Prokletý Stockholm si vyžádal třetí oběť, končí i Manuwa

Prokletý Stockholm si vyžádal třetí oběť, končí i Manuwa Aleksandar Rakic - Jimi Manuwa, UFC Stockholm | zdroj: Profimedia

Britský veterán a jeden z nejlepších evropských fighterů oznámil konec kariéry.

Nejen Alexander Gustafsson a Nick Hein, ale i Jimi Manuwa ukončil kariéru. Po poslední prohře proti Alexandru Rakicovi to fenomenální britský fighter oznámil na svém instagramovém účtu. "Když mi bylo deset, přestěhoval jsem se z Nigérie do Londýna. Psal se rok 1990. Vyrůstal jsem v jižní části Londýna a moje mládí bylo plné rvaček a životních lekcí. V roce 2006, když mi bylo 26 let, jsem jednou v noci přepínal mezi sportovními kanály a objevil UFC. Okamžitě mě to uchvátilo. Rampage Jackson, Tito Ortiz, Randy Couture, Shogun...to všechno začali být moji oblíbení fighteři a já se stal okamžitě fanouškem," napsal Manuwa.

"Nikdy, za celý svůj život, jsem nevstoupil do MMA gymu a nikdy jsem to také neměl v plánu. V roce 2008 jsem si prostě řekl, že budu bojovat o UFC. Vstal jsem z pohovky a začal trénovat muay thai a Brazilské jiu-jtsu, neměl jsem žádné zkušenosti s MMA, ale byl jsem zocelený životem v jižním Londýně. Smíšená bojová umění mi dala do mého bláznivého života více řádu a disciplíny. Pomohla mi stát se o dost lepším člověkem, lepším než jsem byl dřív. První profesionální zápas jsem měl po dvou týdnech tréninku a vyhrál jsem. Po dvou letech už jsem byl ve Spojeném království číslo 1, ale můj cíl byl stále bojovat v UFC. Vyhrál jsem všechny zápasy knokautem a v roce 2012 jsem podepsal kontrakt s UFC, moje statistika byla 11 výher, žádná prohra, všechno KO," pokračoval Manuwa.

"Měl jsem v MMA skvělou kariéru a poslední 4 zápasy byly hodně těžké prohry. Nejen pro mě, ale také pro mojí rodinu, která je u mě vždy na prvním místě. Rozdal jsem hodně KO a taky jich pár dostal, fanoušci milují můj styl, ale vybírá si to daň na mém těle, hlavně zraněními, která nejsou běžným okem viditelná. Během mého cestování po světě jsem potkal plno skvělých lidí, ale je na čase tuhle kapitolu uzavřít. Existuje také život po zápasení. Je mojí povinností pokračovat s bojovými sporty, které tak miluji, ale teď už bez zápasení a mimo ring."

Na závěr svého dojemného  vzkazu přidal také jedno veliké poděkování. "Chtěl bych poděkovat Danu Whiteovi a UFC, že mi dovolili ukázat, co dokážu a jaké mám schopnosti. Děkuji také svým trenérům a sparing partnerům, kteří mě na mé cestě učili a pomáhali mi.  Chtěl bych také popřát hodně lásky svým fanouškům a v neposlední řadě také hodně lásky mé milované rodině, společně jsme tenhle sen přetavili v realitu!"

Manuwa se narodil ve slunné Kalifornii, ale ve třech letech se přestěhoval s rodinou do Nigérie a v deseti do Londýna. V mládí měl veliké problémy, nedokončil školu a dokonce byl rok zavřený za vloupání.  Přes dvě britské MMA organizace (UCMMA, BAMMA) se dostal až do UFC. Tam se počet jeho zápasů zastavil na čísle 12. Předváděl divoké a zběsilé zápasy a málokterý skončil na body, ať prohrál či vyhrál. Rozhodně stojí za to shlédnout duel s Corey Andersonem, kterého vypnul po frenetickém tlaku nebo jeho prohru s Volkanem Oezdemirem, kde dostal kruté KO už po třičtvrtě minutě a tím odstartoval svojí závěrečnou sérii čtyř proher. Pod článkem se můžete podívat na dvacetiminutový dokument o přípravě Manuwy na jeho úplně první zápas v UFC.

Zdroje:  Instagram Jimi Manuwa , Youtube MMAPlus TV , tisková zpráva

Nejnovější články