Prošel si vězením i životem na ulici, teď bude "Predátor" Francis Ngannou podruhé bojovat o titul UFC

Prošel si vězením i životem na ulici, teď bude "Predátor" Francis Ngannou podruhé bojovat o titul UFC zdroj: Profimedia

Kamerunský bojovník Francis Ngannou obětoval pro kariéru MMA bojovníka opravdu hodně, ale vše se nakonec vyplatilo.

Bojovníka UFC Francise Ngannoua známe především jako jednu z nejvýraznějších postav těžké váhy. Tento tvrdý bijec, který si jde nekompromisně za vítězstvím, se momentálně připravuje na jeden z nejdůležitějších zápasů své kariéry, titulový souboj proti šampionovi Stipemu Miocicovi. Cesta k této metě pro něj byla velice obtížná, ale rozhodně se nedá srovnat s tím, co musel podstoupit, aby se vůbec stal MMA fighterem.

Ngannou vyrůstal v Kamerunu, kde moc možností na využití jeho talentu nebylo a musel se živit velice těžkou prací v diamantovém dole. Proto se vydal na dlouho cestu (přes 3200 kilometrů) do Maroka, odkud měl v plánu přesun do Evropy. Jednalo se o náročnou etapu, během které musel přežít za hodně těžkých podmínek. To také Francis popsal v nedávném rozhovoru pro server Bleacher Report.

„Moje cesta z Kamerunu do Maroka trvala zhruba rok,“ popsal Ngannou. „Jeden rok v nelegálních situacích a v překračování hranic. Byl to život v buši, hledání jídla v koších a přežívání v tomto hrozném životě.“

Z Maroka se chtěl Ngannou dostat do Francie, kde měl v plánu stát se boxerem. Nejdříve se ale musel dostat po moři do Španělska. Tam byl zadržen a jako imigrant byl na více než dva měsíce umístěn do vazby. I zde prožíval těžké chvíle, ale zároveň ho držela naděje, protože tušil, že se přiblížil ke splnění svého životního snu.

„Když jsme se dostali do Španělska, tak jsme se i přes to, že jsme byli ve vězení, začali cítit trochu více uvolněně. Když jsme tam dorazili, tak jsme věděli, že nás zavřou. Museli jsme jít do vězení, abychom pak mohli být volní. Největší tlak byl v našich hlavách. Bylo to jako psychiatrické vězení, nikoliv fyzické.“

Cesta do Francie Ngannouovi nakonec vyšla a dostal se až do hlavního města. I v Paříží ze začátku hodně živořil a první měsíce musel strávit na ulicích. To mu ale podle jeho slov už tolik nevadilo, protože věděl, že u něj nastal životní zlom. V porovnání s předchozími podmínkami byla pro něj navíc tato etapa hodně přijatelná.

„Možná si myslíte, že podzim a zima v Paříží a bez domova nejsou nic moc, ale to nadšení, které jsem v tu dobu měl. Byl jsem v zemi příležitostí. Byl to můj vlastní život a já si mohl začít plnit své sny. I když jsem spal na parkovištích a neměl jsem jídlo ani peníze, tak jsem byl volný. Ve srovnání s tím, kde jsem pobýval v Maroku, bylo parkoviště jako pětihvězdičkový hotel.“

Dál už zní tento příběh jako pohádka. Ngannou prokázal, že má pro bojová umění veliký talent, a i přes to, že se původně chtěl stát boxerem, se nakonec uchytil v jednom z nejlepších pařížských MMA gymů. Po pouhých pěti zápasech (4-1) v regionálních soutěžích si ho všimlo UFC, kde v roce 2015 zahájil svojí nejslavnější část kariéry.

Poté, co všech 6 soupeřů ukončil před limitem, přišla titulová šance. Na Miocice tehdy ale nestačil a neporadil si ani následně s Derrickem Lewisem. Po dvou porážkách se však "Predátor" dokázal zvednout a dohromady strávil v následujících zápasech v oktagonu pouhé 2 minuty a 42 sekund. Jeho pevná vůle a extrémně tvrdé údery ho tak dovedly zpátky na vrchol, kde se ve vytoužené odvetě podruhé pokusí Miocicovi sebrat titul. Jestli se mu to podaří, se dozvíme již o tomto víkendu.


Zdroje:  Bleacher Report

Nejnovější články