Chimaev ukázal sílu v zápase ve volném stylu, "Jokera" Hermanssona bez problému přejel

Chimaev ukázal sílu v zápase ve volném stylu, "Jokera" Hermanssona bez problému přejel zdroj: Profimedia

Vycházející hvězda UFC Khamzat Chimaev dál ukazuje svoji sílu, tentokrát v zápase ve volném stylu s přehledem porazil Jacka Hermanssona.

Na turnaj Bulldog Fight Night 9 ve švédském Göteborgu bylo k vidění hned 12 zápasů v různých bojových sportech.Tím nejzajímavějším pro většinu fanoušků ale bylo bezesporu utkání dvou bojovníků UFC. Chimaev a Hermansson změřily síly podle pravidel zápasu ve volném stylu vypsaném na dvě tříminutová kola ve váze bez limitu. Nešlo však o čistou exhibici, jak v rozhovoru pro MiddleEasy na začátku listopadu nastínil Jack:

„Na začátku to měla být jen čistá show, exhibice a já řekl, jasně, udělejme to, ale uděláme z toho skutečný zápas s vítězem a se vším. A myslím, že je to trochu víc zajímavé pro fanoušky. Určitě bych se nedokázal tak naladit jen na exhibici. Je to o hodně zajímavější, když chlapi skutečně bojují pro něco. Chtěl jsem, aby to bylo skutečné utkání v zápase a oni souhlasili…Nikdy jsem nezápasil ve volném stylu, vůbec. Takže tohle bude moje poprvé a bude to zajímavé.“

Hermansson, který zanechal výraznou stopu také v historii českého MMA (v roce 2015 porazil Karlose Vémolu), tak přicházel do tohoto střetnutí se značnou nevýhodou. Začínal sice jako zápasník, ale pouze v řecko-římském stylu (nesmí se útočit na nohy). To na druhou stranu Chimaev ještě před třemi lety vyhrál švédský šampionát právě ve stylu volném, a to dokonce bez inkasovaného bodu.

A zápas podle toho vypadal od první sekundy, kdy Chimaev prakticky okamžitě poslal svého soupeře na zem a připsal si první čtyři body. Celkově v prvním kole jasně dominoval, získal další čtyři body a Jack se pouze víceméně úspěšně bránil. První kolo tak skončilo 8:0.

Khamzat Chimaev vs. Jack Hermansson Khamzat Chimaev vs. Jack Hermansson ve wrestlerském zápase | zdroj: Profimedia

V tom druhém se síly trochu vyrovnaly a Jack s velmi dobrou obranou a také s pomocí pletiva klece, které v normálním zápasení chybí, dokázal vydržet až do konce časomíry. Kolo skončilo bez bodovaných technik a vítězem se stal tedy stal v poměru bodů 8:0 Chimaev.

Přestože, jak zdůrazňoval Jack, se nejednalo o čistou exhibici, nesl se zápas ve velmi přátelském duchu. Ostatně oba jsou dobrými přáteli a tento souboj je pro ně také velmi zajímavým marketingovým zviditelněním. Není to každý den, kdy můžou fanoušci vidět střetnutí dvou bojovníků UFC pod jinými pravidly. Obrovský zájem a nejspíše i velký finanční úspěch díky tomuto hlavnímu zápasu večera sklidila také malá švédská organizace.

Co si tedy můžeme vzít z proběhlého zápasu vzhledem ke kariérám Hermanssona a Chimaeva? Co se týče výsledku, asi nic moc. Chimaev byl jasným favoritem, věnuje se zápasení ve volném stylu celý život a donedávna to byla jeho hlavní disciplína. Naproti tomu Hermansson v mládí trénoval pouze řecko-římský styl a i tomu se přestal věnovat před 15 lety, byť samozřejmě v rámci MMA tréninku mnohé techniky využíval. Překvapivé je tedy možná jen, že nebyl zápas ukončen předčasně. Otázka je však, jestli Chimaev trochu nepřibrzdil za stavu 8:0, aby dopřál publiku delší podívanou. Přece jen podobná událost z roku 2019, ve které se představil tehdejší UFC bojovník Ben Askren proti Jordanu Burroughsovi, který je považovaný za jednoho z nejlepších zápasníků všech dob, nabídla velmi rychlé ukončení a divácky příliš atraktivní nebyla.

Zajímavé je také srovnání předzápasových vah obou borců. Hermansson v UFC bojuje ve střední váze (do 84 kg), přičemž na tento zápas navážil 87,7 kg a vypadá to, že jeho shazování na zápasy UFC je poměrně jednoduché. To Chimaev, který chce bojovat hlavně ve welterové váze (do 77 kg) vypadal jako větší zápasník a taky navážil o 3 kg více. Bude zajímavé sledovat, jestli ve welteru skutečně vydrží, protože už při posledním zápasem s Li Jingliangem měl při vážení trochu problémy. Na povolenou váhu se dostal až na druhý pokus a někteří se dost kriticky vyjadřovali o pomoci ručníku „à la Daniel Cormier“.

Každopádně se můžeme v blízké době jistě těšit na oznámení dalších zápasů obou zúčastněných, tentokrát pod hlavičkou UFC. V posledních dnech se hodně spekulovalo o zápase Chimaev versus Gilbert Burns. Jméno Jacka Hermanssona je zase spojováno se Seanem Stricklandem.

Zdroje:  MiddleEasy.com

Nejnovější články