Připravte se na srážku těžkých vah z Austrálie a Bulharska na UFC 238

Připravte se na srážku těžkých vah z Austrálie a Bulharska na UFC 238 Tai Tuivasa | zdroj: Profimedia

Tai Tuivasa a Blagoy Ivanov se utkají o to, kdo se přiblíží titulovému zápasu.

O víkendu proběhne opravdu velký turnaj UFC 238 a my vám postupně představíme všechny zápasy hlavního večera. V každém je o co stát, proč, to vám vysvětlí naše série článků. První dva fighteři, na které se podíváme více dopodrobna jsou Tai Tuivasa a Blagoy Ivanov.

Tai Tuivasa

Drzý, ale sympatický mladík Tai Tuivasa se narodil mezi dalších jedenáct (!) sourozenců. Jeho matka je pravá australská Aboriginka, jejíž předkové na ostrově žili před britskou kolonizací a jeho otec je Samojec, tedy pro změnu původní obyvatel Samojských ostrovů. Tai od útlého věku hrál rugby a v roce 2010 podepsal dokonce profesionální rugby smlouvu, kariéru byl ovšem nucený vzdát, protože propadl gamblerství.

Do světa MMA se dostal v roce 2012 v domácích australských soutěžích. Hned za první čtyři roky si připsal výjimečnou statistiku, všechny zápasy, do kterých nastoupil vyhrál a všechny pomocí KO. Toho si samozřejmě všimli v UFC a v roce 2016 mu byl nabídnutý čtyřzápasový kontrakt, který s radostí podepsal.

tai tuivasa Tai Tuivasa, Foto Dylan Buell | zdroj: Profimedia

Tuivasa si musel ale ještě chvíli počkat, protože krátce poté si způsobil ošklivé zranění kolene a byl nucený podstoupit operaci. K prvnímu zápasu nastoupil tedy až v roce 2017. A byl to velkolepý vstup, po čtyřech a půl minutách vypnul letícím kolenem Rashada Coultera a stal se prvním vítězným bojovníkem, který má kořeny mezi původními obyvateli Austrálie, v UFC. Není to málo, protože tato komunita se v Austrálii potýká s velkými sociálními problémy (Taiovo dětství a dospívání je toho příkladem) a podobné vzory potřebuje.

Hned v druhém klání v roce 2017 použil pro změnu pěsti a lokty, aby už po dvou a půl minutách ukončil Cyrila Askera. Třetím pokořeným soupeřem byl Andrei Arlovski, ten alespoň vydržel až do konce zápasu. Rozhovor po tomto zápasu si prohlédněte níže. V posledním nasmlouvaném zápase ale Tuivasa tvrdě narazil, když ho v prosinci 2018 ve druhém kole doslova utloukl protřelý veterán Junior dos Santos. Pro strmě stoupající hvězdu to možná bylo lepší, protože pořád potřebuje hodně práce na své technice a není třeba někam spěchat. O víkendu se mu ovšem postaví jiný uchazeč "exotického" původu.

Blagoy Ivanov

Blagoy Ivanov pochází z bulharské Sofie. Už od mládí ho fascinovalo sambo, ve kterém také vynikal. Jeho největší úspěch v této oblasti přišel v roce 2008. To vyhrál mistrovství světa a v semifinále porazil další budoucí legendu MMA Fedora Emelianěnka.

S MMA začínal v teď už neexistující japonské organizaci World Victory Road. Získal tím dva zápasy v Bellatoru, které oba vyhrál. Poté ovšem musel kariéru na 21 měsíců přerušit, protože jej v sofijském baru přepadli ozbrojení útočníci, vrazili mu nůž do hrudníku a poškodili mu plíci. Ivanov byl v kritickém stavu a dokonce i jednou upadl do komatu.

blagoy ivanov Blagoy Ivanov - Ben Rothwell | zdroj: Profimedia

Vše se ale v dobré obrátilo a on ukázal srdce bojovníka a na podzim roku 2013 opět stanul v kleci pod hlavičkou organizace Bellator. Návrat oslavil velkolepým vítězstvím submisí a následující půlrok přidal další tři. Zastavil ho až Alexander Volkov, ale to už měl Ivanov dohodnuté další duely v Americe

V roce 2015 poprvé stanul v soutěži World of Series, kde ho čtyři výhry v řadě vystřelily až do UFC. Tam má zatím odbojované dva zápasy. První prohrál stejně jako jeho nynější souputník s Juniorem dos Santosem, Ivanov sice zápas dotáhl až do konce, ale odcházel zklamaný. I druhý zápas dotáhl do konce a také si spravil chuť, na body zdolal Bena Rothwella. Nyní ho čeká třetí zápas právě na UFC 238.

Zdroje:  tisková zpráva

Nejnovější články