Nezničitelný Petr Yan působil jako terminátor, po pomalém startu Američana totálně přejel a získal titul

Nezničitelný Petr Yan působil jako terminátor, po pomalém startu Američana totálně přejel a získal titul Petr Yan vs. Cory Sandhagen | zdroj: Profimedia

Petr Yan ze začátku tahal za kratší konec, ale postupně v zápase proti Corymu Sandhagenovi převzal veškerou iniciativu a zaslouženě získal titul.

Ruský tvrďák Petr Yan ještě na jaře držel šampionský pás v bantamové váze a v zápase s Aljamainem Sterlingem vypadal, že v pohodě obhájí. Ve čtvrtém kole však vyslal koleno, když byl Američan třemi body na zemi, za což byl diskvalifikován a sesazen z trůnu. Dnes v noci měl se Sterlingem nastoupit k odvetnému duelu, ale ten před měsícem odstoupil kvůli zranění.

Než čekat, raději vzal zápas o prozatímní titul. Do toho v rámci dnešního turnaje nastoupil proti talentovanému bojovníkovi Cory Sandhagenovi, jenž sice naposledy prohrál s bývalým šampionem T. J. Dillashawem, ale byl jediný z elitní špičky bantamové divize, kdo byl schopný zápas proti ruskému bohatýrovi v poměrně krátké době vzít.

Oba souputníci už několik dnů ohlašovali, že do tohoto střetnutí půjdou úplně stejně jako by se jednalo o plnohodnotný titulový duel, a to také hned od začátku ukazovali.

Lépe začal trochu nečekaně Sandhagen, kopal velice tvrdé calf kicky na které navazoval rychlými a štiplavými kombinacemi úderů. Yanovi navíc znesnadňoval útoky skvělým pohybem a hrozil i svými pověstnými koleny na hlavu.

Yan si především disciplinovaně držel svůj kryt, pouštěl se do kontrů a občas vypustil hodně nepříjemné rány na spodek. Fanoušci se tak v hale ani u televize nenudili, protože jsme byli svědky neustálého útočení. Ani jeden z borců si rozhodně nic nedaroval a různé druhy úderů a kopů létaly z jedné strany na druhou téměř nepřetržitě. V prvních dvou kolech natrefoval ale znatelně více Sandhagen, jenž působil uvolněnějším dojmem a měl také výhodu delších končetin.

Proto do prostřední části vstoupil Yan daleko aktivněji a začal Coryho doslova nahánět po kleci. To nakonec přineslo své ovoce, protože krátce po polovině třetího kola předvedl skvělý úder z otočky, kterým Sandhagena okamžitě sestřelil na zem, kde se ho okamžitě snažil zalehnout a zasypat dalšími ranami. Američan inkasoval poměrně dost, ale dokázal se přesunout do přijatelnější pozice a nakonec se vrátil i na nohy, takže do svého roku odkráčel po svých.

Čtvrté kolo už zcela jasně patřilo Yanovi, který se jako terminátor neustále pohyboval dopředu, rozdával jeden úder za druhým a nebyla na něm prakticky znát žádná únava. Sandhagenovi, který se nechtěl vzdávat a pouštěl se svým protivníkem do přestřelek, už začínala zlehka chybět síla a potřebná razance a ve tváři se mu navíc začaly objevovat lehké krvavé podlitiny. I tak nic nevzdal a opět vydržel až do závěrečného gongu.

Poslední pátá runda byla velice podobná té předchozí. Yan neustále útočil a několikrát se tvrdými kopy dokonce snažil zápas ukončit ještě před časovým limitem. Sandhagen však ukázal tuhý kořínek, a i když několikrát schytal opravdu tvrdou ránu, tak ruského protivníka ještě pobízel k dalšímu útočení.

Ke konci už bylo téměř jasné, že Američan na body nezvítězí, a proto se s Yanem pustil ještě do závěrečné výměny a dokonce se pokusil o naskočené koleno, které, ale Rus bez problému ubránil. Následný verdikt bodových sudí byl zcela jasný. Petr Yan podle všech tří rozhodčích bodoval 49:46 a po krásném zápase se tak stal tak novým držitelem prozatímního titulu bantamové váhy.

"Cory byl na začátku zcela zaslouženě lepší," pochválil Yan svého protivníka v pozápasovém rozhovoru. "Věděl jsem, že to bude tvrdý boj a že se budu muset hodně snažit. Náš plán byl vytvářet neustálý tlak, což také nakonec vyšlo. Všichni teď ví, že jsem ten pravý šampion. Jsem připravený bojovat s kýmkoliv a je mi jedno, zda to bude Dillashaw a nebo Sterling."

Zdroje:  Tisková zpráva - UFC

Nejnovější články