Aldo vypadal v nižší váze skvěle, přesto těsně nestačil na krajana Moraese

Aldo vypadal v nižší váze skvěle, přesto těsně nestačil na krajana Moraese Moraes vs Aldo, UFC 245 | zdroj: Profimedia

Bývalý šampion José Aldo se pokusil o restart kariéry v nižší váhové kategorii. Ten však nevyšel úplně podle jeho představ.

Marlon Moraes vs Jose Aldo

Aldo nevypadal během shazování váhy úplně nejlépe, ačkoliv tvrdil, že se tak dobře před zápasem ještě necítil. V bantamové váze navíc nikdy nezápasil a převládaly tedy pochybnosti, zda dokáže udržet vysoké tempo a bude schopen po náročném weightcutu absorbovat údery. Brzy však ukázal, že všechny pochybnosti byly zbytečné.

Aldo překvapivě nevypadal nijak zásadně větší než Moraes, spíše se to zdálo být naopak. Moraes navíc zápas otevřel přeskočeným kopem na hlavu z přední nohy, který Alda zaskočil nepřipraveného. Ten se sice usmál, ale na okamžik to vypadalo to, že uvidíme smutný a rychlý pád bývalého neporazitelného krále. Naštěstí se však rychle vzpamatoval a přestože Marlon zkoušel stejnou techniku ještě několikrát, Aldův kryt byl už vždy přesně na místě. Navíc se mu povedlo trefit tvrdou zadní, kterou si získal zpátky soupeřův respekt. Ke konci kola pak začal trefovat víc a víc a Moraes byl v problémech. Udělal tedy to nejlepší, co mohl, a vzal zápas na zem, kde do konce kola přežil. Zároveň mu takedown přinesl další body. První kolo tedy vyhrál.

moraes aldo Moraes vs Aldo, UFC 245 | zdroj: Profimedia

Druhé kolo Aldo neustále tlačil a nedal svému soupeři ani chvíli prostoru pro oddechnutí. Moraes vypadal jako by šetřil energii a boxoval celé kolo z ústupu. Přesto se mu občas podařilo pěkně trefit, ale Aldo vypadal, že je z pérové váhy zvyklý na větší rány, a nic to s ním nedělalo. Když se zápas dostal do přestřelky, skvěle uhýbal hlavou a nedával Moraesovi moc šancí na čisté zásahy. Zdálo se, že má král Ria stále větší převahu a jeho soupeř bude muset v následujícím kole přijít s něčím jiným, pokud bude chtít zápas zvrátit na svou stranu.

Na začátku třetího kola to však nevypadalo, že by Marlon chtěl zkusit něco výrazně jiného. Vyšel mu trojitý jab, a i když na zpomalených záběrech bylo vidět, že v něm byla síla, Aldo doslova ani nehnul brvou. Moraes začal dobře kopat, zatímco Aldo kopnul snad jenom jeden lowkick za zápas. Kdysi přitom jeho kopy na nohy soupeře patřily k nejobávanějším v celé UFC. Těžko tedy říct, proč v posledních zápasech takřka vůbec nekope, což ho možná také stálo vítězství. Moraes v poslední části zabral a pokusil se zápas u rozhodčích strhnout na svoji stranu, zatímco Aldo jako by byl přesvědčen, že udělal dost a vítězství je jeho.

Vyrovnaný zápas, kde měl sice Aldo po většinu času optickou převahu, ale dva ze tří rozhodčích nakonec viděli vyhrát Moraese. José tak v podstatě dopadl stejně jako v předešlém zápase s Volkanovskim, kde mu rovněž k vítězství scházelo strašně málo. Částečně je na vině také jeho trenérský tým, který by mu měl během zápasu říct, jak má nabodováno. Legenda tedy nepadla, ale pokud bude chtít Aldo pomýšlet na titul, bude muset ve své přípravě něco změnit. Zato Moraes zůstává na vrcholu divize a brzy nejspíš dostane další šanci proti Henrymu Cejudovi, případně by se o ni mohl pobít s Petrem Yanem, který porazil legendu Fabera. Bantamová váha každopádně začíná být hodně zajímavá a to se navíc v příštím roce dočkáme návratu bývalého šampiona Codyho Garbrandta.

Vítěz: Moraes - na body


Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články