Za Procházkou se šplhá nebezpečný Dagestánec, precizním taktickým výkonem porazil Oezdemira

Za Procházkou se šplhá nebezpečný Dagestánec, precizním taktickým výkonem porazil Oezdemira Volkan Oezdemir vs. Magomed Ankalaev | zdroj: Profimedia

Od Jirky Procházky schytal Volkan Oezdemir tvrdé KO, s Ankalaevem vydržel tři kola. Dagestánec přidal další vítězství do své sbírky a s bilancí 15-1 se neochvějně stoupá do špičky polotěžké divize.

Hlavní kartu našlapaného turnaje UFC 267 otevřel souboj v divácky atraktivní polotěžké divizi. Ve váze do 93 kilogramů se představili švýcarský knockoutér Volkan Oezdemir a šest utkání neporažený Magomed Ankalaev, který v nejslavnější organizaci prohrál pouze svůj debut. Jako předkrm k titulovému utkání jsme nedostali tvrdý knockout ale takticky vyspělý výkon dagestánského zápasníka. 

Švýcar Volkan “No Time” Oezdemir (17-5) vtrhl v roce 2017 do UFC jako uragán a po čtyřech výhrách během půl roku si řekl o titulovou šanci. Následující rok skutečně bojoval o mistrovský pás. Daniel Cormier mu ale ukázal, že úplná špička je ještě daleko a nastartoval Švýcarův pád. Po dvou dalších porážkách v řadě dokázal ukončit Ilira Latifiho a v kontroverzním souboji přetlačil českým divákům nechvalně známého Aleksandara Rakiče. Do povědomí se ale v našich končinách dostal především střetem s Procházkou. Volkan poznal takzvaná BéJéPéčka v plné síle a brzy skončil na podlaze oktagonu. Od té doby nebojoval. 

Magomed Ankalaev (14-1) je mnohými pasován na budoucího šampiona, není divu Dagestánec totiž drží nejdelší šňůru vítězství napříč polotěžkou divizí a pomalu míří mezi špičku. V únoru 2019 se představil na pražském turnaji, kde porazil Klidsona Abreu. Po dvou rychlých výhrách nad Ionem Cutelabou a Nikitou Krylovem byl jako sedmička divize byl v souboji s Oezdemirem velkým favoritem. 

V úvodu prvního kola si oba borci měřili vzdálenost a zkoušeli reakce toho druhého. Po minutě Volkan trefil levý hák, ale vzápětí skončil zády na pletivu. Zhruba v polovině úvodního dějství se boj přenesl zpět do středu oktagonu a Ankalaev udeřil. Oezdemir šel po přímém úderu na zem.

Ačkoli se rychle zvedl, do konce prvního kola již nedokázal soupeře trefit a navíc inkasoval dva tvrdé protiúdery. 

Druhé kolo sebral Ankalaev střed klece a svým pohybem kontroloval hru. Volkan se snažil něco trefit, ale špatně se hýbal, nevyužíval svých tvrdých kopů a přistoupil na soupeřovu hru. Po dvou minutách přilétl z ruské strany další tvrdý úder, který zanechal cut nad obočím švýcarského bojovníka. Oezdemir byl viditelně frustrovaný a naprosto bezradný. Magomed profesorským výkonem i druhé kolo získal na svou stranu.

I do třetí kola vlétl Dagestánec plný sil. Pokračoval v nastoleném trendu, soustavně trefoval údery, bezpečně uhýbal a dobře kontroval útoky ze strany soupeře. Ovládal střed oktagonu a nedával Oezdemirovi ani sebemenší šanci utkání zvrátit pomocí submise či knockoutu.

V půlce poslední pětiminutovky se Švýcar pokusil o takedown, bez úspěchu. Po chvíli wrestlingu si Dagestánec opět odstoupil a držením vzdálenosti a přesnými jaby si pohlídal zbytek utkání. Volkan na něj po celý zápas nedokázal najít recept. Ankalaev si sice nepřipsal ukončení před limitem, ale takticky téměř dokonalým výkonem ukázal, že právem patří mezi titulové adepty a potencionální soupeře pro Jiřího Procházku, od nějž ho v žebříčku po cenném vítězství bude dělit jen pár míst.

Zdroje:  UFC

Nejnovější články