UFC má nového bantamového krále. Petr Yan porazil po skvělé bitvě Josého Alda na technické KO

UFC má nového bantamového krále. Petr Yan porazil po skvělé bitvě Josého Alda na technické KO zdroj: Profimedia

Petr Yan s José Aldem předvedli skvělou ukázku nejvyšší úrovně MMA. Vyhrát však může jen jeden a tentokrát to byl ruská mašina Petr Yan.

Bantamová divize zůstala po odchodu Henryho Cejuda do zápasnického důchodu bez šampiona. Šance byla dána ruskému bojovníkovi ze Sibiře, Petru Yanovi a brazilské legendě José Aldovi.

José Aldo je už ve svých 33 letech nezpochybnitelnou legendou. V poslední době se mu sice nedostávalo tolik uznání, které by si zasloužil, ale nenechte se mýlit, José Aldo byl 10 let neporažený a dlouhou dobu vládl pérové váze jako šampion. Má nejvíce výher v pérové váze v historii UFC (celkem 18) a nejvíce ukončení (11).

Petr Yan je rozjetý mladý bojovník, který má skoro perfektní skóre se 14 výhrami a jedinou prohrou.

Oba jsou elitní strikeři a jejich zápas sliboval skvělou podívanou a ukázku nejvyšší úrovně MMA. A přesně to oba dva ukázali.

Na začátku prvního kola nechtěl ani jeden ze soupeřů ustoupit, oba zaujali prostředek oktagonu a snažili se zatlačit toho druhého. Petr Yan byl o něco aktivnější a za chvíli se mu podařilo trefit Alda tvrdým zadním hákem. Aldo to ale rozdýchal a sám srazil Yana k zemi tvrdým lowkickem, tak jak jsme od něj zvyklí. Aldo měl ale problémy s Yanovým zadním direktem, který sežral 2x za sebou. Na konci kola se Aldo pokusil o takedown, ale Yan si s tím poradil a byl to právě Aldo, který zůstal na zemi na zádech a v posledních 20 sekundách jej Petr Yan trestal tvrdými údery. Když jej trefil na játra, schoulil se Aldo s bolestivou grimasou do klubíčka a byl rád, že jej zachránil konec kola. Tohle kolo urval v posledních vteřinách na svoji stranu Petr Yan

Ve druhém kole přišel Aldo s jinou taktikou a začal trestat nohy Petra Yana, což Yanovi očividně moc nechutnalo. Přešel do druhého gardu, ale nepřestával Alda ohrožovat svými tvrdými údery. I tak Aldo nepřestal se svými tvrdými kopy na nohy i na střed  a Petr Yan začal zpomalovat a Aldo vzal toto kolo na svoji stranu.

Třetí kolo začal Aldo opět silnými roundkicky, které měli na Petra Yana, který znovu začal v levém gardu, očividně efekt. Ten je mnohem opatrnější a pasivnější. Aldo začal Yana pronásledovat po oktagonu a dostal jej svými údery do jater do potíží. Yan má ale také dobré momenty a taky se mu daří brazilského bojovníka trefovat. Na konci kola se tak role prohodily a Yan začíná více trefovat svými tvrdými údery. Konec kola zakončil Aldo tvrdým loktem z otočky. Toto kolo bylo velice vyrovnané a mohlo jít oběma směry.

Čtvrté kolo začal Yan aktivně, ale Aldo mu nic nedaroval a vracel tvrdé údery zpátky. Yan ale začal přebírat otěže a spustil Aldovi krev z nosu. Na konci 4. kola jej Yan zatlačil ke kleci a spustil sérii tvrdých úderů, které našly svůj cíl. Poté jej vzal na zem, kde jej začal zasypávat údery, na které Aldo neměl odpověď. Toto kolo určitě vyhrál Petr Yan.

V pátém kole se oba borci před začátkem objali, ale pak Petr Yan trefil tvrdý jab následovaný zadním direktem a Aldem očividně otřásl. Poté přidal několik zvedáků a Aldo šel k zemi. Petr Yan šel na něj a zasypával jej údery, dostal Alda do krucifixu a následně se mu dostal na záda a neustále jej trefoval údery. Aldo už byl pořádně zkrvavený a neměl na sprchu úderů od Petra Yana žádnou odpověď. Rozhodčí docela nepochopitelně otálel se zastavením zápasu a nechal Josého Alda dostat zbytečné rány navíc. Nakonec ale zápas ukončil a Petr Yan tak vyhrál na technické KO.

Bantamová váha tak dostala nového šampiona, ruského bojovníka Petra Yana.

V pozápasovém rozhovoru Yan přiznal, že Aldo určitě nebyl lehkým soupeřem:

„Čekal jsem tvrdý zápas, ale on mě natrefoval do nohy a já jsem musel změnit střeh a bylo to těžké. Ale zvládl jsem to. Ze začátku jsem ho chtěl unavit a od třetího kola jsem chtěl začít útočit a přesně to jsem udělal.“

Zdroje:  UFC

Nejnovější články