Rakic po výhře nad Smithem doufá v titulovou šanci, ve vzduchu je však také souboj s Procházkou

Rakic po výhře nad Smithem doufá v titulovou šanci, ve vzduchu je však také souboj s Procházkou zdroj: Profimedia

Hlavní zápas UFC v Las Vegas možná určil dalšího soupeře pro Jiřího Procházku.

Hlavní zápas uplynulého UFC obstarali polotěžké váhy #5 Anthony Smith a #8 Aleksandar Rakic. První jmenovaný loni vystoupal až k titulové šanci, na Jona Jonese však nestačil, dokázal však ukončit například Oezdemira či Gustafssona. Vstup do letošního roku mu však nevyšel nejlépe a v zápase s veteránem Gloverem Texeirou byl hodně bit.

Aleksandar Rakic se ještě donedávna mohl pyšnit sérií 11 výher v řadě a jeho jméno se začínalo skloňovat v souvislosti s titulovou šancí. Loni ho však na body porazil Volkan Oezdemir a jeho postup na přední příčky trochu zpomalil. O to víc byl teď srbský bojovník trénující v Rakousku odhodlaný dokázat, že se s ním na předních příčkách divize musí počítat.

Zatímco Smith se v úvodu snažil najít správnou vzdálenost, Rakic mu rozkopával nohy extrémně tvrdými lowkicky, které často mířili nepříjemně pod koleno. Netrvalo dlouho a Smith se neudržel na nohou. Zdálo se, že budeme sledovat rychlý konec, ale Američan se na zemi dokázal svému soupeři dostat do zad. Rakic ho však rychle setřásl a pokračovalo se v boji na zemi. Tam měl srbský bojovník větší kontrolu, ale nejvýraznější akce se přišla před koncem kola ze strany Smithe. Podařilo se mu Rakice nohou odstrčit a hned poté ho trefil levačkou. Celkově však bral kolo na body jasně Rakic.

Druhé kolo začal Rakic tvrdými kopy, tentokrát ale mířil pro změnu na tělo soupeře. Smith ale trefil čistou bradu a hned na to zkrátil vzdálenost a zkusil vzít Rakice na zem. Ten byl však silnější a na zemi skončil v lepší pozici. Tam zápas začal až do konce kola a byť se nic extra zajímavého nedělo, kolo bral opět jasně srbský bojovník.

Smithovi muselo být jasné, že pokud chce vyhrát, bude muset zápas ukončit před limitem. Byl to ale naopak Rakic, kdo do poslední pětiminutovky vlétl agresivněji. Američan věděl, že v postoji mu pšenka nepokvete a opět vzal boj na zem, znovu ale skončil v nevýhodné pozici na zádech. Rakic ho tlakem držel přilepeného na podlaze a občas mu poslal na hlavu tvrdý úder nebo koleno do stehna. Pár vteřin před koncem pak vyskočil zpátky na nohy, kde už mohl oslavovat jasné vítězství.

Zatímco Rakic doufá, že se v příštím zápase pobije o titul, který získá někdo ze dvojice Dominick Reyes a Jan Blachowicz, Smith by měl v žebříčku znatelně sestoupit. Po zápase si postěžoval, že borci v polotěžké divizi (-93 kg) jsou pro něj moc velcí a silní a zvažuje přechod do střední váhy (-84 kg). Sám ale uznává, že by nebylo jednoduché zhubnout a vyžadovalo by to úplnou změnu životního stylu.

Co se týče Rakice, je možné, že v žebříčku nyní přeskočí Jiřího Procházku, ale aby se dostal k titulovému zápasu, bude nejspíš potřebovat ještě minimálně jednu výhru, mohl by se tedy teoreticky utkat s "volným" českým bojovníkem. Jelikož oba vyznávají především boj v postoji, byl by to určitě divácky hodně atraktivní zápas.

Nejnovější články