Kdysi nejobávanější muž UFC hubne, aby zkusil získat titul o váhu níž

Kdysi nejobávanější muž UFC hubne, aby zkusil získat titul o váhu níž zdroj: Profimedia

José Aldo jde do bantamu, v cestě za titulem mu však bude stát nebezpečný Moraes

José Aldo neohroženě kraloval pérové váze dlouhé roky, dokud Conor McGregor za vším neudělal tlustou čáru, když dlouholetého šampiona knockoutoval za pouhých 13 vteřin. Jak už to tak bývá, mnozí začali Alda hned odepisovat. On se však po pauze dokázal vrátit úspěšně a perfektním výkonem dal jasně najevo, že se s ním musí počítat i nadále. Conor byl následně nucen uvolnit titul, a na trůn pérové váhy tedy usedl staronový král. Ne však na dlouho, protože ho hned vzápětí sesadil Max Holloway. Aldo pak zkusil usměvavého Havajana porazit ještě jednou, avšak zápas skončil úplně stejně – TKO ve třetím kole.

Aldo pak sice v dalších bojích dokázal ukončit tvrďáka Jeremy Stephense a krajana Renata Carneira, avšak cestu zpátky k titulu mu na body sebral Alexander Volkanovski. Australan se o něj shodou okolností utká právě na UFC 245, kde bude Aldo rovněž zápasit. Tentokrát se ale premiérově představí v nižší váze (61,23 kg). Celkem nečekaný krok, protože měl v minulosti problémy splnit i váhový limit pérové váhy (65,77) kg.

Proti se vyslovil šéf UFC i třeba zápasník Darren Till, který má s drastickým hubnutím své vlastní zkušenosti. Conor McGregor naopak svému bývalému rivalovi vyjádřil respekt. Aldo však nejspíš vycítil, že v nabité pérové váze se znovu k titulu jen tak nedostane, zatímco v bantamu mu možná bude stačit jedna výhra, aby se utkal s šampionem Henry Cejudem. Nicméně Aldo vypadá opravdu vyhuble, posuďte sami:

Jose Aldo José Aldo hubne na 135 liber | zdroj: Profimedia

Právě kvůli drastickému hubnutí je jasným favoritem Aldův soupeř Marlon Moraes. Ten má dost podobný styl jako jeho slavnější krajan a vyniká především skvělými kombinacemi a tvrdými lowkicky. Ve svém profesním resumé má pěknou sbírku KO i submisí. Do posledního zápasu proti Henrymu Cejudovi o uvolněný bantamový titul vstupoval s líbivou sérií 4 výher, z nichž 3 získal v prvních kolech, díky čemuž byl považován za jasného favorita. Cejudo však přetrpěl nohyrvoucí lowkicky a nakonec dokázal Moraese ubít na zemi. To však nic neubírá na skvělém Brazilcově výkonu.

Pokud Aldo zaváhá nebo mu odejde fyzička, má Marlon rozhodně dost velkou sílu a techniku na to, aby krále Ria, jak se Aldovi přezdívá, poslal do důchodu. Mohl by zkusit využít také svoje schopnosti v boji na zemi, avšak José má skvělou obranu proti takedownům, takže to v úvodních kolech nejspíš nepřipadá v úvahu a budeme svědky divokých výměn v postoji. Těm se totiž ani jeden z bojovníků nevyhýbá.

Aldo bude nejspíš čekat na výpady soupeře, aby je mohl kontrovat. V zápase proti Cejudovi bylo vidět, že Moraes do svých úderů občas dává všechnu sílu a pokud netrefí, Aldo ho za to bude tvrdě  trestat. Bude rovněž zajímavé, jak moc bude Moraes riskovat s lowkicky, které jsou náchylné právě na dobře načasované kontra útoky. Do karet mu nebude hrát ani to, že jeho soupeř bude mít výškovou převahu.

Pokud se chcete na zápas navnadit, pusťte si tohle preview:

Přestože je UFC 245 nabité skvělými zápasy, tohle je papírově horký kandidát na fight večera. Vše ale bude záviset na tom, jak Aldovi sedne dělání váhy. Pokud s ním bude mít problémy, dost možná uvidíme hořký konec kdysi nejlepšího zápasníka napříč vahami a na druhé straně vzestup nové hvězdy v podobě Marlona Moraese. Aldo však už v minulosti několikrát všem pochybovačům zavřel ústa, a tak jestli mu vyjde i tenhle riskantní krok, možná naopak uvidíme znovuzrození šampiona.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články