Papírově to bude můj nejtěžší soupeř, říká Buday před střetem s neporaženým gigantem z Dagestánu

Papírově to bude můj nejtěžší soupeř, říká Buday před střetem s neporaženým gigantem z Dagestánu Martin Buday | zdroj: Profimedia

Martin Buday o víkendu přivítá v oktagonu UFC nováčka Shamila Gazieva, který je zvyklý vyhrávat v prvním kole. "Bude to dost akční zápas," předvídá slovenský těžkotonážník.

Když mu před pár lety váha ukázala přes 160 kilo, rozhodl se, že je na čase s tím něco dělat a vyzkoušel bojové sporty. Zprvu ho nejvíc chytlo brazilské jiu-jitsu, v němž brzy začal získávat medaile. Později ale Martin Buday přesedlal na MMA a rychle sbíral úspěchy i tam. V roce 2021 se stal šampionem Oktagonu a zamířil zkusit štěstí za velkou louži. Přijímací pohovor do UFC zvládl na jedničku s hvězdičkou a chválou na něj nešetřil ani šéf Dana White.

A i když "Badysovi" mnozí nedávali mezi elitou moc šancí, už to tam má 4:0 a po posledním vítězství v srpnu dokonce na nějakou dobu poskočil na 15. příčku žebříčku. Přesto nebylo snadné s UFC vyjednat lepší podmínky a ve vzduchu visel i návrat na domácí scénu. Nakonec to ale klaplo a slovenského těžkotonážníka čeká o víkendu další zápas, v nejslavnějším oktagonu přivítá nováčka Shamila Gazieva, který mezi profesionály zatím nepoznal porážku.

Pro Budaye to bylo v první moment trochu zklamání, čekal soupeře z okolí top 15. "Ale koho mi dají, toho musím porazit, když chci být nejlepší. Takže to beru takhle. Jdeme na to, když si myslí, že by se nováček mohl měřit s nejlepší patnáctkou, tak ho teda jdeme otestovat, jaký je, a přivítat ho v tom UFC," řekl v rozhovoru pro Šport.sk. "Jsou to zkušenosti, ty já stále potřebuju, protože jsem kariérně mladý fighter, nešel jsem do UFC po třiceti zápasech někde ve ONE nebo tak. Takže každá zkušenost dobrá, je mi to jedno v podstatě. Ten soupeř z top patnáct anebo výš přijde."

Gaziev je extrémně nebezpečný bojovník, v ruce má ránu, jako když kopne kůň, a většinu svých vítězství díky tomu nasbíral v prvních kolech. Jeho slabinou by mohla být fyzička a také boj na zemi, kde by Buday mohl mít navrch.

"Myslím, že to bude dost akční zápas. Z jedné i z druhé strany. Uvidíme, nerad takhle předvídám," míní Buday a přiznává, že papírově půjde asi o jeho nejtěžšího soupeře. "Ale těžko to takhle hodnotit, dokud si ho neohmatám. Po zápasu můžu říct, jestli byl nejtěžší. Uvidíme, až se postaví proti bojovníkovi na mé úrovni."

Favorit bude nicméně jasný, možná ale ne až tak výrazný, jak se může zdát při náhledu do diskuzí zahraničních fanoušků. Buday možná nemá divácky nejatraktivnější styl, dokonale mu ale funguje, navíc dokáže ustát ránu. Zda slovenský obr, který do limitu těžké váhy 120,2 kg stále musí shazovat, na dagestánského giganta vyzraje, se dozvíme okolo půl jedné ráno v noci ze soboty na neděli.

Startovka UFC 296 vypadá následovně:

Hlavní část:

Leon Edwards vs. Colby Covington 

Alexandre Pantoja vs. Brandon Royval 

Tony Ferguson vs. Paddy Pimblett

Shavkat Rakhmonov vs. Stephen Thompson

Vicente Luque vs. Ian Machado Garry

Prelims:

Josh Emmett vs. Bryce Mitchell

Irene Aldana vs. Karol Rosa

Cody Garbrandt vs. Brian Kelleher

Casey O’Neill vs. Ariane Lipski

Early prelims:

Alonzo Menifield vs. Dustin Jacoby

Tagir Ulanbekov vs. Cody Durden

Andre Fili vs. Lucas Almeida

Martin Buday vs. Shamil Gaziev

Randy Brown vs. Muslim Salikhov

Zdroje:  ŠPORT.sk

Nejnovější články