Šok ve Stockholmu, výsledek finálového boje čekal málokdo

Šok ve Stockholmu, výsledek finálového boje čekal málokdo Alexander Gustafsson - Anthony Smith, UFC Stockholm | zdroj: Profimedia

Publikum ve Stockholmu zůstalo oněmělé.

V hlavním zápase UFC Stockholm se utkal oblíbenec (nejen) místního publika Alexander Gustafsson s tvrdým dříčem Anthony Smithem. Oba prohráli předešlé zápasy s Jonem Jonesem, nicméně jasným favoritem byl Gustafsson, který je technicky i takticky lepší. Jediný rozdíl, jak jsme psali v naší analýze, je v psychice, kdy Švéd trpí návaly nejistoty.

Zápas začal ze strany Alexe Gustafssona velmi opatrně. Smith se pokoušel zápas rozhodnout velkými overhandy, ale jeho soupeř většinu času tančil na okraji jeho dosahu. Občas se povedlo Smithovi zasáhnout, ale jedinou větší událostí prvního kola bylo krvavé zranění na Alexově holeni. Zápas zatím vypadal takticky řízeně ze strany Švéda.

V druhém kole ale byl Alex pořád hodně neaktivní směrem dopředu a i když frustroval Smithe neustálým pohybem, jako by se bál sám jít dopředu. Po dvou kolech tedy nejspíše vedl na body Smith. Ve třetím se začal Gustafsson pouštět dopředu, povedl se mu mohutný kop na spodek a navázal ofenzivou na zemi, čímž toto kolo vyhrál.

Ve čtvrtém se zdálo, že taktika Gustafssonovi jeho vyčkávací taktika vychází, zasahoval víc, pokusil se přejít na zem, ale následně se mu nevyvedl jeden scramble, Smith mu skočil na záda a po minutovém pozičním boji dokázal Alexe dostat břichem na zem, uzamknout ruce kolem krku a Švéda uškrtit. Stockholmská aréna šokovaně mlčela a kupodivu nepanovala extra velké veselí ani u Smithe. Ještě větší šok ale měl přijít.

Ten nejprve oznámil, že si v prvním kole asi zlomil ruku a následně poděkoval soupeři, kterého označil za jednoho z největších bojovníků v polotěžké váze. A rozhodně nevypadal vesele. Důvodem byl pohled na druhou stranu oktagonu. Alex Gustafsson stál zlomený, opřený o klec. Když k němu přišel Dan Hardy na pozápasový rozhovor, Alexovi se lámal hlas. Poděkoval publiku, vyjádřil vděk za podporu a na pokraji pláče sundal rukavice a se slovy „show skončila“ je nechal v oktagonu a ukončil tak kariéru.

Jestli předtím bylo v hale ticho, pak tohle ticho vše přehlušilo. V 32 letech skončil nejlepší a nejoblíbenější švédský bojovník a jeden z nejlepších bojovníků vůbec a za jiných okolností by byl šampionem. Měl jedinou smůlu – působil v době, kdy vládli a vládnou Jon Jones a DC Cormier…

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články