Sibiřská mlátička Petr Yan se utká s bývalým šampionem José Aldem. Vyhraje dravé mládí nebo zkušenosti?

Sibiřská mlátička Petr Yan se utká s bývalým šampionem José Aldem. Vyhraje dravé mládí nebo zkušenosti? zdroj: Profimedia

Zápas o titul v bantamové váze bude jedním ze zlatých hřebů UFC 251. Podívejte se na analýzu tohoto zápasu.

Již tuto neděli ráno nás na turnaji UFC 251 čeká jeden ze tří titulových soubojů. O titul bantamové váhy se spolu utkají Petr „No Mercy“ Yan a brazilský veterán a bývalý několikanásobný šampion, José Aldo.

Oba dva borci jsou na opačné straně své kariéry. Petr Yan (14-1) je ruský bojovník ze Sibiře, který má ve svých 27 letech ještě velkou část kariéry před sebou a právě vstupuje do nejlepších zápasnických let, zatímco José Aldo (28-6) je bývalý několikanásobný šampion v pérové váze, který už nemusí nic dokazovat a ve svých 33 letech má za sebou bohatou kariéru. Zajímavé je, že v roce 2016 spolu nějaký čas trénovali v Brazílii, kdy Petr Yan sbíral zkušenosti a pomáhal Josému Aldovi s jeho tréninkovým kempem.

Petr Yan je vycházející hvězdou a za celou svoji kariéru prohrál jen jednou a to ještě na split decision. V MMA má sice „jen“ 15 zápasů, ale v boxu má přes 250 duelů a takové zkušenosti se mu budou v nadcházejícím souboji rozhodně hodit.

José Aldo je totiž jedním z nejzkušenějších bojovníků v UFC. Do prosince 2015 měl José jedinou porážku, a to na začátku kariéry, kterou „smazal“ neuvěřitelnými 17 vyhranými zápasy v řadě. Jenže pak přišel zápas s Conorem McGregorem a José Aldo dostal KO za pouhých 13 vteřin. Pro šampiona, který svůj UFC pás obhájil 7x za sebou a předtím 2x obhájil šampionský pás organizace WEC, byl takový výsledek skoro až nefér.

Zdá se, že po Conorově KO už José není tím samým bojovníkem, jako předtím. Sice hned potom dokázal porazit Frankieho Edgara v bitvě o prozatímní pás šampiona pérové váhy, ale záhy jej o titul připravil Max Holloway, který jej porazil na TKO i v následné odvetě. José pak vyhrál další 2 zápasy nad Jeremy Stephensem, kterého vypnul tvrdým úderem do jater a nad Renatem Moicanem, kterého taky ukončil na TKO. Potom ale přišel zápas s Alexanderem Volkanovskim a tam José vypadal, jakoby to ani nebyl on. Naprosto pasivní výkon mu zajistil prohru a José se rozhodl, že zkusí štěstí o váhu níž, v bantamové divizi.

UFC mu k jeho bantamovém debutu přichystalo Marlona Moraese, s kterým svedl vyrovnanou bitvu a i přestože jej pořád tlačil, zápas nakonec prohrál na body. Dana White se ale ozval, že pro něj je vítěz Aldo a tak nabídl Aldovi šanci o titul proti Henrymu Cejudovi. Z toho však nakonec sešlo a po odchodu Cejuda do důchodu UFC zorganizovalo zápas o uvolněný titul bantamové váhy právě mezi Aldem a Yanem.

José Aldo nemá moc „děr“ ve svém bojovém stylu. Je to elitní striker, se skvělou obranou proti takedownům, který má skvělý timing, je výbušný a jeho údery jsou velice tvrdé. Navíc má i pořádně silné kopy a jeho lowkicky jsou jedněmi z nejtvrdších v celém MMA. Nebo spíše byly nejtvrdší. Aldo jimi v minulosti vyhrával zápasy a soupeři se jich velice obávali, ale z nějakého důvodu je už několik let v zápasech nepoužívá. I přestože je José Aldo elitním strikerem, začínal s BJJ, ve kterém se stal i mistrem světa. V MMA své grapplerské umění ale moc často nevyužívá a raději se snaží o knockout v postoji. Největší a možná také jediný problém, má José pravděpodobně s vytrvalostí, kdy s přibývajícími koly většinou uvadá.

Naproti tomu Petr Yan je ve svých 27 letech na vrcholu sil a bude se snažit zúročit svoji dravost. Léta boxu mu daly skvělý striking a rychlé a tvrdé ruce. Yan není ten typ bojovníka, který by soupeře zasypal údery, ale je ochoten si počkat na tu správnou příležitost a pak na něj vypustí pár přesně mířených granátů, kterými dokáže soupeře knockoutovat. Do arzenálu zařadil i kopy a kolena a je velice dobrý i u práce na pletivu. Na zem dobrovolně nechodí a když už se tam ocitne, hned se zvedá zpátky.

V jejich vzájemném souboji se neočekává, že by oba borci chtěli jít na zem a pravděpodobně se bude celý zápas odehrávat v postoji, kde půjdou oba borci po KO. Bude zajímavé sledovat, kdo si vybuduje větší respekt a bude svého soupeře tlačit. Expertem je v tomto ohledu poněkud statičtější Aldo, který je zvyklý své soupeře tlačit a vnucovat jim svůj bojový styl. Petr Yan je zase pohyblivější a pravděpodobně o něco rychlejší a může Alda překvapit rychlou kombinací z dálky.

I přestože Petr Yan kromě Urijaha Fabera a Johna Dodsona neporazil moc větších jmen, podle sázkařů je větším favoritem než José Aldo. Určitě by však nebylo rozumné Alda odepisovat a pokud v sobě brazilský bojovník probudí doutnající oheň, může ruskou mašinu docela přesvědčivě porazit.

Zápas proběhne v neděli, kolem 5. hodiny ranní. Pokud se vám ale nebude chtít vstávat, přečtěte si report ze zápasu, který pro vás nachystáme krátce po skončení souboje.

Zdroje:  Sherdog

Nejnovější články