T.J. Dillashaw dopoval a čeká ho dvouletý trest

T.J. Dillashaw dopoval a čeká ho dvouletý trest T.J. Dillashaw | zdroj: Profimedia

Bývalý šampion UFC v bantamové váze T.J. Dillashaw přijal dvouletý trest poté, co u něj proběhl pozitivní test na látku EPO. Oznámila to dnes Americká Anti-Dopingová Agentura (USADA).

Před třemi týdny Dillashaw náhle oznámil, že ho zasáhlo nepřiznivé zjištění a vzdal se titulu bantamové váhy. Newyorský Státní Atletická Komise, která reguluje UFC, později potvrdila nález, jednoleté pozastavení činnosti a pokutu 10 000 $, v tu dobu ovšem nezveřejnila o jakou látku se jedná. S konkrétním výsledkem přišla až USADA, která zároveň Dillashawovi prodloužila trest. Sám aktér se od odhalení látky ještě nevyjádřil.

Dillashawův začátek trestu byl určen na 18. ledna 2019, datum jeho poslendího zápasu a zároveň den, kdy test proběhl. To znamená, že se zpátky do oktagonu může postavit nejdříve 18. ledna 2022. Pozitivní test na EPO mu navíc pokazil šanci k odvetě s šampionem muší váhy Henry Cejudem. 

EPO je zakázaný doping už od roku 1989. Jedná se o lidský hormon podporující tvorbu červených krvinek. Podává se nitrožilně a slouží k okyslyčení krve a podpoře růstového hormonu, zároveň může vést ke krevním sraženinám a v krajním případě i k selhaní srdce. Tento doping se "proslavil" především díky cyklistice a Američanu Lanci Armstrongovi. Ve světě MMA se veřejně objevuje úplně poprvé. Jde o závažný prohřešek, protože EPO nejde do těla dostat špatnými doplňky stravy, ale musí být cíleně vpichováno.

 

Zdroje:  MMA Junkie

Nejnovější články