Nejvíce nenáviděný zápasník MMA se jde porvat o titul

Nejvíce nenáviděný zápasník MMA se jde porvat o titul zdroj: Profimedia

Colby Covington se pokusí vzít pás ve welterové váze Kamaru Usmanovi. A sebevědomí mu nechybí

Colby „The Chaos“ Covington je asi nejméně populární zápasník současnosti. Kamkoliv přijde, tam udělá rozruch. Neustále se na sebe snaží upoutávat pozornost, rád provokuje, nebojí se proti sobě naštvat kohokoli a nezůstává jenom u svých soupeřů. Není tajemstvím, že i jeho šéf, UFC prezident Dana White, jej nemůže vystát. Colby před pár měsíci prohlásil, že nedopustí, aby mu Dana White nasadil šampionský pás, až porazí Kamaru Usmana. „Jestli se mi pokusí zavázat šampionský pás kolem pasu, vezmu mu ten pás a přetáhnu jej s ním přes ksicht“. Dana White je ve fight businessu už dost dlouho, ale ani on není zvyklý na taková slova, zvlášť od svých „zaměstnanců“. White ale i přesto udržel nervy na uzdě a akorát ironicky konstatoval, že mu s tím přeje hodně štěstí a že Covington je „velkohubý idiot“.

„Nemám nice hezkého, co bych řekl o Danu Whiteovi a vím, že on taky nemá nic hezkého co by řekl o mně. Pořád si o mně vymýšlí lži a cpe to médiím. Já nemám strach nazvat lidi pravými jmény“, kontroval Covington.

Jisté je, že Colby si vytváří stále větší list nepřátel. Dokonce i šampion v těžké váze, Stipe Miocic, se nechal slyšet, že si s Covingtonem bude muset „promluvit“. Po svém vítězném zápase s Danielem Cormierem si totiž Colby pustil hubu na špacír: „Říkal nějaké věci mojí ženě, po mém zápase. Budu si s ním muset promluvit. Bude to jen normální konverzace, neurvu mu hlavu. Jen si s ním chci promluvit“, řekl Stipe.

Nikoho už asi nepřekvapí, že pro svého současného rivala, Kamaru Usmana, se kterým se Covington utká již tuto sobotu, 14. Prosince, nemá Covington žádná vřelé slova: “Je to sr*č. Nemá žádnou osobnost, doslova. Tyron Woodley má vice charisma než on. To je docela smutné, protože Tyron Woodley má nulové charisma”, dokázal Covington urazit dva zápasníky najednou.

Covington o sobě netají, že je zarytý republikán a americký patriot a má velice přátelské vztahy s Donaldem Trumpem, který jej dokonce pozval i do Bílého domu. Na toto téma se také vysmál svému buducímu soupeři, Kamaru Usmanovi, který pochází z Nigérie. „Buďme upřímní, po tomhle zápase [ve kterém Covington porazil Robbieho Lawlera] mi zavolal prezident Spojených států amerických. Kdo kdy zavolal Usmanovi, náčelník nějakého kmene z Nigérie s pomocí kouřových signálů?“

Ruku na srdce, svým chováním si „The Chaos“, jak zní přiléhavá přezdívka Covingtona, nezískal příliš mnoho fanoušků a většina MMA fandů by jej rádi viděli zmláceného. Ale vypadá to, že přesně o to Colbymu jde. Ať jej lidi milují nebo nenávidí, všichni se na jeho zápas rádi podívají. A to je dnes v MMA businessu to nejdůležitější.

Colby Covington zdroj: Profimedia

O tom, že Colbyho trashtalk a provokace je jen marketingovou maškarou promluvil nedávno on sám: „Nikdy jsem tohle nikomu nevyprávěl, ale před třemi zápasy, než jsem bojoval s Demianem Maiou, UFC řeklo mému managerovi Danu Lambertovi, že mi neprodlouží smlouvu. Neměli rádi můj styl, nelíbilo se jim, že jsem nebyl moc zajímavý. To bylo předtím než jsem začal lidi bavit a pochopil, jak tenhle business funguje. Před tímto zápasem mi řekli, že je jedno jak to dopadne, neprodloužíme ti smlouvu, nemáme rádi tvůj charakter, nemáme rádi tvůj zápasnický styl.“

Convington si tedy řekl, že nemá co ztratit a snažil se napodobit McGregora a jeho trashtalk. Po zápase, ve kterém dominantně přejel Demiana Maiu na jeho domácí půdě v Brazílii, řekl do mikrofonu, že Brazilci jsou „špinavé zvířata“, a že Brazílie je „žumpa“. Netřeba dodávat, že se to brazilskému publiku moc nelíbilo a Colby musel být eskortován za pomocí ochranky. Tento trashtalk mu ale nejspíše zachránil práci: „To video obletělo svět a bylo virální. A UFC se toho chytlo a řeklo si, že mě musejí prodloužit smlouvu. Takže tohle zachránilo moji kariéru a byl to taky zlomový bod mojí kariéry. To ostatní je historie.“

O tom, že Covington není ve skutečnosti takový hlupák a záporák, promluvil i jeho týmový kolega, Jorge Masvidal: „Znám Colbyho více než šest let. Je to můj dobrý přítel. A můj postoj k jeho výrokům? Je mi to jedno. Znám ho, jaký je doopravdy. Všechen ten trashtalk dělá jen aby vydělal peníze. Funguje to, fanoušci chtějí vidět lákavé titulky a Covington jim je dokáže nadělit ve velkém počtu. Ale v normálním životě je úplně jiný. Je to fajn kluk, je lidský. Nemám vůbec rád trashtalking, ale Covington je zláštní kluk.“

Ať je Colby Covington jen „velkohubý idiot“ nebo marketingový „génius“, jisté je, že bojovat umí skvěle. Svůj titulový zápas si nejen vyřval, ale především opravdu vybojoval. Ze 16 zápasů jich vyhrál 15 a především jeho poslední 3 soupeři byli skutečnou špičkou ve welterové divizi a Covington je nejen porazil, ale naprosto převálcoval.

Poté, co Colby jednoznačně porazil Demiana Maiu na body, mu dalo UFC příležitost bojovat proti Rafaelu Dos Anjosovi. Jelikož se tehdejší šampion Tyron Woodley se zranil, bojovalo se v tomto zápase o mezitimní titul welterové váhy. Covington nastoupil do Brazilce totálně bez respektu a jak je jeho zvykem, nedal mu celý zápas vydechnout. Když jej zrovna netlačil na klec, tak jej zasypával údery nebo házel na zem. Covington tak vyhrál jednoznačně na body. Po tomto zápasu byl naplánovaný zápas proti šampionu, Tyronu Woodleym. Jenže Covington nemohl bojovat kvůli operaci nosu, a tak se o titulový pás nakonec utkal Woodley s Darrenem Tillem. Woodley Tilla uškrtil na D’arce choke a zůstal šampionem.

Logicky měl nastoupit jako další vyzyvatel právě Covington, ale dost možná právě kvůli své neoblíbenosti ve vedení UFC, dostal šanci na zápas o titul ve welteru Kamaru Usman. Ten nad Woodleym vyhrál a stal se tak novým šampionem welterové váhy. Colby tutu „zradu“ jen těžce nesl a neustále se dožadoval titulového zápasu. Opět mu však nebylo přáno a UFC mu do cesty postavila „nemilosrdného“ Robbieho Lawlera. Covington však v pětikolové bitvě nedal Lawlerovy žádnou šanci. Zápas měl podobný průběh jako jeho ostatní zápasy. Covington Lawlerovi nenechal vydechnout a pořád jej zasypával údery, klinčoval, strhával na zem a po pěti kolech nebylo pochyb o tom, že Colby zvítězil. „The Chaos“ v tomto zápase také stanovil nový UFC rekord pro nejvíce úderů v zápase, když na Lawlera vysypal celých 541 úderů.

Po takovém výkonu už UFC opravdu nemohlo dělat nic jiného a chtě nechtě, muselo dát Covingtonovi zápas o titul proti Kamaru Usmanovi, na který se můžeme těšit už tuto sobotu, 14. prosince.

Hlavní doménou Covingtonova stylu je wrestling. Je několikanásobným šampionem v USA a za celou svoji MMA kariéru jej nikdo nedokázal udržet na zemi. Navíc má neuvěřitelnou vytrvalost, kdy se od první sekundy v zápase prakticky nezastaví a pořád jde dopředu a neustále ohrožuje soupeře údery, kopy i takedowny. Covington je celou svou MMA kariéru věrný floridskému klubu American Top Team, který je jedním z nejlepších klubů na světě a který už udělal spoustu šampionů.

I když není Colby Covington při svých výrocích tak vtipný jako McGregor a neumí to podávat s takovou nadsázkou, rozhodně je slyšet a o to jde v dnešním světě MMA především. Je však bezesporu skvělý bojovník, který si šanci na titul vydřel jak v oktagonu, tak vyřval u mikrofonu. Možná svůj marketingový plán nevzal za ten nejlepší konec, protože jej nejspíše více lidí nenávidí, než podporuje, ale i přesto – všichni jej chtějí vidět bojovat.

Zdroje:  Vlastní , MMA Fighting

Nejnovější články