Udělám Pimblettovi z obličeje kečupový sendvič, hlásí motivovaný Ferguson, který hodlá zastavit sérii proher

Udělám Pimblettovi z obličeje kečupový sendvič, hlásí motivovaný Ferguson, který hodlá zastavit sérii proher Tony Ferguson a Paddy Pimblett | zdroj: Profimedia

Býval považován za jednoho z nejobávanějších bojovníků v lehké váze, jenže pak vítězné tažení skončilo a přišel pád, který ne a ne skončit. "El Cucuy" ale neztrácí naději a věří, že Pimblett se stane jeho odrazovým můstkem.

Tony Ferguson momentálně tvoří jeden z nejsmutnějších příběhů v UFC, po šňůře dvanácti výher v řadě přišla série šesti proher, která by brzy mohla vyústit i v konec kariéry. „El Cucuy“ ale stále platí za jednoho z nejoblíbenějších bojovníků a věří, že v oktagonu ještě dosáhne velkých věcí. V cestě mu nyní stojí Angličan Paddy Pimblett.

Na pomoc s tréninkem si Tony pozval „nejtvrdšího muže na světě“ Davida Gogginse, který je zvyklý své tělo vystavovat těm největším výzvám. Mnozí sice zpochybňovali přínos, který to bude mít pro zápas v kleci, Ferguson si ale stojí za tím, že přesně takové nakopnutí potřeboval. „Jsem zpátky tam, kde jsem potřeboval být. Jsem rychlejší, jsem silnější, jsem na tom mentálně lépe než kdokoliv, kdo do té klece vejde, nebo vešel. V sobotu uvidíte verzi, která se jen zdaleka bude podobat té, na kterou jste si zvykli.“

Pimblett Tonymu nejprve vzdal hold a prohlásil, že to pro něj v mládí byl idol. Dodal ale, že by sice byl rád, kdyby "El Cucuy" zvítězil a ukončil kariéru, ale samozřejmě mu to teď nemůže dovolit. Fergusona to nijak neobměkčilo: „Je mi jedno, co říká. Kdyby to řekl někdo jiný, řekl bych, že je to cool, ale to teď udělat nemůžu. Nezajímá mě to. Měl svou šanci na to, aby byl hodný. Rád ale vidím, že změnil své chování, když viděl, jak mu ho všichni vyčítají. Bude se mnou mít plné ruce práce, uvidí, jak vypadá opravdový zápasník.“

Během společné tiskovky už to mezi oběma vřelo. "Nemá na mě nic, ve své mysli už prohrál," hlásil Ferguson. "Já, že jsem už prohrál? To je jedno, ty klobáso," pálil zpátky Paddy a postěžoval si, že si ho Tony zablokoval na Instagramu. "Nejsem tak citlivý jako ty, nemusím se na tebe koukat," vysvětlil Američan. Spršce v liverpoolském dialektu, která přilétla zpátky, už ale nerozuměl. 

Na závěr slovní přestřelky pak ještě oba nabídli svou predikci zápasu. "Udělám ti z obličeje kečupový sendvič, rozsekám tě tak moc, že tě budou muset zašívat," zasnil se "El Cucuy".

"Kámo, tak to udělej, protože já budu stát nad tebou a budu mlátit do tvé bezvědomé lebky."

"Nemáš ponětí, kluku, hecuješ mě, v sobotu večer tě..."

"Nemůžu se dočkat. Rád tě nahecuju, doufám totiž, že se objeví ten starý Tony, ne tenhle vyčpělý."

Pokud by se Fergusonovi Pimbletta skutečně podařilo porazit, mohlo by to znamenat jeho návrat na vítěznou vlnu, pokud ale posedmé v řadě prohraje, vyrovná rekord B.J. Penna (který ale zažil ještě daleko smutnější pád). 

Tony v MMA profesionálně zápasí už od roku 2008 a v „lize mistrů“ bojuje od své výhry v třinácté sérii reality show The Ultimate Fighter. Proslavil se převážně svým neortodoxním stylem a houževnatostí, díky níž v kleci přežil hodně šílené věci. Jeho cesta v lehké váze začala v roce 2011 a až do roku 2019 na něj dokázal vyzrát jen Michael Johnson. 

I když se ale Tonymu podařilo nastřádat 12 výher za sebou, získal "pouze" prozatimní titul, který mu byl posléze odebrán kvůli zranění. Na bitvu s tehdejším šampionem Khabibem Nurmagomedovem bohužel nikdy nedošlo. Jejich zápas byl zkrátka prokletý, a přestože se jej vedení snažilo realizovat celkem pětkrát, vždy musel být zrušen. Asi nejvtipnějším důvodem bylo to, když Tony pár dní před turnajem zakopl o kabel v televizním studiu a zranil se.

Start Fergusonova pádu pak započal pátým zrušením zápasu, kdy se namísto Nurmagomedova utkal s Justinem Gaethjem o prozatimní titul a schytal strašlivé bití, aby pak necelé dvě minuty před koncem prohrál na TKO. 

A od té doby už to šlo jen dolů, na bývalém postrachu lehké váhy bylo vidět, že ho dohnal věk a to, jaké bití za svou kariéru dostal. Když člověk, který byl ještě rok předtím na vrcholu, prohraje proti Charlesu Oliveirovi, je to omluvitelné. Když ho ale ukončí na submisi Bobby Green, možná už by měl přemýšlet nad ukončením profesionální kariéry. Tony však i přesto působí velmi sebevědomě. Podaří se mu v sobotu strmý pád konečně zastavit?

Zdroje:  Tisková konference UFC

Nejnovější články