Předvoj hlavní karty UFC předvedl brilantní jiu-jitsu i tvrdá KO

Předvoj hlavní karty UFC předvedl brilantní jiu-jitsu i tvrdá KO Hooper vs Teymur, UFC 245 | zdroj: Profimedia

Dvacetiletý nováček předvedl skvělou techniku, stejně jako dva zkušení veteráni.

Chase Hooper vs. Daniel Teymur

Dvacetiletý debutant Hooper měl „horšího“ z bratří Teymurů porazit. Jeho soupeř byl samozřejmě proti a tak měl hned v prvních vteřinách nasazenou gilotinu a Hooper dokonce musel běhat po pletivu, aby se z ní dostal. I tak se ale diváci divili, jak to, že nespí. Mnohem menší Teymur chtěl popřít predikce a Hoopera počastoval hákem, který mladíka poslal na zem. Ten ale v pádu Teymura strhl na zem a dokázal se propracovat díky mnohem delším končetinám do soupeřových zad. Nasadil skvělé škrcení ze zad a Teymur… držel.

Jeho obličej stále více rudnul, všichni čekali, kdy odklepe nevyhnutelný konec, ale Teymur, který zjevně bojoval o zbytky vědomí držel. Podařilo se mu dokonce škrcení shodit a už v tu chvíli si zasloužil bonus za výdrž. Hooper se ale rychle přesunul a ještě omámenému Teymurovi nasadil z full mountu nevídaný triangl nohama a začal jej zasypávat ranami. Rozhodí zápas raději ukončil, protože se Teymur neměl moc jak bránit. Dvacetiletý Hooper patří mezi nadějné a sympatické fightery, hlavně díky své výšce a ohebnosti, ale ještě jej čeká dlouhá cesta, protože Teymur jej dvakrát snadno nachytal. Nicméně je to právě Teymur, jehož cesta v UFC asi končí, protože z pět zápasů má čtyři prohry.

Vítěz: Hooper - TKO


Matt Brown vs. Ben Saunders

Souboj dvou veteránů za zenitem. Očekávalo se, že v lepší formě bude Brown, protože Saunders v posledních zápasech ukazoval, že ztrácí odolnost. Na druhou stranu, jeho práce v klinči i jiu-jitsu budí i dnes respekt. První kolo muselo zklamat každého, kdo očekával přestřelku. Saunders rychle nasadil Brownovi triangl a držel ho. Brown zkušeně kontroloval váhu a alespoň jednu ruku, aby jej Saunders neuspal, a tak to šlo čtyři minuty. Souboj zkušeností nakonec skončil lépe pro Browna, který se obránil a Saunders spálil spoustu energie.

Brown tohle nechtěl v druhém kole dopustit a držel se minutu a půl v postoji, kde Saunders působil zranitelně. Jeden high kick jím silně otřásl a Brown mu nasázel dalších pár ran. Saunders ale přenesl boj na zem a zkoušel zase zamknout triangl. To ale Brown odmítl a proměnil boj na zemi v drsnou, krvavou rvačku, kde prosadil řadu úderů a loktů. Saunders se bránil pokusy o triangl a údery dlaní, Brown si držel silnou pozici a snažil se protlačit co nejvíc úderů, aniž by se příliš odkryl. Půl minuty před koncem rozhodčí zápasníky zvednul a Brown se vrhl do útoku. Saunders raději šel na zem, ale Brown šel za ním a zasypal Saunderse kladivy a drsným loktem, který byl začátkem konce. Po pár ranách, několik vteřin před koncem kola, rozhodčí zápas ukončil, protože Saunders ztratil vědomí.

Vítěz: Brown - KO


Ian Heinisch vs. Omari Akhmedov

Akhmedov začal sbírat skalpy veteránů poté, co se rozhodl vykašlat na shazování do welteru a raději zůstal ve střední váze. Jeho obnovenou sílu a sebedůvěru měl vyzkoušet Ian Heinisch, jehož raketový vzestup zastavil Derek Brunson. Heinisch začal velmi agresivně a sebevědomě. Přesné kopy a údery Akhmedova zaskočily. Pak se ovšem Američan pokusil o takedown, Akhmedov jej ubránil a na oplátku zasadil dva tvrdé údery, kterými obtiskl svou rukavici na soupeřovo čelo. Bylo jasně vidět, jak se najednou Heinisch bojí pustit do přestřelky a je mnohem opatrnější, čehož jeho soupeř využíval. První kolo navíc zakončil opravdu tvrdým slamem, kdy Heinische zvedl do vzduchu a skoro s ním prorazil podlahu oktagonu.

V druhém kole se Akhmedov držel taktiky protiútoků a vycházela mu. Heinisch mu šel vstříc a Dagestánec mohl vyrážet tvrdými ranami zpět. Opakovaně se trefoval overhandem a přitom hrozil takedowny, které musel Heinisch bránit. Ten se minutu před koncem pokusil o vlastní takedown, ale dosáhl ho až pět vteřin před koncem a nic z něj nedokázal vytěžit. Do třetího kola musel Američan nastupovat s vědomím, že pravděpodobně obě předchozí prohrál a potřebuje Akhmedova knockoutovat nebo donutit odklepat.

Oba borci už zpomalili, ale Henischovi se stále nedařilo přijít s efektivní ofenzivou. Až v půlce kola trefil pěkný kop na čelist, na což Akhmedov reagoval hákem, který Heinischem otřásl, ale přesto Američan přešel do pokusu o takedown. Akhmedov ale toho využil ke zpomalení a pozici obrátil. Dagestánci ale už začaly docházet síly a Heinisch konečně získal svůj takedown, kdy začal soupeře zasypávat ranami. Akhmedov se ale přesto zvedl a zastavil další pokus o útok tvrdým direktem. Zápas nakonec dospěl ke svému konci, přičemž na body zaslouženě vyhrál Akhmedov.

Vítěz: Akhmedov – na body akhmedov heinisch Akhmedov vs Heinisch, UFC 245 | zdroj: Profimedia

Ketlen Vieira vs. Irene Aldana

Neporažená Vieira se vrátila po skoro dvou letech, kdy byla mimo klec kvůli zranění. Její soupeřkou byla Irene Aldana, přemožitelka Lucie Pudilové, která ale ve svém posledním zápase podlehla Raquel Pennington. Byla otázka, v jaké formě se vrátí aktuální dvojka ženského bantamu Vieira a jak se vypořádá se skvělým boxem Aldany.

Vieira byla zřetelně silnější a Aldana techničtější. Celé první kolo se odehrávalo v postoji, kdy Aldana lépe trefovala pravačkou, ale Vieira ji začala čím dál tím častěji nachytávat tvrdými ranami z protiútoků. Ke konci kola už Aldana krvácela z nosu a měla celý obličej červený od opakovaných zásahů. Jenže pak přišel její moment. Vieira se dost rychle nestáhla a levý hák Aldany zasáhl její bradu. Brazilka ještě na zemi jevila známky zbytků vědomí a tak jí Aldana ještě přidala tvrdou ránu a sudí zápas devět vteřin před koncem prvního kola ukončil. Nádherný knockout!

Vítězka: Aldana - KO


vieira aldana Vieira vs Aldana, UFC 245 | zdroj: Profimedia

Geoff Neal vs. Mike Perry

Perry kdysi představoval nadějnou, dravou hvězdu welterové váhy, ale ty časy jsou pryč. Prohry s Cerronem a Luquem jej v postupu rychle zastavily a nyní musí bojovat o svoje místo na slunci a v top 15 divize. Pochodeň převzal jeho dnešní soupeř Geoff Neal, který ještě v UFC neprohrál a byl i výrazným favoritem.

Oba začali jako praví drsňáci, vyměnili si po kopu do rozkroku a ani jeden si nevzal čas na zotavení, jen si plácli rukavicemi. Brzy na to ale udělal Perry klíčovou chybu, odkryl se a Neal jej trefil zleva high kickem do hlavy. Perry se přepotácel přes celý oktagon a Neal se řítil za ním. Pokusil se o dva další high kicky, které Perry vykryl, byť ten druhý jen částečně. Pak ale trefil Neal stále se potácejícího Perryho pravačkou za ucho a hned na to levačkou do čelisti. Perry už v pádu jen automaticky máchal rukama a rozhodčí zápas včas zastavil. Další krásné KO!

Vítěz: Neal - KO


Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články