Souboj o nejnebezpečnějšího muže planety je tady! Jaké zbraně mají v arzenálu Miocic a Ngannou?

Souboj o nejnebezpečnějšího muže planety je tady! Jaké zbraně mají v arzenálu Miocic a Ngannou? Stipe Miocic - Francis Ngannou | zdroj: Profimedia

Bude se historie opakovat a zvládne Stipe Miocic obhájit svůj titul, nebo mu jej Francis Ngannou sebere? Podívejte se na analýzu stylů obou bojovníků.

Už za pár hodin budeme mít možnost sledovat střetnutí dvou nejlepších bojovníků planety. Šampion UFC Stipe Miocic, se střetne už podruhé v kariéře s nebezpečným vyzyvatelem Francisem Ngannouem, který pro KO rozhodně nechodí daleko.

Stipe Miocic je nejúspěšnějším bojovníkem těžké váhy v historii UFC. Ze svých 23 zápasů jich vyhrál 20, z toho 15 na KO. Jako jediný šampion těžké váhy dokázal obhájit svůj titul 3x za sebou a spolu s legendárním Randy Couturem drží rekord pro nejvíce vítězství v titulových zápasech v těžké váze (celkem 6). Není tedy sporu, že je tento Američan s chorvatskými kořeny nejlepším bojovníkem těžké váhy v UFC. Jeho úspěchy jsou o to působivější, že stále pracuje jako hasič a MMA trénuje ve svém volném čase.

Teď před ním ale stojí těžká zkouška v podobě kamerunského zabijáka Francise Ngannoua. Oba už spolu bojovali v roce 2018 a Stipe tehdy díky skvělé taktice obhájil svůj titul. Dokázal totiž eliminovat Francisovy nelidsky silné údery a svým wrestlingem mu znepříjemňoval život po celých 5 kol.

Francis sice po tomto zápase prohrál ještě v jednom z nejnudnějších zápasů v historii UFC s Derrickem Lewisem, ale od té doby je na vlně 4 vítězství, které vyhrál všechny na KO v prvním kole a 3 z nich dokonce do první minuty.

Není žádným tajemstvím, že největší zbraní kamerunského predátora, jsou jeho silné údery. Neoplývá sice tou nejlepší technikou, ale stačí mu jediný dobře trefený úder, aby zápas ukončil a poslal svého soupeře bezvládně k zemi. Ze svých 15 výher rozdal 11 KO a čtyřikrát vyhrál na submisi. Jeho jediné 3 prohry byly na body a dosud jej tak nikdo nedokázal ukončit.

Francisovy silné zbraně, kterými jsou jeho velké svaly a silné údery, jsou ale paradoxně také jeho nevýhodami. Jeho muskulatura spotřebuje spoustu kyslíku a největší nebezpečí představuje Francis v prvních dvou kolech, po kterých už fyzicky odchází, jak se to také stalo v prvním zápase s Miocicem.

Jeho silné údery jej taky stojí spoustu energie, protože Francis do nich dává celé své tělo a když mine (což se v prvním zápase se Stipem stávalo docela často), musí vynaložit spoustu síly na udržení rovnováhy a vrácení se zpět do pozice. S tím souvisí také riziko možného zakontrování v okamžiku, kdy je Francis po promáchnutém úderu zranitelný a v nerovnováze, což může Stipe využít.

Mezi Stipeho největší zbraně patří jeho komplexnost. Je to jednak skvělý boxer, který se nebojí jít s Francisem do přestřelek, ale má také skvělý wrestling a následnou kontrolu na zemi, což se v prvním zápase ukázalo jako stěžejní strategie pro jeho vítězství. Ze 14 pokusů o takedown tehdy Miocic dokázal dostat Nagnnoua 6x na zem, kde ho kontroloval více než 15 minut. Tím ho velice vyčerpal a když se pak Francis postavil, jeho údery už byly mnohem pomalejší a Stipe jim snadněji uhýbal. Stipe tak Francise nakonec přestřílel 70 signifikantními údery oproti 21 Francisovým.

Je jasné, že za 3 roky se Francisův wrestling a grappling určitě zlepšil a Stipe tak má před sebou mnohem těžší zápas. Navíc to vypadá, že kamerunský vyzyvatel vyzrál i po mentální stránce a bude v zápase mnohem trpělivější, takže si nebude nabíhat na takedowny jako v prvním zápase.

Je jen těžké si představit, že by chtěl Stipe změnit svoji úspěšnou taktiku a držet zápas s tak nebezpečným strikerem, jakým Ngannou určitě je, v postoji. Určitě se bude snažit o svůj oblíbený single leg takedown, pravděpodobně z kontru, jako následek po promáchnutém Francisově úderu. Tady by ale mohla být Francisova šance, protože by mohl ve stejném okamžiku nasměrovat jeden ze svých tvrdých zvedáků na Stipovu bradu. Na druhou stranu si toho je Stipe určitě vědom a bude se snažit svoji taktiku tomuto nebezpečí přizpůsobit.

Celý zápas tak bude pravděpodobně jednou velkou a nebezpečnou šachovou partií a bude záležet na tom, jak bude který bojovník schopen vykonat svoji strategii.

Tento napínavý duel, ve kterém byste neměli moc mrkat, protože ukončení může přijít každým okamžikem, bude možné sledovat v neděli ráno, kolem 6. hodiny. Pokud byste ale zaspali (třeba kvůli změně času) přečtěte si náš report, který vám připravíme krátce po zápase.

Zdroje:  mmamania.com , Wikipedia.com

Nejnovější články