„Ty máš svaly, já mám BJJ čáry“ – Muniz dokázal, že fyzička není vše

„Ty máš svaly, já mám BJJ čáry“ – Muniz dokázal, že fyzička není vše zdroj: Foto: Profimedia

Brazilské jiu-jitsu pokračuje v dominanci na UFC 269

Prelims část turnaje UFC 269 prokazuje, že v MMA nejde o to, kolik máte svalů, ale jak je používáte. Zatímco v předchozím zápasu Erin Blanchfield díky skvělému boji na zemi vymazala jindy aktivní Mirandu Maverick, tentokrát předvedl své umění BJJ Andre Muniz. Ten vstoupil do historie tím, že zlomil ruku jiné legendě UFC a jiu-jitsu Jacaré Souzovi. Tentokrát mu ovšem stál v cestě Eryk Anders, bývalý hráč amerického fotbalu a doslova hora svalů.

Když proti sobě oba borci stáli, nikdo by netipoval, že patří do stejné váhové divize, tedy střední váhy. Eryk Anders byl mnohem mohutnější a působil díky masivnímu osvalení spíše jako polotěžká váha. Nicméně, během zápasu se ukázalo, proč byl Muniz favoritem. Anders se sice snažil držet boj v postoji, ale neustálý tlak Munize nakonec vedl k tomu, že oba skončili na zemi. I když jednou dokázal Anders vstát, Muniz se mu pověsil na záda a když už to vypadalo, že brazilského soupeře sklepne, přišel stejný moment jako ten, který ukončil Souzovu kariéru. 

Muniz sklouznul bokem, nasadil armbar odlišným způsobem, než je běžné (což krásně rozebral DC Cormier a napravil tak svou reputaci z Hallova zápasu) a Anders pochopil, že je v obrovském nebezpečí. Na rozdíl od Jacarého odmítl riskovat poranění ruky a rychle a moudře odklepal, protože Muniz byl kousek od toho, aby měl ve sbírce další zlomenou ruku. Dokázal tak, že tato divize s ním musí počítat a uvidíme, zda trend dominujícího jiu-jitsu vydrží až do hlavního zápasu tohoto turnaje.

Vítěz - Andre Muniz (submise)

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články