Chimaev pokračuje v demolici soupeřů. Jinlianga uškrtil do bezvědomí a nedostal od něj jediný úder

Chimaev pokračuje v demolici soupeřů. Jinlianga uškrtil do bezvědomí a nedostal od něj jediný úder Khamzat Chimaev vs. Li Jinliang | zdroj: Profimedia

Pokud někdo zapomněl na kvality Khamzata Chimaeva, včera si je hodně rychle připomněl. Neporažený bojovník nedal čínskému soupeři nejmenší šanci a předvedl téměř nadpozemské divadlo.  

Li "Leech" Jinglianga (18-7) čekal na UFC 267 těžký úkol, předhodili ho totiž Khamzatu Chimaevovi. Čečenskému supertalentu s přezdívkou "Vlk", od kterého se v oktagonu očekávají velké věci.  

Čínský bojovník si sice užíval rozhovory, komunikoval s fanoušky a rozdával úsměvy na každou stranu. Zároveň ale přiznával, že buď vlka sežere on, nebo vlk sežere jeho. Jindy chladný fighter se zapojil i do trashtalku a dvojice po tiskové konferenci předvedla nejintenzivnější staredown ze všech dvojic. 

Jingliang vyhrál 7 z posledních 9 utkání, naposledy vypnul velké jméno weltrové váhy Santiaga Ponzinibia a zcela pochopitelně nastupoval plný sebevědomí. 

Chimaev přišel do UFC teprve loni, ale od prvního momentu bylo jasné, že tenhle borec míří vysoko. Během krátké doby nasbíral 3 zápasy, v nichž inkasoval od soupeřů pouze jeden úder. Jeho kariéru však následně zbrzdil covid, po těžkém průběhu této nemoci a následným komplikacím dokonce uvažoval o ukončení kariéry.

O to víc namotivovaný přiběhl v sobotu do klece, usmíval se na všechny strany, plácal si s diváky, pozdravil populárního Hashbullu, který byl na turnaji jako čestný host. 

Chimaev vtrhl do utkání jako uragán a dostal soupeře na zem v úvodních vteřinách prvního kola. Navíc se přitom stihl usmívat a mluvit na Danu Whita. 

Na zemi okamžitě sebral záda a zasypával Jinglianga nekonečnou salvou úderů za bouřlivé podpory diváků. Činský bojovník si vůbec nevěděl rady, Chimaev na něm visel jako klíště a nedal mu žádnou šanci se postavit nebo účinně bránit. Li se snažil neudělat chybu, ale celou dobu měl Čečence na svých zádech, což nemohl dlouho vydržet. Ve druhé minutě zápasu zamkl švédský bojovník body lock a konec byl blízko. 

Chimaev nasadil rear-naked-choke, který Jingliang dokázal v prvním momentě ještě ubránit. Druhý pokus byl už ale úspěšný, čínský válečník neodklepal a tak ho Khamzat poslal do bezvědomí. "The Leech" sliboval epický souboj a nakonec svému soupeři neuštědřil ani jeden přesný úder.

Khamzat je skutečnou hrozbou pro welterovou a patrně i střední váhu. Ve čtyřech utkání pod hlavičkou UFC trefil přes 400 úderů a inkasoval jeden jediný. To jsou dosud nevídaná a rekordní čísla. Po utkání ukázal sebevědomí a odhodlání porážet ty nejlepší. 

"Budu bojovat úplně s každým, dejte mi kohokoliv. Já jsem tu král." prohlásil plný emocí ještě v kleci. 

Velmi zajímavá byla i následující tisková konference. Dana White prozradil, co na něj Chimaev křičel během zápasu.

"Celý zápas na mě křičel šílené věci. Nevím proč, ale v podstatě jen řekl: Budu bojovat se všemi, klidně i s Brockem Lesnarem, je mi to fuk. Jenom vykřikoval takové řeči. Když bojoval naposledy, věděli jsme, že ten chlap je opravdu výjimečný. Jeho problémy s covidem byly opravdu podivuhodné, ale nyní je zpět a není pochyb o tom, že je naprosto jedinečný," pěl chválu šéf UFC.  

Chimaev chce zůstat aktivní a brzy by se rád vrátil zpět do akce. Po tak dominantním výkonu však nebude lehké pro něj sehnat protivníka. Sedmadvacetiletý bojovník díky vítězství poskočil do top 10 welterové divize a bude zajímavé sledovat, jak obstojí proti absolutní špičce.

"Chce zůstat aktivní, protože měl dlouhou pauzu. Jsem si jistý, že chce okamžitě bojovat. Až se vrátíme domů, zmapujeme situaci a uvidíme co s ním bude dál," dodal prezident UFC, sehnat soupeře ale asi nebude jednoduché.

Své plány nastínil i sám Chimaev. "Chci jenom bojovat, bojovat, bojovat a být šťastný. Miluji to. Chci být jako Mike Tyson nebo Muhammad Ali, které chtěl každý vidět zápasit."  

Na otázku, zda příštím soupeřem nebude náhodou Nate Diaz reagoval Khamzat vtipně a pohotově. "Chceš dostat pořádný kouř brácho? Zmlátím tě a uvidíme, kdo je opravdový gangster."

Během svých čtyř utkání v UFC se ani pořádně nezapotil a stále čeká na velkou výzvu. "Doufám, že se najde někdo, kdo mi v zápase zatopí a ukážeme opravdovou válku, která mě posune dál. Jsem jako Einstein našeho sportu, sleduji všechny velké zápasníky a tím se zdokonaluji. Sledoval jsem zápasy Khabiba, Conora i Jona Jonese a od všech jsem se něco naučil. Jsem tím naprosto posedlý."

Zdroje:  ufc.com

Nejnovější články