Redakce tipuje výsledky vybraných zápasů UFC 298

Redakce tipuje výsledky vybraných zápasů UFC 298 Alexander Volkanovski a Ilia Topuria obstarají hlavní zápas UFC 298 | zdroj: Profimedia

Bojové sporty jsou nevyzpytatelné, v redakci jsme si ale opět zkusili zahrát na věštce. Jak tipujeme vítěze zápasů turnaje UFC 298?

Alexander Volkanovski vs. Ilia Topuria 

Tomáš Bříza: Nalijme si čistého vína, za jiných okolností by Topuria na titulovou šanci musel ještě minimálně 1-2 zápasy počkat. Porazil sice dominantně Emmetta, chtělo by to ale srovnání s Hollowayem, Rodriguezem nebo Ortegou. To ale samozřejmě neznamená, že nemůže Volkanovskiho sundat, obzlášť potom, co ho posledně knockoutoval Makhachev. Nezapomínejme ale, jak dominantně Volk působil předtím a že měl ten první souboj s Dagestáncem vyhrát. Je ale super, že má v pérové váze sebevědomého vyzyvatele, který to pro diváky dělá zajímavé. “El Matador” ale podle mě narazí a šampionem se stane možná až někdy v budoucnu, přesně jak mu to předpovídá Alex

Tip: Volkanovski na T/KO

 

Michael Cron: Ilia Topuria má kolem sebe auru neporazitelnosti, minimálně ve své vlastní hlavě. Což ale nemyslím v nějakém negativním smyslu, nenarazil na nikoho, kdo by ho dokázal porazit, a má po právu víru ve své schopnosti, které vypadají poměrně úctyhodně. Bude proti němu ale stát nejlepší pérová váha historie a v současnosti nejspíš také nejlepší P4P bojovník v UFC a až teď se doopravdy ukáže, jak moc dobrý vlastně Topuria je. Očekávám trochu podobný zápas jako Volkanovski vs. Rodriguez, Ilia bude nebezpečný, nedivil bych se, kdyby trefil nějaký dobrý úder, případně dostal Volka do úzkých na zemi ve stylu Ortegy. Věřím ale mazanosti a nebetyčné vytrvalosti Australana, že tyhle okamžiky přečká a prosadí si svou. Jediná věc, která hraje výrazněji do karet Topuriovi je fakt, že Volk se vrací po těžkém KO a nebudou to ani 4 měsíce. Případy náhlého „povolení“ brady jsme v minulosti již viděli a stát by se to mohlo i Volkanovskému.

Tip: Volkanovski, TKO

 

Aleš Smutný: Ano, Volkanovski prohrál s Islamem, po dvanácti dnech přípravy. Což je asi vše, co můžeme říct k jeho údajnému sestupu v kvalitě. Pořád jde o bojovníka, který sesadil jednoho z nejlepších borců v historii pérové váhy, bojovníka, který má skvělý přehled, umí připravit skvělý gameplan… Topuria je obrovský talent, což jsem opakoval už nějakou dobu, ale pokud se mu nepodaří Volkanovskiho uškrtit v nějaké chaotické skrumáži, vidím to na dominantní vítězství Alexe.

Tip: Volkanovski na body

 

Jakub Chrpa: Lidé Alexandra kvůli nedávnému KO od Makhacheva odsuzují a sází na Topuriu. Ten má ale od úrovně Volkova posledního přemožitele ještě šíleně daleko.

Tip: Volkanovski na body

 

Ondřej Huml: Ačkoli může být z Topurii velká hvězda,éra Alexandra Velikého zdaleka nekončí. Zkušenosti zvítězí a Alex potvrdí svůj status nejlepší pérové váhy historie.

Tip: Volkanovski na body 

 

Robert Whittaker vs. Paulo Costa 

Tomáš Bříza: Paulo mě naposledy s Rockholdem moc nepřesvědčil. Jasně, zápas byl v Salt Lake City a svaly potřebují k chodu hodně kyslíku, ale i tak… Whittaker sice posledně padl s Du Plessisem, než ale schytal ten skvěle načasovaný přední direkt, vedl si skvěle. Costu nejspíš v pohodě vypinká na distanc.

Vítěz: Whittaker na body

 

Michael Cron: Oblíbenec fanoušků Bobby Knuckles patří již dlouhodobě k naprosté špičce ve střední váze. Porazit jej dokázal v poslední době pouze Adesanya (dvakrát) a současný šampion DDP. Všechny ostatní naprosto s přehledem poráží. Střední váha ale trpí podobně jako dvě další vyšší váhy chronickým nedostatkem velkých talentů a ta úplná topka, kam Whittaker patří, je prostě odskočená. Otázka je teď, jestli do toho nejlepšího patří i Paulo Costa. Dosavadní výsledky mluví jasně – ne. Já bych nad ním ale hůl ještě nelámal. Paulo míval k zápasení po porážce s Adesanyou zvláštní přístup, problémy s váhou a časté odstupování z již domluvených zápasů. K jeho pověsti moc nepřispěla ani výhra nad stárnoucím a neaktivním Rockholdem. Teď má ale Brazilec šanci na vykoupení a já věřím, že uvidíme tu nejlepší verzi Costy ala Yoel Romero. A takový Costa by s Whittakerem měl svést vyrovnanou postojářskou bitvu, která může skončit jakkoliv. Přikláním se ale spíše na stranu brazilského amatérského komika.

Tip: Costa

 

Aleš Smutný: Po prohře s DuPlessisem bych se možná začal trochu bát o Whittakerovu formu. Nicméně zápas předtím naprosto rozložil Vettoriho. Reaper je pořád technicky brilantní bojovník, který – když je mentálně v pohodě – dokáže přejet kohokoliv, kdo se nejmenuje Adesanya. Naopak Costa naposledy vyhrál nad Rockholdem, který nemohl od půlky prvního kola a to je za několik let vše. Pokud se nestane nějaká bizarní náhoda, Whittaker Costu prostě rozebere.

Tip: Whittaker na body

 

Jakub Chrpa: Costa byl dlouho neaktivní a má styl, který by Whittakerovi nemusel dvakrát sedět. I tak ale věřím australskému smrťákovi, který naposledy předvedl svou nejhorší formu a myslím si, že teď to bude přesně naopak. 

Tip: Whittaker na body 

 

Ondřej Huml: Costa měl opravdu dlouhou pauzu a nevíme, v jaké formě nastoupí. Whittaker je stálice, zkušený bývalý šampion, kterého nelze odepisovat. Asi bych přál výhru Costovi, ale věřím, že Robert si zápas pohlídá a vyhraje na body

Tip: Whittaker na body

 

Ian Garry vs. Geoff Neal 

Tomáš Bříza: Neal nebyl pro Garryho, do kterého UFC určitě vkládá velké naděje, vybrán náhodou. Mohl by to ale být pro mladého Ira dobrý test před tím, než se dostane ke známějším jménům. Mám sice zatím pořád velké pochybnosti o jeho kvalitách, sebevědomí ale dokáže divy, a tak věřím, že to tentokrát ještě zvládne. A jelikož trénoval v brazilském týmu Chute boxe po boku Charlese Oliveiry, tipnu, že od něj uvidíme něco na zemi.

Tip: Garry, submise

 

Aleš Smutný: Neal se jednou za čas hecne k výjimečnému výkonu, ale nic nenaznačuje tomu, že by to mělo přijít zrovna proti Garrymu. O něm si můžete myslet co chcete, ale rozhodně patří mezi největší talenty ve stáji UFC a to pro své schopnosti a ne jen sílu PR mašiny. Časem promluví do hry o titul, takže…

Tip: Garry KO 

 

Michael Cron: Ian Garry by na tiskovce byl schopný prohrát s orangutanem, zvláště pokud by se mu promíchaly kartičky, kde má připravené fráze. V kleci jde ale o talentovaného borce, který by měl gatekeepera Neala porazit, s přehledem.

Tip: Garry

 

Ondřej Huml: Garry si řiká “The Future” a budoucnost opravdu může být jeho. Naopak Neal už má to nejlepší za sebou a skončí na podlaze oktagonu.

Tip: Garry 2. kolo TKO

 

Henry Cejudo vs. Merab Dvalishvili

Tomáš Bříza: Cejudo neskrývá, že tohle je jeho poslední pokus vydrápat se zpátky na vrchol. To může sehrát roli, na druhou stranu je to extrémně cílevědomý a soutěživý člověk. Dvalishvili sice táhne sérii sedmi výher v řadě a brousí si zuby na titul, jenže jeho hlavní zbraní je wrestling, který by Cejudo měl zvládnout eliminovat a v postoji bude jasně lepší.

Tip: Cejudo

 

Aleš Smutný: Před pěti, šesti lety bych měl asi jasno. Ale sedmatřicetiletý atlet, který čtyři roky nebojoval není zrovna vrchol spolehlivosti. Dvalishvili je “jen” o čtyři roky mladší, ale jde o mašinu na takedowny a hlavně konstantní tlak. A Cejudo se naposledy nechal na zemi uválet Sterlingem, který má sice dobrý wrestling, ale starý Cejudo by s tímhle neměl nejmenší problém. Jenom fakt, že je zápas na tři kola zachrání Krále cringe od potupného TKO.

Tip: Dvalishvili na body

 

Michael Cron: Tady by nás mohl čekat zajímavý zápas, technicky myšleno, protože to nejefektnější nám Cejudo s Merabem už asi předvedli ve videích na twitteru a tiskovkách. Merab je kardio mašina s důrazem na spamování strhů a následné kontrole. Olympijský vítěz ve wrestlingu Cejudo by tak pro něj neměl být stylisticky dobrým protivníkem. V případě pěti kol bych věřil Merabovi více, že si nad již nemladým Henrym dokáže postupně vypracovat převahu a zvítězí. Na tři kola? Cejudo tohle může vyhrát. Ukončení ale nečekejme.

Tip: Cejudo na body (2:1)

 

Jakub Chrpa: Cejudo je bývalý dvojnásobný šampion a zlatý olympionik z wrestlingu. Pokud si někdo dokáže dobře poradit s tlakem, který Merab dokáže vyvinout, je to právě Cejudo.

Tip: Cejudo na body

 

Ondřej Huml: Henry je legenda a jeden z nejlepších bojovníků všech dob, ale jeho dávná forma už je asi pryč. Merab je hladový po úspěchu a bývalého olympijského bojovníka rozhodně dokáže porazit

Tip: Dvalishvili na body

 

Mackenzie Dern vs. Amanda Lemos

Aleš Smutný: I když je Dern moje velká oblíbenkyně, nemůžu říct, že by mne v poslední době naplňovala optimismem. Odchod kouče Parrila, naprosto nesmyslný gameplan proti Andrade… Lemos sice není tak silná jako Andrade, ale obávám se, že Dern neodolá šanci zase ukazovat, že umí boxovat (moc neumí), bude ignorovat fakt, že její jiu-jitsu je světové (a nemá v něm v UFC konkurenci) a nechá se nesmyslně sundat v přestřelce, kde bude mít bradu výš než Empire State Building.

Tip: Lemos KO

 

Marcos Rogerio de Lima vs. Junior Tafa

Tomáš Bříza: Lima se měl původně utkat s Justinem Tafou, za toho ale nakonec zaskočí jeho mladší bratr. Pro Brazilce to je vlastně jedno, oba Samoánci mají podobný styl a budou nebezpeční pro každého. Junior v MMA sice moc zkušeností nemá, ale když se trefí, je to pro soupeře konečná. Lima už ale má něco za sebou, a pokud se mu povede přenést boj na zem, nejspíš by měl zvítězit. A tak, i když jsem chtěl původně dát Tafu, nakonec tipnu Limu.

Tip: Lima na submisi

 

Rinja Nakamura vs. Carlos Vera

Tomáš Bříza: Někdejší úspěšný wrestler Nakamura by mohl být po letech japonským bojovníkem, který v UFC prorazí. Ekvádorec celkem dost vítězství získal na zemi, což by mu ale tentokrát vyjít nemělo.

Tip: Nakamura

Zdroje:  vlastní

Nejnovější články