako to udělal Khabib, když svojí pravačkou Conora srazil k zemi).

Grappling

I když to moc často není vidět, Conor je velice solidní grappler. Když už se ale na zem dostane, většinou to není z jeho vůle a nesnaží se o žádné submise z guardu. Místo toho se okamžitě zvedá zpátky na nohy, kde je nejnebezpečnější.

Dustin je v tomto ohledu také komplexnější a submise na zemi mu nejsou cizí. Má černý pás v BJJ, kdysi upáčil třeba Maxe Hollowaye a i Khabiba dostal do úzkých svojí gilotinou. I přesto jsou ale šance, že uvidíme grapplingový zápas, velice nízké.

Vytrvalost

Conor rozhodně není žádný vytrvalec, ale pořádně výbušný sprinter. Jeho styl není dělaný na pětikolové zápasy, ale na ukončování v prvním kole. O tom ostatně hovoří také Conorovy statistiky. Jen tříkrát se v celé své kariéře dostal jeho zápas do třetího kola a dál (proti Maxi Hollowayovi, Nateu Diazovi a Khabibu Nurmagomedovi) a zbylých 25 zápasů skončilo v prvním nebo druhém kole.

Naopak Dustin dělá čest své přezdívce „El Diamante“ a pod tlakem vysloveně září. Má skvělou fyzičku a čím delší a tvrdší zápas je, tím více Dustin v zápase vyniká a jeho šance na vítězství se zvyšuje. 

Závěr

Oba bojovníci, jak už to ostatně ukázali, mají šanci porazit toho druhého. Úspěch bude záviset především na provedení té správné strategie a na těch nejmenších detailech. Conor bude s největší pravděpodobností chtít udržet zápas v postoji a bude používat svůj skvělý pohyb, aby se vyhnul případným Dustinovým calfkickům. Jeho boxing je přece jenom lepší než Dustinův a Conor si toho je vědom. Bude tak nejspíše znovu sázet na svoji osvědčenou kartu v podobě tvrdé levačky a je taky možné, že bude chtít Dustinovi oplatit jeho vlastní medicínu v podobě ostrých calfkicků.

Dustin má více možností, jak s Conorem bojovat, ale tentokrát nemůže sázet všechno jenom na calfkicky, na které se Conor určitě připravil. Bude se tak nejspíše snažit kombinovat boxing s takedowny a s okopávání Conorových nohou. Dustinova velká devíza je jeho vynikající fyzička a houževnatost, takže s přibývajícími koly by měl mít navrch a bude chtít Conora co nejvíce unavit. Naopak si bude muset dát pozor na první a druhé kolo, kde bývá Conor nejsilnější a kde dokáže ukončovat zápasy.

Hlavní karta turnaje UFC 263 začíná ve 4 hodiny ráno, takže jak tento ostře sledovaný zápas dopadne, se dozvíme kolem 6. hodiny.

Zdroje:  Sherdog.com

Nejnovější články