Největší smolař UFC 279? „Leechovi“ osud nepřál hned třikrát

Největší smolař UFC 279? „Leechovi“ osud nepřál hned třikrát Li Jingliang | zdroj: Profimedia

Číňan Li Jingliang měl mít před sebou skvělý víkend s duelem proti jedné z legend MMA. Jenže nakonec se mu pokazilo, co jen mohlo, nemohl ani předvést oblek, který si nechal na míru ušít.

Někteří fanoušci nemůžou Jingliangovi dodnes zapomenout jeho nevybíravou obranu proti gilotině Jakea Matthewse na UFC 221, která spočívala v pokusu vydloubnout Američanovi oči. Ale mimo tento incident je tento věčně usměvavý Číňan s velkým smyslem pro humor, jenž dobře ilustruje i jeho nevšední přezdívka „Pijavice“, v UFC poměrně oblíbenou osobností. Možná i proto dostal tu čest vyzvat na turnaji s číslem 279 Tonyho Fergusona při jeho návratu do welterové váhy. "El Cucuy" má sice ze sportovního hlediska ty nejlepší léta už dávno za sebou, ale pořád se jedná o obrovské jméno a tím pádem mohl tento souboj zajistit Jingliangovi pořádné zvýšení popularity.

Není tedy divu, že se náš čínský hrdina na zápas ohromně těšil a nechtěl ponechat náhodě ani takovou věc, jakou je perfektní garderoba na tiskovou konferenci. Za tímto účelem si v týdnu pořídil svůj první oblek na míru, ve kterém se chtěl před největším zápasem své dosavadní kariéry předvést. „Velmi dobře mi ho upravili, na tiskové konferenci to uvidí úplně každý,“ říká s úsměvem a pomrknutím do kamery v dokumentu, který mapuje život bojovníků těsně před zápasy.

Jenže během tiskovky přišla první rána, jeho dřívější soupeř Chimaev, s nímž má Li paradoxně velmi dobrý vztah, rozpoutal společně s Kevinem Hollandem v zákulisí hromadnou rvačku a vedení UFC se rozhodlo pro jistotu celou konferenci zrušit. Natěšenému Jingliangovi, který si ještě trénoval angličtinu, to řekli ve chvíli, kdy se chystal vyběhnout na pódium. Jeden z nejsmutnějších letošních momentů ve světě MMA, no posuďte sami.

Druhá velká rána přišla hned vzápětí a mohl za to opět Chimaev, který převážil o 3,4 kg přes limit welterové váhy a jeho zápas s Natem Diazem tak nepřipadal v úvahu. Vedení UFC tak rozjelo akci Škatulata, hejbejte se. Pokud můžeme věřit Nathanovi, mohlo v tu chvíli pro Jinglianga všechno ještě dobře dopadnout.

Nechtěli mě nechat bojovat s Changem Li. Ten týpek měl naprosto boží oblek na tiskovce!...Jo, nechtěl jsem mu zkomolit jméno. Viděli jste ten oblek? Bylo mi ho líto. Měli by mu projevit trochu lásky, prohlásil Diaz s lehkým úsměvem při pozápasových rozhovorech.

Ať už to bylo jakkoliv, Jingliang nakonec dostal zápas s Danielem Rodriguezem, jenž měl původně bojovat s Hollandem v domluvené váze 180 liber (81,6 kg). A Li, který sám navážil 170,5 liber (77,6 kg) tento souboj se skoro o deset liber těžším bojovníkem přijal.

Samotný fight nebyl z nejzáživnějších, po celá tři kola se oba zápasníci v docela pomalém tempu střetávali v postojářských výměnách, které ale povětšinou nezaváněly ukončením. Novináři, a podle atmosféry v hale také diváci, se povětšinou shodli, že Jingliang byl v zápase lepší a měl by na body zvítězit. Jenže přišla třetí a snad poslední rána, kterou UFC „Pijavici“ uštědřilo. Dva rozhodčí ze tří viděli jako vítěze Rodrigueze, který tedy bral vítězství na split decision. S tímto výsledkem vyjádřil po turnaji nesouhlas také Dana White:

Podle mě to rozhodčí viděli spatně. Nebylo to ani tak, že bych si řekl, že to mohl vyhrát kdokoliv. Byl jsem z toho výsledku docela v šoku.“

Jingliang Li tak bude na UFC 279 nejspíše vzpomínat dost rozporuplně. Útěchou mu může být, že i když nakonec nedostal šanci zápasit s velkým jménem a smolně prohrál také v náhradním fightu, rozhodně si svým přístupem získal spoustu nových fanoušku. Ať už kvůli úsměvné aféře s oblekem, nebo díky faktu, že pomohl zachránit celý turnaj a jako jediný z celé karty musel stanout proti o dost těžšímu soupeři. A v neposlední řadě si rovněž udělal oko u vedení, která na takové věci rozhodně nezapomíná. Je tak dost dobře možné, že se nějakého velkého zápasu v blízké budoucnosti určitě dočká. A bude mít tak šanci ukázat celému světu svůj perfektní oblek.

"Viděli jste sami, život je někdy nefér, ale nemám žádná zranění. Nenechám se tím deptat a překonám to, budu dál zápasit pro svou rodinu," vzkázal Li fanouškům ve videu na sociálních sítích. Útěchou mu může být, že ho mnozí označují za největšího "gangstera", který na UFC 279 zápasil.

Zdroje:  UFC

Nejnovější články