Neporažený Dagestánec nezaváhal a v prvním kole si zajistil vstupenku do UFC

Neporažený Dagestánec nezaváhal a v prvním kole si zajistil vstupenku do UFC Shamil Gaziev. Nový postrach těžké váhy? | zdroj: Profimedia

Jeho příchod do UFC byl jen otázkou času. Shamil Gaziev se před novým šéfem uvedl rychlým vítězstvím.

Jeho otec z něj chtěl mít volejbalistu a zdálo se, že tomu tak bude. Shamil Gaziev to dotáhl dokonce do juniorského národního týmu, v patnácti letech ale zběhl k bojovým sportům.

"Žít v Dagestánu a být hráčem volejbalu... Sami víte, jak to vypadá. Tam musíte přežít a k tomu musíte umět bojovat. To byl důvod, proč jsem přešel na zápasení. V Dagestánu není nic jako být hráčem volejbalu, je to ostuda. Tam se prostě musíte umět bránit. Když bude volejbalista bojovat s wrestlerem nebo s boxerem, nebude mít z volejbalu žádnou výhodu," vysvětlil talentovaný těžkotonážník, jak to chodí v jeho rodné zemi.

V devatenácti letech ale Gaziev se zápasením skončil, aby se naplno věnoval práci a zaopatřil rodinu. To ho nakonec zavedlo do Bahrajnu, kde v roce 2018 svou kariéru po desetileté pauze resuscitoval a během jednoho roku nasbíral na turnajích asociace IMMAF 10 zápasů, přemožitele našel pouze dvakrát a může se pyšnit například bronzovou medailí z mistrovství světa a zlatem z afrického, evropského a asijského šampionátu.

Přechod mezi profesionály přišel na podzim 2020 a Shamilovi se tam dařilo ještě lépe, naprostou většinu soupeřů ničil před limitem a když vycestoval na zápas do Francie, všiml si jeho schopností tamější supertalent Ciryl Gane, který se ho rozhodl angažovat v přípravě na zápasy a posléze na něj pěl chválu v rozhovorech. Zdálo se tedy, že je jen otázkou času, kdy ho také uvidíme v UFC.

Kvality musel Gaziev nejprve prokázat zápasem v Dana White's Contender Series. Proti němu se postavil rovněž neporažený Greg Velasco (6-0), který i přes výšku 188 cm působil proti dagestánskému obrovi jako trpaslík, navíc s o 20 centimetrů menším rozsahem paží. Ani bohaté z thajského boxu Američana neuchránily před tím, aby šel hned po první ráně k zemi.

Tam se ale nečekaně dostal Gazievovi do zad a zahrozil škrcením rear-naked choke. Možná kvůli krátkým končetinám se mu ho ale nepodařilo dotáhnout a Dagestánec mu o chvíli později ukázal, jak se to dělá. Velasco se ale zcela nepochopitelně nesnažil ze škrcení vysvobodit a v podstatě jen čekal na to, až mu dojde kyslík natolik, že bude muset odklepat.

O tom, že Gaziev dostane smlouvu, nebylo pochyb. "Neporažený, 11-0. Hodně zajímavá těžká váha. Ten chlap je připraven jít na to a dělat velké zajímavé zápasy," neskrýval Dana White nadšení z nového úlovku. Sám Shamil se netají tím, že by rád měřil síly s těmi nejlepšími a dokonce si řekl o místo na startovce listopadového turnaje UFC 295, jemuž bude vévodit bitva o titul těžké váhy mezi Jonem Jonesem a Stipem Miocicem.

Zdroje:  UFC Fight Pass

Nejnovější články