Chladnokrevný zabiják Petr Yan si to dnes rozdá s dlouhánem Sandhagenem o prozatimní titul UFC

Chladnokrevný zabiják Petr Yan si to dnes rozdá s dlouhánem Sandhagenem o prozatimní titul UFC Cory Sandhagen a Petr Yan při staredownu. | zdroj: Getty Images

Bývalý šampion bantamové váhy UFC Petr Yan poměří na turnaji UFC 267 síly s nepříjemným Coreym Sandhagenem.

Ruského bojovníka Petra Yana si moc dobře můžou pamatovat čeští fanoušci, protože byl jedním z účastníků předloňského pražského turnaje UFC, kde si bez problému poradil s Johnen Dodsonem a po dominantním tříkolovém výkonu nakonec oslavil vítězství na body. V tu dobu to byla v nejslavnější MMA organizaci jeho čtvrtá výhra v řadě a vše naznačovalo, že by se mohl velice brzy dostat až do pozice vyzyvatele.

Do titulového zápasu nakonec naskočil v červenci 2020, kdy si to o uvolněný šampionský pás po Henry Cejudovi rozdal s legendárním brazilským bojovníkem José Aldem. Yan předvedl s Jihoameričanem skvělou bitvu, kterou zakončil v pátém kole sprškou úderů a díky technickém knockoutu se stal novým králem bantamové váhy.

Krátce po tomto triumfu si Yan domluvil svou první obhajobu s Aljamainem Sterlingem, na kterou se ale kvůli Rusovu problému s vízy čekalo až do začátku března letošního roku. V zápase s americkým oponentem Yan poměrně rychle přebíral otěže a zdálo se, že ho od výhry nic nedělí. Ve čtvrtém kole však trefil klečícího Sterlinga kolenem do hlavy, což je v UFC zakázaná technika a byl poměrně přísně diskvalifikován, čímž zároveň přišel také o pás.

Yan hned po skončení tohoto duelu začal trvat na odvetě, která se nakonec domluvila a měla se uskutečnit tento víkend na turnaji UFC 267. K Yanově veliké nelibosti ale Sterling před měsícem ohlásil zranění a ze zápasu odstoupil. UFC tak pro Rusa připravilo alespoň zápas o prozatímní titul, do kterého už zítra nastoupí proti Corymu Sandhagenovi.

Petr Yan Petr Yan - Jin Soo Son, USA Today | zdroj: Profimedia

Sandhagen patří k velice talentovaným bojovníkům a už v loňském roce byl samotnou organizací označován za jednu z potencionálních budoucích hvězd. K titulovému zápasu měl tento Američan nakročeno už letos, kdy si to s bývalým šampionem T. J. Dillashawem rozdal napřímo o post vyzyvatele, ale v těsné pětikolové bitvě byl nakonec tím horším a po verdiktu bodových sudí odcházel z oktagonu s hodně zklamaným výrazem.

I tak to byla ale pro Sandhagena teprve druhá porážka v rámci UFC a on tak stále patří mezi divizní elitu – v žebříčku bantamové váhy se právě teď nachází na třetím místě. Když tedy Dillashaw nemohl kvůli zranění nastoupit a zápas o interim pás odmítl i Rob Font, obrátilo se vedení právě na mladého Američana, jenž s velkou radostí a bez sebemenšího váhání přijal.

A jak by mohl nadcházející zápas probíhat? Yan s velikou pravděpodobností bude primárně sázet na svůj prvotřídní postoj. V předchozích duelech se vždy prezentoval jako excelentní striker, který chodil neustále do útoku a své soupeře ničil tvrdými údery. Sandhagen je spíše techničtější a několikrát předvedl, že umí velice dobře zápasit také na zemi, byť i on nejraději bojuje hlavně ve stoje, kde využívá své výškové převahy. Na bantam je totiž opravdu vysoký.

Můžeme se tak těšit na velice zajímavý zápas, do kterého půjdou podle svých slov oba fighteři stejně, jako kdyby se jednalo o plnohodnotný titulový duel. To ostatně Yan prozradil také v nedávném rozhovoru pro server MMA Fighting. „Nechci se teď označovat za šampiona, protože nemám opasek, ale jsem číslo jedna v bantamové váze a jsem připraven všem dokázat, že jsem tím nejlepším v divizi. V sobotu porazím Sandhagena a každý bude vědět, kdo je tím opravdovým šampionem.“

Turnaj UFC 267 začíná už dnes ve velice příjemných 8 hodin večer. Zápas o prozatímní titul bantamové váhy tak můžeme očekávat okolo 22 hodiny.

Zdroje:  Tisková zpráva - UFC

Nejnovější články