Nunes obhájila svůj titul, ale měla s de Randamie nečekané problémy

Nunes obhájila svůj titul, ale měla s de Randamie nečekané problémy Nunes - de Randamie, UFC 245 | zdroj: Profimedia

Germaine de Randamie ukázala, že někdo stále může brazilskou lvici v postoji zastínit.


Amanda Nunes vs Germaine de Randamie

Holandská kickboxerka v MMA neprohrála šest let. Poslední žena, které podlehla, je Amanda Nunes, šampionka bantamové a pérové váhy a její dnešní soupeřka. Už před zápasem dávalo málo lidí de Randamie šanci. Nunes je zcela dominantní šampionka a jediný, kdo dokázal držet distanc a možná i zvítězit, kdyby se na zápas dívali jiní sudí, byla Valentina Shevchenko. Pro de Randamie byla jedinou cestou k úspěchu trpělivost, držení si odstupu od mohutných ran Nunes a boj na body.

První kolo se neslo ve znamení brutálního útoku Nunes. De Randamie se snažila vyhýbat silným overhandům, ale Nunes ji dvakrát dostala na zem, přičemž v druhém kole rozjela drsný ground and pound, kterému Nizozemka vzdorovala plným krytem a výkopy nahoru. Nunes zkusila kimuru, arm triangl, ale de Randamie přežila do konce kola, což čekal málokdo. Byla otázka, kolik energie Nunes spálila zuřivou snahou o ukončení zápasu.

 

V druhém kole totiž začala aktivně de Randamie a začala Nunes trefovat direkty, tedy až do chvíle, kdy ji Nunes opet dostala na zem, kde měla zjevnou výhodu. De Randamie ale svůj full guard pevně svázala a rozhodčí obě bojovnice vrátil do postoje. A Germaine pokračovala. Její kop na hlavu a následné naskočené koleno v klinči Nunes otřásly a šampionka najednou vypadala zranitelně. Zjevně otřesená a unavená Nunes ale získala další takedown, z kterého nic nevytěžila.

Třetí kolo opět vedla v agresi de Randamie a Nunes pochopila, že musí jít po takedownech. Jeden hned vyhrála a snažila se nasadit soupeřce krucifix. GDR se ale opět podařilo Brazilku svázat a kryla se před většinou ran a ještě zespodu dala jeden loket na hlavu a několik ran. Extrémně defenzivní guard de Randamie slavil relativní úspěch. Při změně pozice opět trefila skvělý kop na hlavu, ale Nunes se dostala do lepší pozice. Nunes kolo vyhrála, ale GDR se opět vyhnula většímu zranění.

nunes de randamie Nunes - de Randamie, UFC 245 | zdroj: Profimedia

Ve čtvrtém kole Nunes opět okamžitě získala takedown a aktuálně jediné, co de Randamie prohrávalo zápas, byla její neschopnost zastavit takedowny šampionky. Což není u tak silné držitelky černého pásu v BJJ snadné. Tentokrát se Nunes dařilo zasahovat i několika lokty z dominantní pozice a de Randamie se potřebovala dostat na nohy, pokud chtěla uspět. A tak se rozhodla, že Nunes nasadí triangl, kterému se šampionka musela okamžitě bránit. Zápas se dostal do postoje, ale Nunes soupeřku okamžitě dostala zase na zem. Nunes ale už v dominantní pozici nic nedělala a prostě odpočívala, protože byla zjevně vyčerpaná. Na pokyn rozhodčího zasadila dva lokty, ale pak opět odpočívala. Vždy chytře vyvinula dost aktivity na to, aby sudí zápas nezvedl a prošla tak do konce čtvrtého kola.

V pátém kole GDR sice takedown čekala, načasovala si kop, ale Nunes ji opět sundala, už po jedenácté v zápase. Nunes už se proměnila v klasického grindera, kdy si držela dominantní pozici a jen sázela krátké údery, většinou do krytu, ale nedovolovala tak soupeřce skoro nic. Ačkoliv si tak de Randamie “došla“ pro prohru, byla první, kdo Nunes donutil vzdát boj v postoji a uchýlit se k zápasu. Nicméně právě nedostatky v boji na zemi stály de Randamie zápas. Pro Nunes šlo ale o zápas, v němž ukázala, že dokáže pracovat v postoji i na zemi a odstranila tak další silnou soupeřku.

Vítězka: Nunes – na body

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články