Diaz uškrtil Fergusona a odchází z UFC, v budoucnu se ale prý vrátí pro pás šampiona

Diaz uškrtil Fergusona a odchází z UFC, v budoucnu se ale prý vrátí pro pás šampiona Nate Diaz uzavřel kariéru v UFC vítězně, Fergusona zkušeně lapil do gilotiny | zdroj: Profimedia

Hlavní zápas turnaje UFC 279 byl ve znamení souboje dvou veteránů a rozloučení s legendárním Natem Diazem.

Původně se měl Nate Diaz ve svém posledním zápase v UFC utkat s čečenským „Vlkem“ Khamzatem Chimaevem ve welterové váze (77,1 kg). Jenže Chimaev požadovaný váhový limit převážil o téměř tři a půl kila a Diaz zápas odmítl. UFC tak narychlo zpřeházelo ostatní zápasy a Diazovi nabídli zkušeného Tonyho Fergusona, který se měl původně střetnout s Li Jingliangem.

Do hlavního zápasu turnaje se tak najednou dostali dva veteráni, kteří toho mají spoustu společného, i když se předtím v kleci nikdy nepotkali. Oba vyhráli reality show The Ultimate Fighter, mají dost specifický styl boje i komunikace a ve svých nejlepších letech udělali pořádný vítr v lehké divizi.

Bohužel ale věk nezastaví nikdo a 37letý Diaz ani o rok starší Ferguson se do oktagonu nedostavili v nejlepší formě. Nate vypadal, že by i mohl, ale nechce se mu, zatímco Tony moc chtěl, ale bohužel nemohl.

V podstatě celý zápas se odehrával v postoji, ale o technickém a dynamickém zápase jsme si mohli nechat zdát. Ne, že by šlo o nudný fight, ale nebylo to něco, co by UFC normálně dalo jako hlavní zápas večera na číslovanou kartu. Tony zkoušel svoje oblíbené lokty z otočky, ale vždycky promáchl, a Nate se zase několikrát otočil zády a odkráčel až na druhou stranu klece, jakoby vůbec ani nechtěl bojovat.

První dvě kola pravděpodobně vyhrál Diaz, ale ve třetím kole dokázal Ferguson zápas zdramatizovat. Ostrými lowkicky atakoval Diazovu holeň, na které byla po chvíli patrná velká boule, která stocktonskému „gangsterovi“ začínala omezovat pohyb. I sám Ferguson si ale při jednom z kopů způsobil zranění a z nohy mu stékala rudá krev. Jen málokteří bojovníci jsou ale tak tvrdí jako tihle dva a zápas se tak dostal až do čtvrtého kola. 

Tam se Tony dostal pod tlak Diazových úderů a snažil se to vyřešit double leg takedownem. Nate šel sice na zem, ale současně nasadil Fergusonovi gilotinu, kterou jej donutil o pár vteřin později odplácat a svůj poslední zápas v UFC tak ukončil velice stylově.

V pozápasovém rozhovoru Diaz prozradil, že mu bylo jedno, koho mu dají jako náhradního soupeře, chtěl si hlavně odbýt svůj poslední zápas. Nakonec byl ale rád, že mohl bojovat s někým jako je Tony Ferguson.

„Jsem tady, abych udělal svoji práci. Měl jsem ve smlouvě ještě jeden zápas, a poté, co mi strašně dlouho nedokázali dát zápas, jsem jim řekl: ‚Dejte mi kohokoliv, koho máte‘. A aspoň jsem dostal úctyhodnou legendu a představitele MMA, se kterým jsem mohl bojovat.“

V rozhovoru se také rozpovídal o svém vztahu k UFC a překvapil, když řekl, že by se do této organizace v budoucnu rád vrátil a vzal si titul šampiona:

„Miloval jsem i nenáviděl UFC po celou dobu, co jsem v téhle organizaci byl. Nakonec UFC miluju. Děkuji Danu Whiteovi, Lorenzo Fertittovi a Hunteru Campbellovi za příležitost pro mě a pro všechny. Teď cítím, že jsem měl v UFC nejdelší kariéru a taky tu nejúspěšnější. Všechny jsem převálcoval s výplatou, všechny jsem přejel v přežívání. Teď chci na chvilku ven a chci ukázat všem UFC bojovníkům, jak dominovat v dalším sportu a být v něm nejlepší, tak jak se to má dělat. Protože Conor McGregor nevěděl, jak to udělat a ani ostatní to neví. Takže půjdu a převezmu další profesi, stanu se v ní nejlepším, ukážu všem, že jsem nejlepší, a pak přijdu zase zpátky sem a vezmu si titul. Ten nejlepší titul na světě.“

Teď chce ale Nate obrátit list a bude zajímavé sledovat, kde a v jaké disciplíně ho uvidíme bojovat. S největší pravděpodobností se bude jednat o klasický box, v němž se točí hodně zajímavé peníze. Krom toho se ale bude věnovat také organizaci Real Fight, kterou založil.

„Prostě všem ukážu, jak být nejlepší v dalším sportu. Takže všichni ti s*áči, co chtějí utíkat za dalšími sporty… box, kickbox, jiu-jitsu, nebo jiné MMA organizace… jestli si myslíte, že jste nejlepší, tak si pro vás jdu.“

Zdroje:  ufc.com

Nejnovější články