Přepište dějiny českého MMA, Procházka je šampionem UFC!

Přepište dějiny českého MMA, Procházka je šampionem UFC! Jiří Procházka má před sebou jasný cíl | zdroj: Profimedia

Největší úspěch v dějinách českého MMA je tu! Procházka v dechberoucím zápase sesadil brazilského veterána Teixeiru z trůnu polotěžké váhy UFC.

Byl to bez debat ten největší zápas v dějinách našeho MMA. Jiří Procházka dostal ve svém teprve třetím zápase v UFC šanci zabojovat o titul. Podle sázkových kanceláří byl sice favoritem, ale mnozí odborníci favorizovali naopak Glovera Teixeiru, především kvůli jeho schopnostem v boji na zemi.

Netrvalo dlouho a Teixeira zachytil Procházkovu nohu a šlo se na zem, Procházka se ale dokázal probojovat zpět na nohy, byť u nás nejspíš proběhlo několik infarktů. Glover ale stále usiloval o single leg takedown a trefoval i v postoji. Na zemi jsme opět trnuli, ale závěr prvního kola Procházka uzavřel tvrdým ground and pound (údery na zemi)

Ve druhém kole vypadal Glover unaveně, Procházkovi se povedl pěkný pushkick, v postoji dominoval, už už to vypadalo, že Teixeira půjde k zemi, ale pak si Jiří vybral pořádnou porci smůly a uklouznul. A na zemi okamžitě převzal otěže šampion a my opět trnuli, zejména, když Glover rozjel drtivé lokty a Procházku roztrhl v obličeji.

Bylo jasné, že Glover bude chtít na zem, zůstal tam ale sám. Vstávej! ukázal mu rukou Procházka, podobná situace se pak ještě opakovala. Český bojovník měl v postoji jasně navrch, chvílemi to vypadalo, že budeme slavit. Teixeira ale zůstával nebezpečný. V závěru navíc Jiří udělal chybu na zemi, když se šampiona snažil uškrtit, což mu samozřejmě nevyšlo a karta se okamžitě obrátila.

Ve čtvrtém kole měl Procházka hodně namále, když padl do pasti v podobě arm trianglu. Nadvakrát se z něj ale dokázal dostat a Teixerovi ho oplatil údery na zemi. Glover mu ale vzápětí opět vzal záda a omotal mu ruku kolem krku. Český samuraj mu ale naštěstí po chvíli vyklouzl.

Poslední kolo, hrálo se o vše. A byl to právě šampion, kdo trefil první. Tvrdé čistě trefené údery Jiřímu vůbec nechutnaly. Tohle vypadalo hodně špatně. Teixeira strhával zápas na svou stranu i v postoji. Dvě minuty před koncem se navíc dostal do plného mountu. Naštěstí v něm nevydržel dlouho, český bojovník mu unikl ze škrcení a nasadil škrcení rear naked choke.

Přepište dějiny českého MMA! Máme šampiona UFC!!!!

"Příště ukážu lepší výkon, omlouvám se," řekl po zápase čerstvě korunovaný král polotěžké divize, který podle bodových karet v očích dvou rozhodčích po 4 kolech prohrával. "Říkal jsem, že jsem připraven to ukončit v prvním nebo pátém kole, nezáleží na tom, ani na to, kterou techniku." Přiznal také, že si v zápase poranil ruku. "Je to úžasné, jsem rád. Ale v zápase, sakra, byl jsem líný nalíčit nějakou smrtelnou past. Ale líbilo se mi to, byla to válka."

Co čeká čerstvě korunovaného krále polotěžké divize příště? Přímo v hale zápas sledoval bývalý šampion Jan Blachowicz, právě on by měl být dalším vyzyvatelem. Kde a kdy by se zápas mohl odehrát, je zatím ve hvězdách, dřív než na konci roku to určitě nebude. Polák ale už v minulosti navrhoval, že by se měl jejich zápas s Procházkou odehrát v Evropě. V Polsku by na ně podle jeho prohlášení přišlo až 60 tisíc diváků a na to by si stálo za to počkat.

Zdroje:  UFC

Nejnovější články