Je tu turnaj roku, v UFC nás čeká bitva o tři tituly v jediném večeru

Je tu turnaj roku, v UFC nás čeká bitva o tři tituly v jediném večeru zdroj: Profimedia

UFC 245 je ultimátní vánoční odměna pro všechny fanoušky MMA.

Kamaru Usman vs. Colby Covington

Dlouho očekávaný zápas! Již půl roku fanoušci volají po třaskavém duelu, kdy se střetne rozum a vyzrálost proti chaosu a šílenství. Možná nejvyrovnanější titulový zápas za poslední roky. Oba bojovníci mají shodnou bilanci, porazili stejné soupeře a prezentují se velmi podobným bojovým stylem. Kamaru Usman (15-1) je první africký šampion UFC a nutno říct, že po právu. Drží nejdelší sérii vítězství ve weltrové váze (10) a v UFC je neporažen. V roce 2018 porazil Emia Meeka, Demiana Maiu a Rafaela dos Anjose. Všechny tři soupeře utrápil v plném počtu kol. Proti Maiovi ubránil 15 pokusu o takedown a potvrdil svou stoprocentní obranu proti strhům. RDJ byl úplně bez šance, pět kol strávil na pletivu plný frustrace. Titulová šance přišla v březnu letošního roku.

Nikdo neví, co bylo s Tyronem Woodleym, ale v zápase vypadal špatně a od první minuty ztrácel a nenašel recept na „noční můru“ z Nigérie. Usman Woodleyho trápil na pletivu i na zemi, neustále zasypával tvrdými údery a postupně vysával z bývalého šampiona potřebnou energii. Vyhrál s přehledem a konečně získal vytoužený mistrovský pás. Delší dobu se spekulovalo, s kým se příště utká. Mluvilo se o Masvidalovi, ale šanci nakonec dostal křikloun z Floridy, který svým vystupováním pije krej téměř všem fanouškům. Covington má stejnou bilanci 15-1, když 7 soupeřů ukončil před limitem. Colby je až neuvěřitelně fyzicky připravený a protivníky drtí nátlakovým stylem boje.

Robbie Lawler schytal přes 500 úderů, což je rekordní zápis v utkání welterové váhy. „Chaos“ je excelentní wrestler, který tahá soupeře po pletivu a háže po zemi. Stejně jako Usman, porazil Maiu i Dos Anjose, navíc podobným způsobem, když oba bojovníci neustálým tlakem znechutili oboum borcům průběh zápasu. Současný šampion bude mít jistě výhodu v postoji, je fyzicky lépe připravený věří svým tvrdým úderům. Na druhé straně Covington soupeře trápí velkým počtem slabších úderů, které sice protivníka neuspí, ale vysávají z něj potřebný elán i energii do dalších kol. Hlavní zápas turnaje je opravdu těžké tipovat, uvidíme, kdo prosadí svoji hru. Mezi fanoušky je favoritem Usman, především proto, že Colbyho nemá nikdo rád. Souboj dobra proti zlu začne v sobotu od 04:00 na Nova Sport 2. 

Max Holloway zdroj: Profimedia

Max Holloway vs. Alexander Volkanovski

Další titulový zápas pro Maxe Hollowaye. Rodák z Havaje patří mezi nejlepší světové zápasníky a neohroženě vládne pérové divizi. Od porážky s Conorem McGregorem v roce 2013 začal všechny soupeře porážet ve velkém stylu a nyní se pyšní šňůrou čtrnácti vítězství v pérové váze. Max vyniká nevyčerpatelným kardiem, které využívá především v pozdějších kolech, když dokáže neustále zvyšovat zápasové tempo a počty úderů. Je rekordmanem v počtu trefených úderů v jednom kole i v jednom zápase. Brian Ortega schytal víc než 500 přesných ran.

Šampion Ortegu doslova zdemoloval a přítomní fanoušci nechápavě zírali, co všechno Ortega vydrží. Útok na titul šampiona lehké váhy sice nevyšel, ale chuť si Holloway spravil porážkou další legendy- Frankie Edgara. Bývalý šampion sice s Maxem vydržel pět kol, ale u bodových rozhodčích neměl žádnou šanci. Sympaťák z Havaje drží působivou bilanci 21-4 a nesmíme zapomenout, že mu je pouhých 28 let. Vrchol svých dovedností má tedy ještě před sebou. UFC povážlivě docházejí adekvátní soupeři, neboť Max vyčistil téměř celou divizi. V hlavním předzápase narazí na australského bijce, který prohrál jediný zápas kariéry.

Alexander Volkanovski touží být dalším bojovníkem z oceánie, který se stane šampionem UFC. Jedenatřicetiletý rodák z Nového Jižního Walesu vyhrál dvacet duelů, z toho 14 ukončil před limitem. Neporažen je od roku 2013 a po třech letech v UFC sahá po titulu. Výrazně na sebe upozornil, když na ostře sledovaném turnaji UFC 232 ukončil před limitem Chada Mendese a potvrdil, že s ním matchmakeři opravdu musí počítat. V květnu, jako odměnu za skvělé výkony, dostal na talíř brazilskou legendu Jose Alda a neměl žádné slitování. Utkání vyhrál jednomyslným rozhodnutím na body a řekl si o titul.

Alex uznává současného šampiona, jako nejlepší pérovou váhu všech dob, ale nyní je připraven převzít stráž. Holloway má lepší fyzické dispozice, což se může v uktání projevit. Delší paže i větší bojová vzdálenost budou hrát do karet současnému králi. Volkanovski musí zkracovat vzdálenost a nebát se bojovat v kapse, kde lítá jeden úder za druhým. V zápase by se měly projevit zkušenosti Maxe Hollowaye, který porazil vše, co svět pérové váhy nabízí.

Amanda Nunes zdroj: Profimedia

Amanda Nunes vs. Germaine De Randamie

V prvním titulovém klání se představí dvojnásobná šampionka a nejlepší žena v dějinách MMA – Amanda Nunes. Členka American Top Teamu se během posledních let vyšvihla mezi největší hvězdy bojových sportů a svou pozici si náramně užívá. Stala se velkou tváří UFC, podporuje charitu, pořádá semináře s fanoušky. Ve své kariéře potkala ty nejlepší bojovnice, které UFC nabízí. Ukončila Rondu Rousey, Mieshu Tate, Chris Cyborg a v posledním zápase i Holly Holm. Všechno bývalé šampionky, které neměly proti brazilské lvici sebemenší nárok.

Nunes má nebývalou sílu v úderech, které vypínají soupeřky. Především dlouhý overhead, je zbraň, kterou Amanda ovládá dokonale. Cyborg by mohla vyprávět. Holly Holm skončila na podlaze po krásně mířeném high kicku. Dvojnásobná šampionka je komplexní bojovnicí, která má ve svém rekordu neskutečných 13 ukončení. V jedenatřiceti letech je na vrcholu kariéry a hodlá dál obhajovat oba pásy. S De Randamie se již v UFC utkala a vyhrála v prvním kole. Psychická výhoda tedy bude na straně šampionky.

Vyzývatelkou bude sympatická rodačka z Utrechtu, které posbírala několik světových titulu v kickboxu a všeobecně se říká, že patří mezi nejlepší postojářky v MMA. Trénuje v San Jose v celosvětově uznávané American Kickboxing Academy, po boku Khabiba, Cormiera či Caina Velasqueze. Germanie je velmi vděčná za titulový zápas a celý fight week v Las Vegas si náramně užívala. Na tiskové konferenci působila mile, pokorně a bylo vidět, že si postavení titulové vyzývatelky velmi cenní a užívá zároveň. Germaine není příliš aktivní bojovnicí.

Od roku 2015 zvládla pouze pět duelů, ale všechny dokázala vyhrát. Porazila i Holly Holm či Aspen Ladd. Jedinou porážku v UFC jí uštědřila právě Amanda Nunes, ale před dlouhými šesti lety. Nizozemská rodačka je za ty roky výrazně posunula a zlepšila své dovednosti. Určitě bude pro šampionku vekou výzvou, ale pokud Nunes předvede výkon, na který jsme v posledních letech zvyklí, utkání vyhraje a potvrdí svou dominanci.

  Jose Aldo Frankie Edgar zdroj: Profimedia

Marlon Moraes vs. Jose Aldo

Další legendární bojovník na hlavní kartě. Jose Alda netřeba dlouze představovat. Dlouhé roky neohrožený král pérové váhy padl na kolena po souboji s Conorem McGregorem, který mu uštědřil KO za pouhých 13 vteřin. Tím po deseti letech skončila vítězná série a vláda brazilského rodáka. Když McGregor odešel do lehké váhy, UFC vrátilo titul Aldovi, který měl možnost obhájit proti Maxi Hollowayovi. Holloway ukázal, kam se moderní MMA posunulo a Alda dvakrát ukončil ve třetím kole.

Po roční pauze se vynikající kickboxer vrátil, aby překvapivě hladce ukončil Jeremyho Stephense. Vítězství nad Renatem Carneirem ukázalo, že se bývalý šampion zkouší vrátit mezi nejlepší. Zpátky na zem ho vrátil Alex Volkanovski, když Alda přejel ve třech kolech a zajistil si tím titulový zápas, v který doufal právě brazilský národní hrdina. Jose změnil zápasovou strategii a rozhodl se přejít do nižší – bantamové váhy. Během týdne jsme viděli záběry z drastického shazování, které může mít na výkon v zápase velký vliv. Aldo opravdu nevypadal dobře a uvidíme, jak se dá do začátku galavečera dohromady.

Do červeného rohu nastoupí rodák z Ria, jedenatřicetiletý Marlon Moraes. „The Magic“ je skromný a usměvavý bojovník, který nevyhledává trashtalk či jiné konflikty. Poctivě trénuje a jde si za svým cílem, stát se nejlepším. Z dvaadvaceti vítězství ukončil 16 před limitem a pouze 6x odešel poražen. V UFC prohrál s Raphaelem Assucaem, kterého dokázal v odvetě porazit a vysloužit si tím titulový duel s Henry Cejudem. Ač vypadal Moraes skvěle připravený, Triple C, jak si Cejudo přezdívá, ukončil Marlona ve třetím kole tvrdými údery. Moraes se dle svých slov z porážky poučil a nyní je silnější než kdy dřív. Aldo měl problémy s váhou, Moraes plný tréninkový kemp bez vážnějšího zranění. Mladší z dvoje Brazilců do zápasu vstupuje jako favorit a dá se čekat, že pozici potvrdí.

Petr Yan Petr Yan - Jin Soo Son, USA Today | zdroj: Profimedia

Petr Yan vs. Urijah Faber

V prvním zápase hlavní karty se představí legenda bojových sportů a vycházející hvězda bantamové divize. Kluk z Kalifornie, jak se Faberovi přezdívá, se vrátil ze sportovního důchodu, aby znovu okusil atmosféru velkých MMA turnajů. Bývalý šampion WEC a zakladatel Team Alpha Male gymu během třinácti let vybojoval 35 profesionálních vítězství, z toho 17 duelů ukončil před limitem. Ve své kariéře zápasil s těmi nejlepšími bojovníky napříč nejlehčími váhami, v roce 2016 pověsil rukavice na hřebík a vrhl se na trenérskou dráhu. Po třech letech se vrátil, aby v prvním kole ukončil Ricky Simona a ukázal, že návrat myslí vážně. Dnes je Faberovi 40 let a otázkou je, v jaké formě se představí. Nejlepší roky kariéry má již za sebou a jeho sobotní soupeř je mladý a velmi motivovaný bojovník, který touží získat skalp legendy.

Peter Yan je rodák z Omsku, který se pyšní bilancí 13-1. Jedná se o komplexního bojovníka, který 7 duelů ukončil před limitem a 6x vyhrál na body. Jeho doménou je neustálý pohyb, velká frekvence úderů a tlak na soupeře. V UFC za dva roky vybojoval pět vítězství, jméno si udělal v posledních dvou zápasech, kdy suverénně přebodoval jak Johna Dodsona tak i Jimmie Riveru. Yan je na čtvrtém místě bantamové divize. Je tedy jeden, dva zápasy od titulu. Pokud v otevíracím duelu hlavní karty porazí legendu MMA, zvýší zájem o svoji o osobu a v příštím roce zcela určitě dostane titulovou příležitost.

  

Zdroje:  Vlastní , MMA Fighting , MMA Mania

Nejnovější články