Usman vs Covington: Boj o titul welterové váhy v UFC bude na ostří nože

Usman vs Covington: Boj o titul welterové váhy v UFC bude na ostří nože zdroj: Profimedia

Kamaru Usman bude poprvé obhajovat svůj šampionský pás proti nenáviděnému Colby Covingtonovi

V hlavním zápase na UFC 245 se o titul šampiona welterové divize proti sobě postaví současný šampion Kamaru Usman a vyzyvatel Colby Covington. Usman ani Covington se nemohou vystát a dost se těší, až si to v oktagonu vyříkají.

Oba rivalové si jsou dost podobní, pravděpodobně víc, než by chtěli - když tedy pomineme jejich vizáž a charakter. Oba jsou v podstatě stejně staří i stejně vysocí, oba mají za sebou 16 zápasů, oba prohráli pouze jednou, a to na submisi, oba mají 15 výher a oba nedávno při své cestě na špičku divizie porazili Demiana Maiu a Rafaela dos Anjose. A navíc to oba udělali v podobném stylu, kdy celou dobu nad svými soupeři dominovali a jasně vyhráli na body. Nutno říct, že Usman měl s oběma soupeři o něco méně práce a dominoval jim o něco více než Covington.

Usman i Covington mají velice podobný zápasnický styl, kdy se spoléhají především na obrovskou výdrž a skvělý wrestling. Oba bojovníci byli také ve wrestlingu univerzitními šampiony USA.

Jak Usman, tak i Covington své soupeře sedmkrát ukončili před limitem. Ve způsobu jakým to udělali se ale oba trochu liší. Zatímco Usman má na svém opasku 6 KO a jednu submisi, Covington knockoutoval své soupeře pouze dvakrát, ale zase je donutil odplácat pětkrát. Covington totiž nemá v úderech takovou sílu a více než na tvrdost svých úderů spoléhá na jejich počet. Své soupeře doslova pronásleduje a zasypává údery a drží v UFC rekord za nejvíce vyslaných úderů, když Robbieho Lawlera zahltil celkem 541 údery. Kamaru Usman naopak nebouchá tak často, ale jeho údery jsou tvrdé a jeho soupeři to občas mají problém ustát.

Co tyto borce taky spojuje, je jejich vzájemná rivalita. Colby Covington je známý tím, že uráží každého a ani na Kamaru Usmanovi nenechal niť suchou. Navíc jej nesnáší kvůli tomu, že jej Usman předběhl v honbě za titulovým zápasem proti Tyronu Woodleymu. Kromě nadávek o Usmanovi říká, že je naprosto bezvýznamný, že je zbabělec, že jeho styl uspává lidi a že až s ním skoncuje, tak po něm neštěkne ani pes. Ačkoliv je každému jasné, že Covington se snaží hlavně přitáhnout lidi ke sledování zápasu, Usman si to začal brát osobně a je znát, že Covington mu pořádně leží v žaludku.

„U žádného svého soupeře jsem nikdy nebyl zlomyslný. Nikdy jsem nikomu nechtěl ublížit a zranit ho. Tohle je týpek, kterému ale chci opravu ublížit. Budu ho mlátit tak dlouho, dokud mě neodtrhne rozhodčí,“ varoval současný šampion Usman. Covington se tak dokázal dostat Usmanovi do hlavy, a to většinou nedopadá dobře. Své o tom ví například José Aldo, kterého Conor McGregor vyprovokoval a následně knockoutoval za 13 sekund. Jestli to současný šampion dokáže ustát, nenechá se vyprovokovat ke zbrklému útoku a zůstane v zápasu bez emocí, bude docela zásadní, protože Covington má buldočí povahu a zcela určitě po něm půjde a bude se snažit využít každou Usmanovu chybu.

Mírným favoritem je současný šampion, ale bude to mít těžké a pravděpodobně půjde vyrovnaný zápas do poslední vteřiny. Hodně zajímavé by bylo sledovat situaci, pokud by Covington opravdu Usmana porazil a získal šampionský pás. Colby Covington totiž nemá s UFC prezidentem Danou Whitem nejlepší vztahy (mírně řečeno) a na předzápasové tiskové konferenci zopakoval, že pokud se mu bude White snažit připnout šampionský pás, tak mu pás vezme a přetáhne jej s ním po hlavě. Je však dost možné, že pokud by svůj nápad náhodou zrealizoval, asi si bude muset hledat nové angažmá v jiné MMA organizaci.

Zdroje:  Vlastní , Bloody Elbow

Nejnovější články